Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha valaki elájul, akkor...

Ha valaki elájul, akkor hogyan lehet felkelteni?

Figyelt kérdés
Úgy értem, ha elájul, akkor felébred egy idő után, nem? Ismerős elesett, beverte a fejét és elájult, de felébredt, csak nagyon kényelmetlen volt utána ott a földön hever kb fél órát. Na, ha valakivel ilyen történik, hogy tudnék rajta segíteni? Mondták már, hogy pofozni kell, meg leönteni hideg vizzel. Igaz ez? Jó ez?
2009. okt. 20. 22:21
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindenesetre először próbáld meg felemelni a lábait a földön fekvőnek, hogy a feje irányába folyjon a vére. Legalábbis nekem ezt tanították anno. Biztos van, akinek időszerűbb a tudása ezen a téren, de én ezt tanultam. :)
2009. okt. 20. 22:26
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
fel kell emelni a lábát, 90 fokban a teshez képest
2009. okt. 20. 22:26
 3/10 anonim ***** válasza:
94%

A lábát fel kell emelni, hogy az agyába minél több vér menjen. (légzést megnézni, hogy tényleg csak ájulás-e.

(A pofozás is igazából vérkeringést serkent a fejben)

2009. okt. 20. 22:27
 4/10 anonim ***** válasza:
96%
Ez a pofozgatás nem hiszem, hogy érne valamit. Az ellenszer: helyre kell állítani az agy vérellátását, az ájulás ugyanis annak az eredménye, hogy az agyba egyik pillanatról a másikra nem jut elég vér. Maga az ájulás is ez ellen védekezik, a szervezet igyekszik a testet vízszintesbe helyezni. z legegyszerűbben az izomtónus megszüntetésével érhető el. De elkalandoztam:)Amit ilyenkor tenni kell, hogy minél magasabbra felpolcolni a delikvens lábát, így segítve a szívet. Ez a legtutibb módszer a felébresztésre.
2009. okt. 20. 22:28
 5/10 anonim ***** válasza:
95%
Jól irták előttem. Ez olyasmi,mint az ,hogyha ugy akarod megölni magad,hogy nem veszel levegőt-egy időután elájulsz és automatikusan beindul a légzés.Igy van ez az agy vérellátásával is,ha nem kap eleget,összesel,és akor a fizika törvényei miatt előbb utobb a fejedbe kerül:-)))
2009. okt. 20. 22:34
 6/10 anonim ***** válasza:
91%

én egyszer találkoztam ájulással, amikor 12 éves lehettem, akkor anyukám ájult el, apám pedig fellocsolta, és rögtön felkelt.

Nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, de akkor hatásos volt.

2009. okt. 20. 22:34
 7/10 anonim ***** válasza:
91%
Volt már, hogy elájultam itthon, engem anyukám keltett fel, azzal, hogy kiabálni kezdett, mert megijedt. Igazából mindent hallottam, ami körülöttem történt, csak nagyon álmosnak éreztem magam, és nem volt erőm felkelni. Szóval elkezdtem ébredezni, amikor becipeltek az ágyba, aztán lelocsoltak egy pohár hideg vízzel... Nem volt túl kellemes, majdnem megfulladtam, mert az egész az orromba ment, de végül nem kezdtem el vitatkozni senkivel, mert még mindig elég gyenge voltam. Nálam hatásos volt, de biztos felkeltem volna egy idő után magamtól is :D
2009. okt. 21. 00:38
 8/10 anonim ***** válasza:
94%
Profik nem pofoznak, nem locsolnak. Ellenőrzöd, hogy szabadok-e a légutak (nem félrenyelés, a légutak elzáródása okozta-e az ájulást). Ha nincs semmi arra utaló jel, hogy azonnali orvosi segítségre lenne szükség, akkor párnákkal felpolcolod a lábát, a fejét pedig oldalra fordítod (hogy a nyála/egyebek ne csurogjon a légcsövébe). Nem hagyod felügyelet nélkül!!!Szépen magához fog térni és elmondja, mitől lett rosszul (fejfájás, menstruációs görcsök, ismertt alacsony vagy éppen magas vérnyomás, stb.). Ha kb.2-3 perc alatt sem tér magához, mindenképpen orvost kell hívni!
2009. okt. 21. 08:33
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
A sima ájulás, ún. önmagát rendező folyamat. Amint azt már előttem is írták, a szervezet vízszintesbe vágja magát, hogy elég vér jusson az agyba... Tehát néhány percnél nem szabad, hogy tovább tartson (a lábak 90 fokig való felemelésével felgyorsítható). Ha egyéb betegség, vagy súlyos folyamat okozza, akkor tovább tart néhány percnél (esetleg egyéb tünet is jelentkezhet-pl. megváltozik a légzése, akár meg is szűnhet, szörcszörejes lehet, cyanotikus lesz=lilás, kékes színű lesz a bőre, szája, körme... stb), olyankor már célszerű orvost hívni, oldalra fordítani...
2009. okt. 22. 15:38
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Előző vok: természetesen abból is lehet következtetni, ha pl. ájulás előtt hatalmas mellkasi fájdalmat érzett, esetleg zavartan viselkedett, stb stb stb... Ilyen esetekben mindig kötelező orvost, vagy mentőt hívni.
2009. okt. 22. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!