Epeműtét után cukorbetegség? Volt már így valaki?
Valahol olvastam, hogy az epekő műtét után lehetnek bizonyos szövődmények és itt említették példának a cukorbetegséget is.
1 hónapja műtöttek laparoszkóppal, kivették az epehólyagomat. Az utóbbi pár napban érzékeltem, hogy éjjel nagyon szomjas vagyok, sok vizet iszom és kiszárad a szám (először a melegre gyanakodtam). Aztán tegnap és tegnapelőtt délután percekig csak homályosan láttam, ettől nagyon megijedtem, de pár perc múlva el is múlt. Néha (főleg esténként) előjön egy általános viszketés a testemen, de nincs rajtam se csípés, se kiütés és természetesen rendszeresen tisztálkodom. Ezen kívül néha meg-megszédülök és mostanában elég fáradékony vagyok, de ezek szintén lehetnek a kánikula tünetei is.
Az a baj, hogy nincs itthon cukormérőnk, különben már megmértem volna a vércukromat.
Azt szeretném kérdezni, hogy epeműtét után volt valakinek frissen kialakult cukorbetegsége? Eléggé tartok tőle, mert van a családban több ember is, akinek van, így sajnos genetikailag is hajlamos lehetek rá. :(
Az, hogy gyógyszertárban mit mérnek, semmit sem jelent, reggel éhgyomorra kéne megmérni, de a tünetek nagyon arra utalnak, hogy magasabb a cukrod.
Hogy az epe hogy jön a cukorhoz, azt nem tudom, elvileg semmi köze hozzá, szerintem inkább véletlen egybeesés.
Próbáld elhagyni a tésztát, kenyeret, burgonyát, tejet, gabonákat, és el fognak múlni a tüneteid.
Első kommentelő vagyok, bocsánat, én véletlenül hasnyálmirigyre gondoltam, pedig látom epe van ott.. :) Mindenesetre amit írtam a hasnyálmirigyről, az arra vonatkozik, epében meg egyáltalán nem vagyok jártas.
Viszont az, hogy a gyógyszertári mérés semmit sem ér, nagy hülyeség. Akármikor megmérik neki (evés előtt vagy evés után) és mondjuk 8 fölötti, akkor erősen kezdhet azon gyanakodni, hogy cukorbeteg!
Most reggeliztem és 8.7 a cukrom, és közöm nincs a cukorbetegséghez, fél óra múlva 5.5 lesz. Reggel kell cukrot mérni éhgyomorra, ha az 6 fölött van, érdemes tovább vizsgálódni.
A terheléses vizsgálat ad csak biztos eredményt.
Epekővel annyi összefüggés lehet, hogy a többség túlsúlyos, akinél kialakul. Mindkét betegség / 2-es típusú cukor betegség , epekő/ rizikó faktora a túlsúly. Illetve, ha lesz a közös epevezetékben bármiért akadály az epe visszafolyik a hasnyálmirigybe és elkezdi emészteni azt, akkor is kialakulhat a cukor betegség.
Egy labor nem ártana éhgyomri vércukorral, bár a cukor beteg az nappal is szomjas, nem csak éjszaka. A fő tünet a feltűnően sok sűrű, de még is világos színű vizelet ürítés.Ez a alap és ezért a fokozott folyadék vesztésért lesz szomjas.
A vese 8 mmol/l vércukor szint felett üríti a cukrot.
Az epeműtét akkor okozHAT cukorbetegséget, ha műtét közben elzárják a hasnyálmirigy kivezető csövét (mert az közel van az epeutakhoz) és a hasnyálmirigy begyullad (ez elég erőteljes tünetekkel jár). De még ez esetben is ritka a cukorbetegség kifejlődése.
Viszont az epés betegségek elhízott egyénekre jellemzőek, melyek a cukorbetegség rizikóját emelik, pláne akkor, ha a családban több cukorbeteg is van. Vagyis ajánlott elmenned egy éhgyomri vércukormérésre, de az esetleges cukorbetegség szinte biztosan nem az epeműtét miatt van.
Köszönöm a válaszokat!
Elfogok menni cukorvizsgálatra.
A súlyomról annyit, hogy nem vagyok túlsúlyos, bár régebben volt rajtam 8-10 kg plusz, de már egy ideje lefogytam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!