Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Alkoholizmus. Valóban öröklődik?

Alkoholizmus. Valóban öröklődik?

Figyelt kérdés
Az összes kemény alkesz ismerősömnek a családjában szintén előfordult hasonló "példány". Ezek szerint ha egyszer alkoholitának születtél, nem menekülhetsz a sorsod elöl. Másnak is van hasonló jellegű tapasztalata, illetve aki alkesz, érzi-e azt hogy családi átok ül rajta?

2012. dec. 3. 00:18
 1/7 anonim ***** válasza:
nem az alkoholizmust öröklik, hanem az arra való hajlamot, plusz ott a családi példa.
2012. dec. 3. 00:19
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül öröklődik. Egyik ismerősöm apja is alkoholista, emiatt váltak el a szülők, így elég hányattatott gyerekkora volt a srácnak. Inkább elrettentő példa számára az apja. Érdekes egyébként, hogy a srác 2 sör után rettentő másnapos tud lenni, veri a víz, remeg, hőhullámai vannak, egyszóval szörnyű állapotba kerül, úgyhogy biológiailag sem "alkalmas" az alkoholizmusra.
2012. dec. 3. 00:47
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első jól írja. Nem az alkoholizmus örökölhető hanem az alkoholizmusra való hajlam.

Én úgy tapasztaltam hogy sok helyen ahol a gyerekek megszenvedték az alkoholista szülő bánásmódját, ott a gyerekek nagy része nem lesz alkoholista, tanulva a szülők rossz szokása miatt.

Én is egy élőpélda vagyok. Anyám agresszív alkoholista volt. őmiatta a gyerekkorunk sem volt idillinek mondható. A sok verés, és megaláztatás után én mindig megfogadtam, hogy ha egyszer lesznek gyerekeim ők sosem fognak részegnek látni. Kiderült hogy a másik 2 testvérem is megfogadta ezt gyerekkorukban. Ma mindhárman felnőtt,családos emberek vagyunk. Vannak gyerekeink is. Egyikünk sem iszik. Sőt én soha nem iszom. 40 évesen életemben nem ittam például sört, pálinkát. Szilveszterkor is colát vagy gyerekpezsgőt iszom..

Szóval az átokban nem hiszek, de hiszem azt,hogy az ember igyekszik nem a szülei példáját követni.

2012. dec. 3. 02:20
 4/7 anonim ***** válasza:
A hajlam öröklődik. Egyrészt ugye mentálisan, az átélt példa alapján, másrészt az igazi alkeszek kicsit máshogy bontják le az alkoholt.
2012. dec. 3. 03:45
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A statisztikák szerint minden tizedik ember hajlamos az alkohol iránti függőségre.A családi előzményről nem lehet pontos adatot kapni, hiszen ahogy előző írta olyan elrettentő lehet, hogy a gyerekük szinte ki se próbálja. Akiben viszont ott a hajlam, az soha sem lesz kulturált társasági ivó. Két út áll előtte, az hogy semmit sem iszik, vagy az, hogy nem tud megállni. A környezet sokukból kiprovokálja az utóbbit, hiszen nálunk szinte sértés az italt visszautasítani. :(
2012. dec. 3. 08:14
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon jókat írtok. Szerintem ha a szülők isznak, a gyerekek nagy valószínűséggel nem fognak ha rossz élményeket éltek át. De ugyanakkor megfigyelhető a családi halmozódás is. Az én szüleim nem alkoholisták, viszont mind anyai mind pedig apai ágon több generáción keresztül volt alkoholizmus, a legextrémebb fajtái, ami szinte minden második családtagot érintett. Nem ismertem őket, messze élnek tőlünk vagy már meghaltak, de összeraktam a dolgokat a családi elbeszélésekből. Még az 1800as években is volt egy-két legendásan brutálalkesz felmenő apai ágon. Engem aggaszt hogy örököltem a hajlamosító géneket. Az én alkohollebontó képességem kb egy átlagemberének a 3-4xese. 3 sört vagy felest gyakorlatilag meg sem érzek, 4-5 után már kezdem jól érezni magam, és onnantól tizenvalahányig nincvs megállás. De nem tudnék napi szinten inni mert féltem az egészségem. Más alkoholproblémás egyéneknél is láttam hogy a családjukban az alkoholizmus gyakrabban fordul elő, mint 1:10hez. Érdekes módon olyan családtagom is van akinek borospincéje volt, és nem alakult ki nála semmiféle függőség. Megcsinálta a bort hobbiból, megkóstolta aztán elajándékozgatta. Nála megvolt a lehetőség, de a hajlam nem, gyanítom mert a hajlamosító gének elkerülték.
2012. dec. 3. 10:31
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen!!! Érzem...
2021. aug. 17. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!