Ez hihetetlen.
Ilyen elmebeteg, brutális, szadista, beavatkozásért miért kap valaki nobel díjat?
"Rosemary Kennedy, John F. Kennedy elnök húgán lobotómiát hajtottak végre, mert az apjuk arról panaszkodott a háziorvosnak, hogy a 23 éves lyánynak hangulatváltozásai vannak, és élénken érdeklődik a férfiak iránt."
Ezt nem értem miért baj hogy érdeklődik irántuk a lánya? Egyszerűen nem értem az egészet. A procedura okozta hatással megnyugodott az apja és elégedett lett az apja?
Nagyon érdekes, ha vannak még ilyenek akkor linkelhetsz még!
SZerintem igaz! Azt hiszem, hogy sok olyan beavatkozás is létrejöhetett a múltban amiről sohat nem fogunk hallani és ennél sokkal brutálisabblehetett.
Moniz a portugál idegsebész aki ezt kitalálta alig 1-2 tucat ilyen műtétet végzett annak idején, ezek mindegyike nagyon súlyos, akkoriban gyógyszeresen kezelhetetlen beteg volt, többségük ön és közveszélyes. Az USA-ban viszont a módszerét egyesek gátlástalanul is szinte mindenféle pszichiátriai betegségben alkalmazták. Ajánlom a Száll a Kakukk Fészkére c. könyvet és filmet az részben erről szól.
Moniz viszont nem volt ebben a hibás, a módszere ha ma már barbárnak is hat de abban az időben amikor pszichiátriai gyógyszerek gyakorlatilag nem voltak valamennyit segített. Egy másik példát mondva: Jauregg is Nobel-díjat kapott a 20-as években. Ő úgy kezelt súlyos idegrendszeri szifiliszben szenvedőket (antibiotikumok még nem voltak) hogy megfertőzte őket maláriával. A maláriától belázasodtak, a láztól pedig elpusztultak a szifilisz kórokozói. A maláriát utána pedig kikezelte kininnel. Ez a módszer is barbárnak hat, de akkoriban tömegével gyógyultak meg olyanok tőle akikre egyébként biztos halál várt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!