Vedoolatasok mennyire karosak?
Károsnak nem károsak, viszont tény, hogy vannak rizikói, ami csak keveseknél jön elő, de ha abba a kevésbe, pont az ember beletartozik, akkor az elég rossz.
Amúgy nekem kicsi gyerekem van, 2 éves múlt, neki az összes kötelező védőoltást beadattam, egyrészt, mert kötelező, másrészt meg nem vitatom, ha elkapná ezeket a betegségeket, akkor azok nem kis betegségek és nem akarom, hogy ilyen betegségei legyenek a fiamnak, tehát ha meg tudom előzni, akkor megelőzöm.
Volt egy oltás, ami viszont nem kötelező, de a gyerekorvosunk ezt az egyet ajánlotta, ez pedig a meningococcus c oltás volt. Ezt beadattuk.
Amire viszont nem oltatom be, az pedig az influenza. Mert ha abban a 2 hétben kapja el a gyerek vagy akár egy felnőtt, amikor még nem fejti ki az oltás a hatását, akkor sokkal nehezebben gyógyul ki belőle, mint aki nem kapott védőoltást, hisz eleve egy legyengített vírus van már a szervezetében. Én mindig elviszem az orvoshoz a gyerekemet, ha olyan betegsége van és azt gondolom, hogy az influenza nem egy halálos betegség, csak annak, aki nem törődik a betegséggel és nem megy el orvoshoz és nem kezelteti magát időben és szövődményei lesznek a betegségnek.
Meg azt is furcsának tartom, hogy miért pont az influenza szezon kezdetén lehet csak védőoltást kapni, miért nem korábban, amikor még biztosan ki tudja fejteni a hatását, mert nincs mit elkapni a nem védett időszakban. Nyilván, hogy valakinek megérje anyagilag.
"Meg azt is furcsának tartom, hogy miért pont az influenza szezon kezdetén lehet csak védőoltást kapni, miért nem korábban, amikor még biztosan ki tudja fejteni a hatását, mert nincs mit elkapni a nem védett időszakban. Nyilván, hogy valakinek megérje anyagilag."
Mert előbb ki kell derülnie, hogy mégis mi ellen akarnak oltani. Nem egyféle vírus van, és baromi gyorsan változik a szerkezete. Minden egyes évben új anyagot kell előállítani az éppen akkori vírusból.
Ha nem lenne kötelező a védőoltás én sem oltatnám a gyerekem. 2 évvel ezelőtt amikor a h1n1 hisztéria volt, akkor tartottam tőle, hogy kötelezővé teszik azt a védőoltást, hát már sűrűn kerestem azt az orvost, aki hajlandó beadás nélkül bepecsételni, hogy megkapta a lányom.
Vannak valóban olyan későbbi tünetek, betegségek, amik visszavezethetők a védőoltásokra, az influenza elleni oltásnak is lehet nem kevés szövődménye (de ember legyen a talpán, aki talál olyan orvost, aki ezt le is írja!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!