Mi bajom lehet? (crohn, epekő-epegörcs, vagy teljesen más? )
a neten keresgéltem mi lehet,a 2 betegségnek nagyon hasonlóak a tünetei.Természetesen nem biztos hogy nekem bármelyik is a 2 közül,csak lehet.Tudom orvoshoz kell menni aki majd megmondja,csak kiváncsi vagyok,akik szenvednek ezekbe a betegségekben,szerintük lehetséges-e.
26 éves nő vagyok.A terhességem 16.hetétől kezdődött ez az iszonyatos hasi görcs.Be is kellett mennünk az ügyeletre,ott azt mondtk vakbél,meg is akartak műteni,még szerencse hogy nem engedtem,mert mint utólag kiderült,valamilyen gyuladás volt,de pontosan nem tudták megmondani...olyan szinten begörcsöltem,hogy levegőt nem tudtam venni,se mozdulni,ömlött rólam a viz...stb.Ez tartott kb félóráig,elmentem nagy wc-ni,iszonyatosan fájt,ment a hasam,aztán elmúlt szerencsére.Akkor azt mondtam,ha a szülés jobban fog fájni,én ott fogok meghalni...és ez ezerszer jobban fájt mint a szülés!!Még jópárszor volt ilyen a terhességem alatt,volt hogy 1héten 2-3x is,de volt hogy "csak"1-2havonta jött elő.Legtöbbször ha elmentem nagy wc-ni,ment a hasam mindig,de utána nagyon megkönnyebbültem.Szülés után is megmaradt,hol 1-2havonta,hol hetente jött elő.Elkezdtem figyelni,legalábbis próbáltam,hogy mitől lehet,mikor mit eszek,és mi után görcsölök be.De sajnos sokszor mástól,az egyetlen amitől tuti,az a csipős,amit előtte akármennyit ettem,soha nem volt semmi bajom.Észrevettem ha csak egy késhegynyni csipőset tettem az ételbe,már pár perc,vagy félóra múlva görcsöltem,és a wc-n kötöttem ki.Terhesség alatt volt hogy a túróscsuszától,kb 3-4x is....volt hogy a tejszines ételektől,zsirosaktól.Előtte nem volt olyan étel amitől rosszul lettem volna,vagyis igy begörcsöltem volna,tehát nem értem,hogy egyik napról a másikra kialakulhat ilyen?
Tehát a tüneteim ilyenkor legfőképpen
-a nagyon erős hasi görcs,főleg jobb oldalon
-hányinger
-szélgörcsök
-és iszonyat haspuffadás,ami szinte sose múlik el,most is olyan vagyok mint egy 7hónapos terhes,pedig most lesz 2éve hogy megszültem...
Ha valaki akinek volt hasonló,megosztaná velem a tapasztalatát?Vagy hogy hova induljak,kihez forduljak,milyen vizsgálatok szükségesek a tünetek alapján?Nagyon szépen köszönöm előre is!
Szia!
Ugyan nekem más jellegű gondjaim voltak, de az első dolog, hogy menj el a háziorvoshoz. Ő majd beutal gasztroenterológiára, ahol kivizsgálnak. Labor, ultrahang, tükrözés, esetleg biopszia. Sajna ezt muszáj. Nem kellemes, de túlélhető.
Addigis szedj Protexint, az a legjobb bélflóra regeneráló, immunerősítő. Ártani nem árt és nekem sokat segített.
Szia!
Véleményem szerint az epe görcsnek nincs olyan mellékhatása amely hasmenésre, puffadásra utalna - sőt, az epegörcs egy nagy WC-zés után nem fog elmúlni - hacsak nem életlen az egybeesés.
A mellkas alatti, illetve a jobb oldalon való fájdalom tipikusan epegörcsre utal, de az általad leírt többi tünet véleményem szerint nem.
Ezt tapasztalatból írom, ugyanis epegörcsöm volt már nekem is, de puffadás, szélgörcs nem jelentkezett vele egyidejűleg.
Kiderült, mi bajod volt/van?
Nekem tökéletesen ugyanezek a tüneteim, csak ritkábban görcsölök, megy a hasam. Korábban olyan 2-4 havonta, de ez már 2 éve.
Most annyi változott, hogy a belem egy része jobb oldalt kitapintható, és székrekedésem van. Holnap megyek dokihoz vele.
Én párszor annyira görcsöltem, hogy elájultam a wc-zés előtt.
Na ma jutottam el dokihoz. Külföldön élek, nehéz kiharcolni kórházi vizsgálatokat.
Hát a hasmenésre azt mondta, lehet, hogy állandóan elrontom a gyomrom, lehet, hogy allergiás, érzékeny vagyok valamilyen ételre. Mivel most épp székrekedésem is van, arra írt csak fel valamit, a hasi duzzanat pedig a vastagbelem. A dokim teljesen hülye, szerintem ez nálam crohn lesz, csak ő nem tudja, hogy mi az a crohn (megkérdeztem).
Két hét múlva kell visszamennem, ha még mindig székrekedésem van és ott a duzzanat a vastagbelemen, hogy beutaljon ultrahangra. Persze mindenképp visszamegyek egy uh-s beutalóért ;) és ott talán egy olyan orvossal beszélhetek, aki nem vette a diplomáját.
szia,
két nagyon nagy epekövem van, ki kell szedetni. :)
(Ennek én most örülök, remélhetőleg utána sok-sok panaszom megszűnik).
Előző voltam.
Sziasztok!
Hasonlóak a tüneteim, 1.5-2 havonta erős hasi fájdalom köldök magasságában jobb oldalon, haspuffadás, hányinger, eleinte székrekedés majd hasmenés. A görcsök elviselhetetlenek + ég az egész arcom, füleim, hányás szokott véget vetni ennek a kálváriának.
Próbáltam antihisztamin, nospa, fájdalomcsillapító, savlekötő, quamatel - eredménytelenül.
Bár most már időszerű, eddig nem voltam orvosnál, mondván tuti gyomorrontás.
Nálatok lett diagnózis?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!