Sclerosis multiplex? Mit jelent? Mik a tünetek? Honnan megállapítható? És hova vezet?
Google a barátod.
A sclerosis multiplexről még wikipédia is van.
Persze kényelmesebb itt várni a válaszra, mint utánajárni.
Ezesetben bocsi.
A SM-nek rengeteg féle tünete és lefolyása lehet. Akiről én tudok, annak mindene remegett, zsibbadt, pár évig húzta, majd meghalt. Ha jól tudom megfulladt. Nem bírta a tüdeje.
Szemét, aljas egy betegség.
azért az nagyon ritka, hogy vki néhány év alatt kvázi ebbe haljon bele.
Ha olvastad a neten,akkor tudod,hogy nem véletlenül hívják 1000 arcú kórnak, de a legjelemzőbb egyik-másik végtag gyengesége, zsibbadás, érzékzavar, ltátszavar, de bármi bármikor lehet
neurológia vizsgált és MR alapján felállítható, esetleg gerinccsapolás.
Hova vezet? Mindenkinél egyedi a lefolyás, vannak akik teéjesen normálisan, esteleg minimális tünetekkel élnek még 80 évet. Vannak,akik sajnps promer progreszív formájában szenvednek, ők fokozatosan néhány éveben belül teljesen leépülnek. A többség pedig a remissziáló-remittáló csoportba tartozik, ők hol jobban, hol rosszabbul vannak, de jellemzően a vége ennek is az, hogy már nem lesznek javulások és leépül, de hogy két tünetemnetes időszak között 3 hónap vagy 30 év telik el, az mindenkinél egyedi.
Ma már sokféle gyógyszer van, és sok vizsgálat is folyik. Ezekkel a szerekkel azért sokszor eredményesen lehet csökkenteni a shubok számát és időt nyerni, hogy minél tovább élhessen normálisan a beteg. Sokat számít az életmód is, a stressz példálul nagyon sokat ront rajta, összességben nem lehet kiszámítani kinél hogyan alakul
egy SM beteg
Saját tapasztalat: 15 évig relapsz-remittáló néha shubokkal tarkítva eléldegéltem dolgoztam (több országban sok utazással járó melót csináltam), mostanra 15 év után eléggé (nagyon) leromlott a járásom, már nem dolgozom.
Az orvos nem vállalja, hogy jósol (olyan optimista azért nem vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!