Mi a véleményed a gyógyszer-lobbiról?
A gyógyszergyárak kilobbizták, hogy ezentúl már csak gyógyszerekre adjanak ki engedélyt.
Így ha egy cég gyógyhatású készítményt (C-vitamin, Ca, Glükozamin stb) árusít (aminek még nincs OGYI száma) egy drogériában, Tescoban stb akkor ezek után már csak gyógyszerként ismerik el ha gyógyhatást akar neki tulajdonítani. Ami drasztikus forgalomcsökkenést jelentene ezeknek a cégeknek, mivel gyógyszert csakis gyógyszertárban lehet venni.
Így az egyik c-vitaminra lehet azt mondani, hogy meggyógyulsz tőle a másikra meg nem.
Szánalmas. Jól kigondolták ezek a szemetek és lefizettek egy rakás embert.
Egy törvénnyel nem lehet megváltoztatni ezen anyagok hatását. A törvénynek meg az igazságnak semmi köze nincs egymáshoz.
Miért nem lehet a táplálékkiegészítőknek a továbbiakban gyógyhatást tulajdonítani és gyógyhatású készítményként forgalmazni, holott ugyanazon alapanyagú termékek gyógyszerként szerepelnek?
Itt van még hozzá egy kiegészítő cikk ami most májusban jelent meg.
És nyugodtan rá lehet keresni ezekre:
"c-vitamin gyógyszer"
"calcium gyógyszer"
"glükozamin gyógyszer"
Lesz rájuk bőven találat.
Nem szánalmas, hanem ügyes húzás a részükről.
Attól, hogy nem lehet ráírni a gyógynövényekre hogy mi a hatásuk, attól még megvesszük őket, mert tudjuk mire jó.
Akit meg ilyenekkel meg lehet vezetni, azt eddig is be lehetett csapni pl reklámokkal.
Ui: volt időm átgondolni ezt a tervezetet, azért vagyok higgadt. Először én is felháborodtam rajta.
Azt nem mondtam, hogy nem ügyes húzás. De attól még felháborító és szánalmas, hogy így megvezetik az embereket.
És sajnos nagyon könnyű megvezetni ezzel az embereket, mert lehet, hogy soha senki nem hívja fel erre a figyelmüket. Ahogy nekem sem hívta fel korábban senki sem. Igaz én csak egy ilyen gyógyszert szedtem be akkor, amit később tudtam meg, hogy növényi alapanyagú volt.
5 éve még én sem tudtam, hogy mi micsoda. Pedig nem vagyok egy hülye ember csak senki nem volt aki felvilágosítson.
Kb 4 éve tudom, hogy mi a helyzet.
Én kb 10 éve tudom.
Szerencsére sokan gondolkodnak már másképp, de nem elegen. Ahogy tudom tanítom az embereket, terelgetem a helyes irányba.
Tedd ezt te is.:)
Attól még, hogy valami gyógynövény lehet gyógyszer, én például sokáig nem tudtam, hogy a Digimerck szívgyógyszer is az.
A C-vitamin azért tényleg más tészta... De igaza van az első válaszolónak, aki bedől az ilyeneknek az valószínű eddig se tudta mi merre meddig.
Az étrendkiegészítők is engedélyhez kötöttek, csak nem OGYI, hanem OÉTI engedélyesek. Tehát nem gyógyszer, hanem ún. Vitál termékek. A felsoroltakat továbbra is megveheted mindkét kategóriában. A gyógyszer kategóriába sorolásnak sokkal szigorúbb követelményei vannak, amit a kis cégek (amikből rengeteg van) nem tudnak kivitelezni.
Ez nem gyógyszer-lobbi kérdése.
Utolsónak.
Nem csak a kis cégek hanem még a nagy cégek sem tudják ezt megtenni. Nem azért, mert nem lenne rá pénzük hanem azért, mert drasztikusan csökkenne a forgalmuk.
OGYI engedélyt már nem adnak, csak gyógyszerként lehet elismertetni valamit. Azt meg nem lehet drogériában árulni csak gyógyszertárban. Ebből következne a drasztikus forgalom csökkenés.
Az OÉTI-t meg ne keverjük már ide. Az kb a vicc kategória. Semmi ellenőrzés ész nélkül lehet mindenféle vackot forgalmazni sajnos. Ezen a téren nem ártana komoly ellenőrzést bevezetni.
Konkrétan tudok olyan terméket. Bevizsgálták az Egri Egerfood laboratóriumban (ami egy nemzetközi hírű labor) és nem volt benne semmi más csak kukoricakeményítő.
Hitelrontás miatt sajnos nem írhatom ide a márkanevét. De legyen elég annyi, hogy főleg a nők nagy előszeretettel vásárolnak ebben az üzletben és német cégről van szó. Két betűből áll a nevük.
Így talán elég egyértelmű. Szóval ami az ő saját termékük azt messze kerülni ajánlott.
Itt egy helyesbítés ez kimaradt.
OGYI engedélyt már nem adnak tápkiegre, mint gyógyhatású készítményre, csak gyógyszerként lehet elismertetni valamit.
Milyen terméket tudsz konkrétan? Táplálék kiegészítőt vagy vitamint?
Valóban azt tesznek bele amit akarnak, ezért érdemes olyan helyen vásárolni amiben biztos vagy.
De még jobb, ha megtanulja mindenki, hogy nem kell venni kalciumot, hanem kalcium tartalmú ételek enni.
Minden étrendkiegészítőnek megvan a természetben a tökéletes megfelelője.
Jah, főleg úgy, hogy a vitamin és egyéb tartalmak átlag 70-75%-kal csökkentek az elmúlt 30-40 évben. Több tanulmány van erről a neten, videók, dokumentációk, kutatások és nem kell messzire menni vannak magyar kutatók is akik ezzel foglalkoznak. Pl Dr. Márai Géza vagy Baji Béla.
Meg ott van a rengeteg adalékanyag amit megkajálsz ezekkel a cuccokkal. A jobb tápkiegekben ezek legalább minimálisak vagy egyáltalán nincsenek.
Nem írhatok konkrét termék nevet. Ha a körülírás nem volt elég, hogy mely cég termékeiről van szó, akkor sajnálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!