Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A mikrohullámú sütőnek van...

A mikrohullámú sütőnek van valami olyan hatása az ételekre, ami az egészségre káros?

Figyelt kérdés

2013. szept. 28. 20:09
 1/6 anonim ***** válasza:
31%
" A mikrohullámú sütő ellenzői szerint viszont több kárt okozunk a melegítéssel, mint gondolnánk. A gond nemcsak a sugárzással van, hiszen a mai mikrosütők ajtaja kellően le van árnyékolva, hanem egészen mással. A mikróban bekapcsolás után a mikrohullámok rezegtetni és forgatni kezdik az ételben lévő sejteket, s az így keletkező súrlódási hőtől melegszik fel az étel. Eközben a fehérjék, ugyanúgy, mint normál főzés közben, denaturálódnak, de még ezzel sincsen probléma. Az igazi baj az, hogy a vízmolekulák szerkezete is megváltozik, élettani szempontból károssá válik. A szervezetben pedig a degenerált molekuláktól nem várhatunk egészséges sejtépítést."
2013. szept. 28. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
10%
"A mikrohullámozott élelmiszer gyakorlatilag potenciálisan elpusztítja és kiüríti az ételben lévő életenergiát, és teszi a termékeket teljesen halott és élettelen biológiai masszává. Ezen túlmenően, az étel tápértéke elvész és szinte használhatatlan lesz tápérték szempontjából."
2013. szept. 28. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
75%

És végül:


"A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során."


"Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési eljárásoknál."


Ezeket a neten találtam. Ki-ki döntse el, hogy melyik verziót hiszi el.:))

2013. szept. 28. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési eljárásoknál. A mikrosütő belülről kifelé melegíti fel a bele tett folyadékot, élelmiszert, behatol a melegítendő anyagba, s megfőzi azt. (Sütésre a mikrohullám alkalmatlan.) A hagyományos sütési-főzési eljárások során biztosan keletkezik rákkeltő anyag az élelmiszerben, akár egészségre káros mértékben is, p., amikor odakozmál az étel, megfeketedik a sütemény, a pizza vagy a hús felszíne. A zsiradékokat pedig csak egyszer szabadna használni, ha másodsorban is sütünk az olajban, rákkeltő anyagot viszünk az ételbe.

A mikrohullámú sütőben nem pörkölődhet meg az étel, az eljárás nem tud sült felületet adni, s ilyen szempontból egészségesebb melegítőeszköz a hagyományos nyílt lángú vagy villany sütő-főző eszközöknél. A kombinált mikrohullámú sütőkben közel 300 Celsisus-fokos levegő befújásával elérhető a pörkölődés, s a módszerrel rákkeltővé is tehető az étel. Minden hőkezelés hatására megváltozik, degenerálódik az élelmiszer anyagszerkezete, olyannyira, hogy egy odaégett, elszenesedett csirkecombról még azt is nehéz megállapítani, mi is lehetett eredetileg. A mikrohullámú sütőben szintén a felismerhetetlenségig megváltozhat egy anyag, de – mint ahogy az odakozmált csirkét sem fogyasztjuk el – a mikróban tökéletesen átalakult élelmiszertől is jobb idegenkedni. De abban a tekintetben is megnyugodhatunk, hogy a mikrózott élelmiszer nem tudja elnyelni vagy felvenni a mikrosugarakat, s nem is tudja tárolna ezt az energiát. Abból, hogy a mikrosütő belülről kifelé, s nem kívülről befelé degenerálja az élelmiszert, még nem következik az, hogy több rákkeltő anyagot tartalmazna, mint a hagyományos módon hőkezelt élelmiszerek, s bizony azt sem állíthatjuk, hogy a mikrózott élelmiszerben kevesebb táplálék és vitamin van, mint elfogadottabb társaiban."

2013. szept. 28. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

A neten minden ott van. És mindennek az ellenkezője is...

:DDDD

2013. szept. 28. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Én mindenesetre 4 éve felvittem a mikrót a padlásra.
2013. okt. 1. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!