Ma megmérték a cukrom és 5.5 illetve 5.8 volt. Aggódjak? Többi lent
Édesapám évek óta cukros, már a nagymamám is néhány éve. 26 éves vagyok és az elmúlt cirka 1 évben 15 kilo rámjött. Egyébként normál testalkatú voltam, most sem vagyok kövér, de igen hurkás és húsos.
Nos apa ma megmérte a vércukrom, és 5.5 illetve 5.8 volt. Ő azt mondta, hiába még benne vagyok az úgymond normál értékben, de ennyi idősen 5 körül kellene lennie és azt javasolta fogyózzak. Adhat ez ijedtségre okot? vagy én bonyolítom túl?
Az ilyen dolgok nem az "ennyi idősen"-től függnek, minden ember más.
A normál érték az normál érték, nem kell túlbonyolítani :))
A nyugati étrend mellett rengeteg ember cukorbeteg lesz.
Az egészséges éhomi vércukorszint felső határa nem 6 ?
Csak mert ez már egy igen-igen nagy határ.. és lehetne már kórosnak is nevezni. Kenyeret eszel, tejtermékeket eszel (valószínűleg), az így élő, táplálkozó emberek között az elhízás, cukorbetegség.. normális jelenség.
A fogyózás nagy divat, igazából azzal a táplálkozással mivel 100%-ban elkerülik az emberek a cukorbetegséget (sőt gyógyulnak belőle) azzal az elhízás is elkerülhető, nevetséges probléma.
Hála a dietetikusoknak és a komolytalan táplálkozási morálnak, ezek az apró problémák rengeteg ember egészségét érintik.. Tehetsz ellene.
köszönöm mindenkinek.
Úgy tudom, hogy a cukorbetegség öröklődik sokszor. Pl. nagymamáról unokára (apukám nagyija is az volt) Az édesanyja az időskor előrehaladtával és egy betegség után lett az pár éve. 70 éves koráig nem voltak ilyen panaszai. Egy szónak is száz a vége. Próbáljam megelőzni, hogy kialakulhasson nálam. Normális étkezés és sport. figyeljek annyira oda magamra, hogy 20 év múlva se alakulhasson ki.
(egyébként cukrot nem igazán eszem de kenyeret sokat sajna)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Tudom, hogy normál szint, és nem akartatok megijeszteni. De valóban úgy gondolom, h egy pici életmód váltásra van szükségem. Csak hát na megijed az ember! (persze az is benne lehet, hogy mikor apu eléggé meghízott, utána lett cukorbeteg, nem akar szerintem ijesztgetni ő sem, csak fél attól ha nem változtatok és mondjuk felrántok a következő 2 évben egy 20-ast, nagyobb a kockázat nálam és jót akar.Sajnos mostanában nagyon mozgás szegény életmódot folytatok és sokszor eszem még este 9 után is. Már egy ideje piszkál, hogy lányom hosszú távon nem lesz ez így jó :-)
Használd ki az ijedtségedet / félelmedet a változtatáshoz.
A kenyér hatása ugyan az mint a cukoré, ugyan úgy kerülnek glükózként a vérbe, és váltják ki azt a hormonális folyamatot, aminek a végeredménye az elhízás, cukorbetegség.
Ugyan ez a két állapot nem szükségszerűen függ össze, de óriási összefüggés van az elhízás és a cukorbetegség között. Ugyan az okozza mindkettő, mindkét állapot erősítheti, kiválthatja a másikat is.
Még ami a lisztekhez, cukrokhoz hasonló hatást vált ki bár cukor nem sok van benne, az összetételéből és funkciójából kifolyólag a tej, tejtermékek. Ugye, cukrosoknak erre nagyon kell figyelniük (vagyis kellene).
A hajlam egy érdekes dolog. Jó idejében felismerni a hajlamainkat, és bár ha valaki nem felételez magánál hajlamot, akkor is oda kellene figyelnie az étkezéseire.. Mindenesetre a hajlam mint az epigenetikus tényezők, a környezeti ingerektől függnek. Hiába van nagyobb esélyem a cukorbeteggé válásra, kímélem a testemet (bizonyos káros környezeti ingereket a tudatos táplálkozással kiiktatok) és nem válok beteggé.
Tedd ezt, olvasgass a paleolit táplálkozásról, foglalkozz kicsit a cukorbetegséggel, elhízással, ezeket én egyébként bizonyos mélységig alapismereteknek tartom, hiszen az egész társadalmat érintő jelenségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!