Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Sajnos az egyik unokaöcsém...

A94Zs05olt06 kérdése:

Sajnos az egyik unokaöcsém illetve az öcsém is megsérült. Melyik mire számíthat?

Figyelt kérdés

Az unokaöcsém (13)sajnos foci közben sípcsonttörést szenvedett ("még" ápr. 7-én), a sérülést követően 6 hétre fekvőgipszet kapott, melyet jövőhéten kedden (máj. 21.) vesznek le a lábáról.

1. Számítson-e további gipszrögzítésre (járógipsz), ha igen - mennyi időre?

2. Mikor mehet leghamarabb iskolába?

3. Ilyen esetben szoktak-e adni felmentést testnevelés alól - ha igen - mennyi időre?

A másik sérülés ma történt. Az öcsém (15) az iskolában sajnos rosszul lépett le a lépcsőről, melynek következtében a bokája kibicsaklott. Alig bírt ráállni illetve hazajönni. Be is dagadt a bokája. Jelenleg a duzzanatot jéggel próbáljuk leapasztani. Dokihoz viszont csak holnap tudjuk elvinni. (Ő viszont nem igen szeretne dokihoz menni, mert attól tart, hogy kiírja. Több tantárgyból javítania kellene a következő napokba/hetekbe.)

4. Lehet ez akár súlyosabb sérülés is?

5. Mennyen holnap iskolába vagy inkább vigyük el dokihoz?

A tapasztalataitokat, segítségeteket és tanácsaitokat megköszönnénk!

2013. máj. 13. 15:30
 1/7 anonim ***** válasza:
2013. máj. 13. 16:13
 2/7 A kérdező kommentje:

Értem a célzást. De nem kell rögtön hazugsággal vádolnod!

Sajnos mint a tegnap ( 2013-05-12 19:14) kiírt kérdésem mint ez a kérdés valós dolgokat rejt.

Természetesen mivel nem vagyok jövőbe látó, így a múltnap kiírt kérdésben nem írhattam le egy olyan sérülést, amely ma történt.

Egyébként több kérdést olvastam már amióta kiírtam ezt a kérdést vagy épp a tegnapit. Nagyon sok helyen olvastam kétkedők hozzászólásait.

Azt viszont én magam nem értem, hogy miért kell akármelyik kérdezőt vagy a tapasztalatait megosztó válaszolót hazugsággal vádolni?!.

2013. máj. 13. 17:03
 3/7 anonim válasza:

Én is jártam már úgy, mint az öcséd. Nekem egy pénteki napon történt a sérülésem. (A sérülés napja a későbbiekben fontos szerepet tölt majd be.) 8 órám volt. A 8. óráról való kicsöngetéskor többen elkezdtünk sietni a vonathoz/buszhoz. Az óra az I. emeleten volt. Következett a lépcsőzés. Az utolsó lépcsőfoknál rosszul léptem. Bár rá tudtam állni, de nagyon-nagyon fájt. Ilyen lábbal következett még kb. 15 perc gyaloglás a vasútig, majd 45 perc álldogálás az állomáson és 20 perc a vonaton. Ezek után még a vasútállomástól kb. 10-15 perc gyaloglás hazáig. A bokám csúnyán feldagadt. Ahogy hazaértem lekezdtük jegelni, hogy legalább a duzzanat el is kezdett minimálisan apadni, de a fájdalom nem csökkent. Mivel a sérülés pénteken történt így orvoshoz már nem tudtam elmenni a rákövetkező két napban meg "csak" ügyelet volt, ahová a nagyon sürgős eseteket szokták előnybe részesíteni. Hétfőn amikor elmentünk a dokihoz, sorozatos vizsgálatok következtek, amely során kiderült, hogy Részleges bokaszalag-szakadásom van. 2 hét fekvőgipsz, 1 hét járógipsz és 3 hét bokarögzítő következett.

Másik sérüléssel kapcsolatban szerencsére sem közvetlen sem pedig közvetett tapasztalatom nincs!

Jobbulást mind a kettőjüknek!

2013. máj. 13. 19:14
 4/7 A kérdező kommentje:

A jegelés ellenére nem csökkent a duzzanat és a fájdalom. Az öcsém ennek ellenére nem igen szeretett volna orvoshoz menni, mert tartott attól, hogy pár napig vagy pár hétig itthon kell majd maradjon. A következő 2-4 hét igen fontos számára hiszen minden tantárgyból dolgozatok következnek.

A szüleink unszolása mellett mégis elment(ek) az orvoshoz. Szerencsére!

Ami viszont a "szerencsétlenség" a dologban, hogy kiderült Részleges-bokaszalag-szakadást szenvedett. 1 hétre fekvőgipszet kapott.

Köszönöm az előző hozzászóló tapasztalatait. Remélem az öcsémé valamivel gyorsabban fog gyógyulni a sérülése.

2013. máj. 14. 20:47
 5/7 anonim ***** válasza:

Nekem volt sípcsonttörésem.

Én 2012. szeptember 19-én sérültem meg és 2013. január 17-ig voltam gipszben. Nehezen viseltem a fekvőgipszes időszakot, hiszen "aktívan" fociztam a sérülés előtt. Azóta a sportági edzéseket már elkezdtem. Míg 1-2 hónap eltelhet mire ezt elmondhatom, hogy teljesen rendbe jöttem.

4 csavarral rögzítették a törött csontot, amelyből 2 el lett már távolítva (ápr. 29.), de míg 2 bent van, melynek kivételére előre láthatólag 2,5 hónapig (júl. 30.) lesz még a lábamba.

2013. máj. 14. 23:59
 6/7 Jr.FN.19770330 válasza:

Nálunk szintén volt hasonló sérülés.

A 13 éves unokaöcsém '13. márc. 25-én szenvedett egy ennél komolyabb lábtörést. Sajnos Neki nem "csak" a sípcsontja hanem a szárkapocscsontja is eltört. Ezt szokták köznyelvben sokszor KETTŐS LÁBTÖRÉS-nek is nevezni.

1; 1 hét gipszsín

2; 2 hét fekvőgipsz

3; 4 hét járógipsz

4; további 4 hét járógipsz

A járógipsz levételére (várhatóan) jövőhéten kedden azaz '13. máj. 21-én fog sor kerülni.

Iskolába immáron 3. hete (azaz ápr. 24-e óta) jár.

Első 2 hétben míg kötelezően kellett használnia a mankót viszont azóta (máj. 7.) már rövidebb utakra nem kell, hogy "vigye" a mankót. Azóta itthon illetve rövidebb falusi "sétákra" mankó nélkül is elszokott menni. Továbbá ha az iskolában egy ugyanazon tanteremben vannak egymás után több órán keresztül, akkor bent a szünetekben is szokott mankó nélkül járni, ami azért is fontos mert így tudja magát szoktatni akár a mankó nélküli lépcsőzéshez is, hiszen ezt itthon nem tudja "próbálgatni/gyakorolni" mert nincs lépcsőnk.

2013. máj. 17. 14:39
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm /köszönjük/ a tapasztalatokat.

Unokaöcsém lábáról tegnap lekerült a fekvőgipsz, mely helyett járógipszet kapott (ami várhatóan 3-6 hétig lesz a lábán). 2 hét múlva lesz újabb kontroll.

Iskolába már mehet, de csak is kizárólag mankóval!

Teljes felmentést természetesen a tanév további részére megkapta!

Öcsém sérülése is javult, de neki sajnos még 1 hétre biztosan fekvőgipszben lesz a lába. A következő kontrollja majd máj. 28-án lesz. Reméljük lekerül majd a lábáról a fekvőgipsz! (Egyébként a kezelőorvosa szerint a vártnál gyorsabban indult meg a szalagok "gyógyulása".)

A tapasztalatokra továbbra is számítunk! Az eddigieket köszönjük!

2013. máj. 22. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!