A mikrohullámú sütőnek van valami olyan hatása az ételekre, ami az egészségre káros?
És végül:
"A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során."
"Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési eljárásoknál."
Ezeket a neten találtam. Ki-ki döntse el, hogy melyik verziót hiszi el.:))
"Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési eljárásoknál. A mikrosütő belülről kifelé melegíti fel a bele tett folyadékot, élelmiszert, behatol a melegítendő anyagba, s megfőzi azt. (Sütésre a mikrohullám alkalmatlan.) A hagyományos sütési-főzési eljárások során biztosan keletkezik rákkeltő anyag az élelmiszerben, akár egészségre káros mértékben is, p., amikor odakozmál az étel, megfeketedik a sütemény, a pizza vagy a hús felszíne. A zsiradékokat pedig csak egyszer szabadna használni, ha másodsorban is sütünk az olajban, rákkeltő anyagot viszünk az ételbe.
A mikrohullámú sütőben nem pörkölődhet meg az étel, az eljárás nem tud sült felületet adni, s ilyen szempontból egészségesebb melegítőeszköz a hagyományos nyílt lángú vagy villany sütő-főző eszközöknél. A kombinált mikrohullámú sütőkben közel 300 Celsisus-fokos levegő befújásával elérhető a pörkölődés, s a módszerrel rákkeltővé is tehető az étel. Minden hőkezelés hatására megváltozik, degenerálódik az élelmiszer anyagszerkezete, olyannyira, hogy egy odaégett, elszenesedett csirkecombról még azt is nehéz megállapítani, mi is lehetett eredetileg. A mikrohullámú sütőben szintén a felismerhetetlenségig megváltozhat egy anyag, de – mint ahogy az odakozmált csirkét sem fogyasztjuk el – a mikróban tökéletesen átalakult élelmiszertől is jobb idegenkedni. De abban a tekintetben is megnyugodhatunk, hogy a mikrózott élelmiszer nem tudja elnyelni vagy felvenni a mikrosugarakat, s nem is tudja tárolna ezt az energiát. Abból, hogy a mikrosütő belülről kifelé, s nem kívülről befelé degenerálja az élelmiszert, még nem következik az, hogy több rákkeltő anyagot tartalmazna, mint a hagyományos módon hőkezelt élelmiszerek, s bizony azt sem állíthatjuk, hogy a mikrózott élelmiszerben kevesebb táplálék és vitamin van, mint elfogadottabb társaiban."
A neten minden ott van. És mindennek az ellenkezője is...
:DDDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!