Mitől függ az, hogy hogyan ébred az ember ugyanannyi alvás után? Fáradtan vagy pedig frissen?
A kimerültség állapotától, az alvás minőségétől, környezeti tényezők, a szervezet pillanatnyi állapotától, egy sor tényezőtől...
Pl. alkoholfogyasztás felületes alvást okoz, nincs meg a normális esetben megtalálható mély alvás fázisa. Ezért pl. kimerült ébredést eredményez(het). Hasonlóképpen hat a telítettség is (étkezés) és még ide is lehetne sorolni pár tényezőt.
Üdv!
Köszi! Alkoholról nincs szó. Egyszerűen csak azt tapasztalom, hogy ugyanakkor fekszem le, ugyanakkor kelekm teljesen ugyan ott és néha mégis fáradtan kelek, néha meg totál frissen a napra készen. és arra gondoltam meg kéne keresnem mi lehet a különbség.
Amiket írsz azokból a fáradtság és a evés az ami itt szerepet játszhat, az utóbbira tudok jobban odafigyelni.
Megtennéd, hogy felsorolod még az egyéb tényezőket amikre a végén utalsz?
Egész egyszerűen minden nap és tevékenység más és más. Másképp reagálja le a szervezeted a napközben Téged ért terheléseket (ez nem feltétlenül fizikai terhelést jelent). Mondhatni soha nincsen "ugyanolyan" állapotban... Lehet, hogy egy nap elegendő lenne 5-6 óra alvás is, másnap pedig a 9 meg sem kottyan, úgy érzed egész éjjel dorbézoltál. Ez teljesen szervezetfüggő és a sejtek kimerültségétől függ. Akár a nem nyugodt alvás, felriadások, nem megfelelő páratartalom, akár alvási légzészavar is módosíthatja a kipihentségi szintet, nyilván nem pozitív irányban. Alváslaborban lehetne ezt dokumentálni és elemezni teljes értékűen. De ez minden embernél így működik, senki nem ébred egyformán.
Üdv!
köszi megint!
tegnap amúgy kipróbáltam ezt a nem ennit lefekvés előtt és jobban keltem, persze egyelőre lehet véletlen, vagy placebo :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!