A vízipipa korhatáros? Nyilvánosan vízipipázhat nagyon fiatal?
És mit ajánl, aki használja? Milyen korig lehet tiltani? Vagy inkább pipázzon valaki 13-14 évesen, mint cigizzen?
Minden véleményre kíváncsi vagyok!
"A shisha, vagy vízipipa eredetileg arab találmány, amelyet ízesített dohány fogyasztására használnak. A dohányfüstöt víz segítségével hűtik, mielőtt egy rugalmas gumicsövön át kiszívnák.
A vizsgálatok szerint egy vízipipázás alkalmával akár négyszer-ötször több szén-monoxid is juthat a szervezetbe, mint egy hagyományos cigaretta elszívásakor. A magas szén-monoxid szint ájulást, súlyosabb esetekben agykárosodást is okozhat.
A mérések szerint egy nemdohányos esetében a kilélegzett levegő egymillió egységből (ppm) háromegységnyi szén-monoxidot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vér kevesebb, mint egy százaléka nem működik csak megfelelően. Dohányosoknál ez 2-4 százalék, erős dohányosoknál pedig 5-7 százalék. A vízipipázók esetében 40-70 ppm szén-monoxidot mértek a kutatók, ami azt jelenti, hogy vérük 8-12 százaléka nem működik megfelelően.
Az Egészségügyi Minisztérium régiós menedzsere, Paul Hooper szerint ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak, a vízipipát használók ugyanis sokan egyáltalán nincsenek tisztában az egészségügyi kockázatokkal, sőt nem is tartják dohányzásnak a shisha használatát."
Hehe, szülő vagyok...
Én dohányoztam, sosem használtam vízipipát. A neten vegyes infókat olvasok, tanácstalan vagyok. Azért kérdezek tapasztaltakat :)
Sokan megengedik 14-16 éves gyereküknek, hogy pipázzanak, inkább mint cigi, pia, drog.
Én meg tanácstalan vagyok.
Irigylésre méltó család. Nálunk sajnos többen dohányzunk -dohányoztunk.
Természetesen nevelem, és a dohányzásról minden rosszat el tudok Neki mondani, hiszen tapasztalat. De a vízipipáról nem. És egyik helyen azt olvasom, hogy nem káros, máshol azt, hogy káros.
Mindemellett látom, ahogy fiatalok pipázgatnak, szülői engedéllyel. Ez rosszabb, mint a titokban cigizés?
És komolyan érdekelnek a vélemények, különben nem írtam volna.
Az a baj hogy a gyerek nem fog megállni a heti egy alkalomnál, és semmi sem garantálja hogy nem fog cigizni is mellette. A függőség a nikotin miatt alakul ki, tehát mindegy hogy vízipipa vagy cigaretta... Azért ilyen korán sem kellene rászokni. Nem irigylésre méltó a családom, csak jól ki lettünk okítva a témáról, és amikor abba a közegbe kerültünk ahol elszívtuk volna az első cigarettánkat a többiek előtti menőzés céljából, tudtunk nemet mondani.
Az a baj a vízipipával hogy azt nem lehet a suliban használni, márpedig ott cigiznek a legtöbbet. Átlag napi 6 tanórát számítva az úgy napi 7-9 szál. A vízipipát kiszúrják a tanárok, pláne hogy azt jobban asszociálják a drogozással, füvezéssel, így jobban tiltják is.
Nem akar dohányozni, esze ágában sincs.
Úgy tudom, a vízipipában nincs nikotin, és nem okoz semmilyen függőséget.
Nem akarom én erőltetni, az lenne jó, ha pipa sem lenne, meg semmi más káros dolog :)
Csak mivel nem tudok róla túl sokat, igyekszem tájékozódni.
Jajj annyira káros, mint más dolog ezen a földön...
1 vízipipa-tömésbe (egy pipázás..) negyedannyi nikotin és kátrány SINCS mint a cigibe! Olvassátok csak el a dobozát!
Különben nem is a nikotin a káros, hanem a kátrány, aminek a nagy részét megszűri a vízipipába a víz, míg a cigibe elszívod..
A vízipipába nem 250 fokos füstöt szívsz be, hanem csak mondjuk 50 fokosat, ami valljuk be, jobb mint a 250...
Ezek után döntse el mindenki...
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!