A szívzörej mennyire veszélyes?
Figyelt kérdés
15 éves lány vagyok, és ma voltam kardiológusnál. Azt mondta, hogy elég erős, szóval vissza kell mennem több mint egy hónap múlva szívultrahangra. A szívem is nagyon erősen ver, a kezem pedig mindig hideg és lilás-vöröses. Ez nagyon komoly?2013. márc. 7. 18:27
1/6 anonim válasza:
A szívzörej nem önállóan értelmezhető betegség, hanem egy tünet, ami utal(hat) leginkább szívbillentyű-betegségekre. Ha le tudnád írni, hogy pontosan milyen zörejt hallottak (systolés vagy dyastolés, hány hatodos, stb.), és mennyire vagy terhelhető fizikailag, az informatívabb lenne. Biztosan az ultrahang fog tudni mondani.
2/6 A kérdező kommentje:
Leghangosabban a csúcs felett hallható holsystolés 5/6 erősségű zörej. Ez mit jelent?
2013. márc. 7. 18:57
3/6 anonim válasza:
Ez a típusú zörej arra utal, hogy a bal pitvar és a bal kamra közötti mitralis billentyű nem zár tökéletesen (orvosi szóval inszufficiens), így amikor a szíved összehúzódik, a vér nemcsak előre (a tested felé) áramlik, hanem egy része visszamegy a tüdőbe. Ez akár magyarázhatja a heves szívdobogást is. Az 5/6-os zörej valóban elég hangos, de ebből nem lehet egyértelműen következtetni a probléma mértékére. Ezért kell az ultrahang, azon látszani fog. A kezelés szükségessége, illetve annak formája is ettől függ.
4/6 A kérdező kommentje:
De ugye nem fogok meghalni? Vagy lehet hogy meg kell műteni?
2013. márc. 7. 19:45
5/6 anonim válasza:
Ne pánikolj. Amíg nincs meg a szívultrahang, addig vaktában találgatnánk csak (az UH rengeteg kérdésre válasz fog adni - milyen mértékű a billentyűelégtelenség, kialakultak-e ebből következő problémák, stb.). Nagyon fiatal vagy még, ami jó, hiszen több a tartalékod. A billentyűinszufficiencia kezelhető dolog.
Az még fontos lenne, hogy mennyire bírod a sportolást, vagy fizikai terhelést? Kb. milyen a pulzusod (milyen gyors, illetve egyenletes-e vagy rendszertelen?)
6/6 Incze István Csaba válasza:
Látom neked is ez a gondod..tegnap voltam én is EKG-én és a doki zörejt hallott..holnap már is megyek UH-ra..amugy mondta hogy stressz oka is lehet ennek a zörejnek,de kiderül.Szorítok neked. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!