Egy Transzexuális lány vagyok, aki még jelenleg sajnos fiú. A szüleim nem támogatnak semmiben, sőt, szerintük nem vagyok normális. Mit tehetek? Egyre fiúsabb kezdek lenni.
Én még iskolába járok, de egyre jobban kifutok az időből, amikor még a hormonális beavatkozás jó eredményt fejthet ki. fiúsodom, és ez szörnyü. NEM VÁRHATOK ADDIG AMÍG ELKÖLTÖZÖM ITTHONRÓL! Valaki tudna valami ötletet mondani, hogyan lehetne a kezelést megkezdeni, támogatás nélkül? Hova kéne mennem először? Mi lenne az első lépés? Az a helyzet hogy még szinte gyerek vagyok, soha nem intéztem semmit ilyen ügyben. Még csak azt sem tudom milyen orvoshoz kell fordulnom. Mennyire drága a hormonkezelés? Diákmunkából össze lehetne hozni, Ha diákmunkára szeretnék menni hova kell mennem? Mit kell hozzá vigyek?
Minden segítséget megköszönök!
18L
TRANSVANILLA.HU (Információk, leírások, tájékoztatás...) Alaposan olvasd végig, rengeteg információt, leírást találsz!
PINKVANILLA.HU
Van egy Fórum, ahol elég kiterjedt online közösség szokott beszélgetni, információt, tapasztalatokat megosztani. Regisztrálj, olvasgass és ha van még valami, kérdezz.
Szokott lenni havonta találkozó is, Budapesten, ahol személyesen is találkozhatsz érintettekkel, barátaikkal, családtagjaikkal.
Magyarországon a nem- és névváltás konkrétan nem szabályozott, elég egyszerű folyamat:
Három szakvéleményre van szükséged:
- klinikai szakpszichológus (sima pszichológus nem jó! csak a klinikai)
- pszichiáter
- általános urológiai vizsgálat (Ha transzszexuális nő, azaz férfi testbe született nő vagy. A transzszexuális fiúk, tehát női testbe született fiúk nőgyógyászati vizsgálatra mennek.)
Az urológiai vizsgálatot bármelyik orvos elvégezheti, mivel általános állapotfelmérésről van szó. Azt sem kell tudnia, miért kéred, csak legyen papírod arról, hogy minden rendben van, egészséges vagy. (Sima rutinvizsgálat, másokra is ráférne.)
Fontos, hogy a klinikai szakpszichológus + pszichiáter szakvéleményeken az F64.00 BNO-kód szerepeljen! Ha más is van rajta vagy ez nem szerepel rajta, NEM jó. (Fontos megjegyezni, hogy sajnos Magyarországon nincs olyan Transzszexualizmussal foglalkozó orvos, aki szakvéleményt is kiállíthatna. Viszont vannak magánorvosok, akik már több esettel találkoztak, akiket szívesen felkeresnek a transzszexuálisok. A többség sajnos simán elküld a fenébe, magas ívben sz@rik a fejedre. A fenti Transvanilla honlapon és a Fórumon is találsz neveket, akiknél már sikerrel jártak a többiek. A jól bejáratott utak általában fizetősek, mert magánorvosokról van szó, de ha nagyon szerencsés vagy, a hagyományos "SZTK-s" szakvélemény is jó. Ha együtt tudsz működni a háziorvosoddal, ő is beutalhat valakihez, az is jó pont!)
Ezeket a papírokat kell egy kérvényhez csatolni és az adott címre, az ezzel foglalkozó Minisztériumba beküldeni. (Az aktuális cím, megfogalmazás és hogy mennyi illetékbélyeg kell, ezt a Fórumban megtalálod. Többieket is faggathatod róla.)
A Minisztérium ezután arra utasítja az Okmányirodát, hogy új születési anyakönyvi kivonatot állítson ki. Tehát az új alappapírod után a már meglévő irataid cseréje következik, ez sok-sok-sok pénz. Gondolj bele: személyigazolvány, lakcímkártya, bankszámla, esetleg diákigazolvány, jogosítvány stb.
A név- és nemváltásnak nem feltétele semmiféle műtét vagy hormonkezelés. Ez részben jó, részben rossz dolog, mert ha új papírjaid vannak, de a külsőd még a régi, semmi változás - megint kiszolgáltatott vagy. Ezért lányok úgy szokták, hogy már egy ideje hormonon vannak, végleges szőrtelenítésre járnak, tornáznak, majd ezt követően adják be a kérvényt.
Hormonkezelésről:
Ha elkezded, életed végéig szedned kell. Magyarországon hivatalosan csak név- és nemváltoztatás után szedhetsz hormonokat: női hormont csak női névre írhatnak fel, ez a szabály.
Viszont van egy olyan endokrinológus, akinek ha fizetsz, felírja neked a hormont, feltéve, hogy megvannak a szakvéleményeid. (Fórumon nézd meg, ki az!) Így drágábban jössz ki, de garantáltan megkapod, amit szeretnél. Cserébe rád van bízva, és szerintem nem érdemes kockáztatni az egészséged: bizony el kell járkálni szűrővizsgálatokra, ha így, feketén szeded, akkor is. Sőt!!!
Hormonkezelés nem olcsó mulatság, Fórumon faggatózz, kinek mennyibe kerül. Bár attól is függ, mit és mennyit szedsz, illetve volt-e már műtéted. (Lányoknál eleinte kétféle dolgot kell szedni: női hormonokat és a férfi hormonok blokkolóját. Mivel a herékben termelődő tesztoszteron nagyon erős dolog, nagymértékben változtat stb. - így a hatását is nehezen lehet elnyomni, hogy utat kapjanak a női hormonkészítmények és hassanak is valamennyit. Ezt egyéne válogatja.
Ha budapesti vagy esetleg vagy környéki, tudok egy felnőtt háziorvost. Ő sem ért a transzszexualizmushoz, de van néhány érintett páciense, így elég szelíd, kedves és nem faggatózik, csak finoman megkérdezi, mit is szeretnél és kihez szeretnél menni és ad beutalót a pszichiátriára. Szóval odafigyel rád, nem úgy, mint sokan mások.
Diákmunka:
1) Kell az adott félévre egy tanulói jogviszony igazolás. Kérdezd meg az osztályfőnöködet, illetve menj el az iskolád titkárságára és kérj!
2) Keress rá, hol van a környékeden Diákszövetkezet. (Meló Diák, Fürge Diák, Melange, Rébusz - sokféle van...) Ők legálisan fognak foglalkoztatni, nem feketén, biztos, hogy kifizetnek, odafigyelnek rád. Regisztrálj náluk és jelentkezz meghirdetett munkákra stb. Azt már ott helyben elmondják, mik vannak. Légy szemfüles!
Még valami: ha nincs mögötted rendes támogatás vagy nem tudod saját magad előteremteni a pénzt, még ne vágj bele. Rohanni fölösleges és kvázi lehetetlen is, bele kell kalkulálni pár lassabb folyamatot stb.
Elég szerencsétlen dolog megrekedni a közepén, segítő kéz nélkül. (Na, ezért is írtam azokat a linkeket, embereket.)
Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, privátban. (És mások is, ha esetleg érintettek vagy érdeklődők és idetévedtek a kérdéshez.)
És ne haragudj, hogy összekuszáltam a privátomban, ki is vagy.
Ő segítséget kért és kapott is válaszokat.
"Kedves" transzfóbok!Látom ti olyan okosak,tanultak vagytok,hogy elvégeztetek mind olyan iskolákat amiről ti szakvéleményt tudtok mondani.
Az egy dolog,hogy ti nem vagytok képesek ezt elfogadni.Nem kell.Bár az ilyen emberek szerintem,akik alapból nem tudják elfogadni az olyan dolgokat,amiket kutatók,orvosok,pszichológusok tanulmányoztak,vizsgáltak és beazonosítottak szerintem buta ember.
Nekem is lehet véleményem,hogy szerintem a ráknak nincs ellenszere vagy bénák az orovosok,hogy nem találják meg.És hasonlók,de attól még nem tanultam egyikről sem.Tehát ez egy szakterület,mentális egészség,amiről egy átlag ember nagyon keveset tud,mivel az középiskolában nem tanítják ezt.
De ha ennyire érdekel titeket a dolog(feltételezem)mivel idejöttetek,előbb tájékozódjatok könyvekből,ahol ismereteket szerezhettek.
A homoszexuálisok és a transzneműek két külön csoport és erre már elég régen rájöttek.
Aki amúgy gyűlöl vmit fél vmitől az fóbia,ami szintén kezelésre szorul.
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!