Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit jelent ez a leírás valójáb...

Mit jelent ez a leírás valójában? Lényegében az után nyomozok, hogy a thanatophor displasya nevű betegség genetikai rendellenesség, vagy fejlődési. Meg tudom előzni valahogy hogy a következő babám élve maradjon?

Figyelt kérdés

Ennyit találtam a betegséggel kapcsolatosan. (a többi netes anyag valami orvosi könyvtárba van, amihez nem férek. Alig van irodalom erről a betegségről.)

Ennyit találtam róla:

A molekuláris genetikai vizsgálatok eredményeképpen 1994 óta ismert, hogy a fibroblastok szaporodásában fontos szerepet játszó FGF (fibroblast growth factor) 3-as receptorának génjében bekövetkező mutáció felelős az achondroplasiás fenotípus kialakulásáért (7, 8). A betegség genetikailag homogén: a betegek 98%-ában a receptor transzmembrán doménjét kódoló génszakasz 1138. nukleotidjában guanin-adenin csere következik be. [A mutációs ráta ezen a ponton a legmagasabb az emberi genomban (9).]

Ugyanezen a locuson más allélek hozzák létre a hypochondroplasiát (10, 11) és a

THANATOPHOR DYSPLASIÁT (12). Az FGF 3-as receptorának génje a 4-es kromoszóma rövid karjának distalis részén, a 4p16.3 régióban helyezkedik el (13-15).

Segítségeteket előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!!

2008. jún. 30. 10:26
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Tehát akkor tulajdonképpen az égvilágon semmilyen bizonyíték sincs rá, hogy bármelyikőtök mozaikfoltos lenne. Az egész légből kapott marhaság.

Azt kell hogy mondjam, hogy a teszt sem nagyon segítene, mivel ahhoz alapvetően a spermiumokat lehetne vizsgálni, aminek az lenne a feltétele, hogy a férjed legyen mozaikfoltos. Ha negatív, mintát kellene venni a petefészkeidből és egyáltalán nem biztos, hogy eltalálnák a mozaikfoltot, mivel az nem látható, az örökítőanyaga egyetlen bázisban tér el a többi sejttől. (1 bázisnyi különbség 3 milliárd közül.) Az is lehet, hogy van rá valamilyen teszt, de elkészíteni sem lenne túl nehéz, de az egészet, legalábbis szerintem, eléggé értelmetlenné teszi a mintavétel nehézsége. Ilyesmi vizsgálatokat legföljebb boncolás során lehetne végezni. Mondjuk hozzátenném, hogy még sohasem írtak le ilyen mozaikfoltot, tehát elég kicsi az esélye, hogy éppen te lennél a földön az első. És ha mindez összejön, akkor értük csak el az 50% -os plafont.

Sajnos bele kell, hogy nyugodj, hogy tényleg magától alakult ki egy mutáció egyetlen petesejtben vagy spermiumban, ami ide vezetett. Ennek az esélye valóban egy a százezrekhez, éppen csak nálad jött be. Ettől még minden valószínűség szerint egy egész fészekalja egészséges gyermeketek lehet. Sajnos egy mutáció kialakulását sohasem lehet egy adott eseményhez kötni, egyszerűen a DNS másolása során történnek néha hibák. A környezeti hatások csak ennek a gyakoriságát növelhetik.

Esélynek ebben az esetben az egy a valahány százezerből vehető, az eddig elmondottakból egyáltalán nem következik, hogy bármelyikőtöknek bármi baja lenne. Így a szonográfusnak lett igaza, ez csak úgy jött. Tudom, hogy ez egy tragikus esemény, de nincs veletek semmi baj, sem ti, sem az orvosok nem követtek el hibát, sőt, nem is hordoztok semmilyen betegséget, egyszerűen senki sem hibás, csak így alakult.

2008. jún. 30. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!