Crohn betegségben kapott-e már valaki biológiai kezelést? Mit takar, milyen?
"A gyulladásos bélbetegségek általában véglegesen ritkán gyógyíthatók, de megfelelő kezeléssel gyakran sikerül a pácienseket hosszú hónapokra is tünetmentessé tenni, és gondozással csökkenthetők a kiújulás esélyei.
Az elmúlt 20 évben a gyulladásos bélbetegek száma lassú, folyamatos emelkedést mutat. A kezelés enyhébb formákban szalicilszármazékokkal kezdődik, ezután következhetnek a szteroidok, majd az immunrendszer működését fékező, úgynevezett immunszupresszív gyógyszerek, amelyek a szervezet túlérzékeny védekező rendszerét próbálják féken tartani.
Újabban megjelentek az úgynevezett biológiai válaszmódosító szerek – biológiai terápia - amelyek közömbösíthetik a gyulladáskeltő anyagokat. Számos gyulladásos folyamatban, így a nem fertőző gyulladásos bélbetegségekben is az egyik legfontosabb gyulladáskeltő a Tumor Nekrózis Faktor alfa. Ez az anyag, ha felszaporodik, nemcsak a bélben idézhet elő gyulladást, hanem az ízületekben, a szemben, bőrben, a máj- és epeútban, a vesében is – tájékoztatott Dr. Altorjay István egyetemi docens, tanszékvezető.
A biológiai terápia a betegek 50-60 %-ánál a korábban alkalmazott eljárásokhoz képest egyértelműen hatékonyabb megoldást jelent. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azoknak a betegeknek finanszírozza a terápiát, akiknek betegsége egy bizonyos súlyossági fokot már elért.
A hatékony új készítmények alkalmazása kellő körültekintést, előzetes állapotfelmérést igényel, ezért csak kiemelt centrumokban végezhetik a képzett szakemberek. Ilyen centrum működik a Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszékén is, ahol mostantól az MSD támogatásával létrehozott Bioszféra szobában valósulnak meg az infúziós kezelések, kényelmes, betegbarát körülmények között. Így a régió gyulladásos bélbetegei nemzetközi színvonalú ellátásban részesülnek.
Hát nem tudom aktuális- még neked a téma, de én pont hasonló helyzetbe kerültem. Kiújult a Crohn-om 3 évvel a műtét után, 2 hónap szteroid kezelés után most úgy állok, hogy a megemelt gyógyszerem (Budenofalk) vagy leviszi vagy nem. ha nem, akkor kapok biológiai kezelést.
A lényeg az, hogy egerekbe ültetnek be emberi fehérvérsejteket azt hiszem, amik kidolgozzák az ellenanyagot a Crohn ellen, majd te infúzióban fogod megkapni. Tömören nekem így magyarázta el a dokim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!