Mitől van az, hogy a kihullott hajszál csiklandozza az ember hátát, ha ráragad - de az élő hajszál nem?
1. De az élő haj akkor sem csikiz, ha tényleg egy hajszálról van szó.
2. Azért nem érzed, hogy belevágnak a hajadba, mert nincs bennük idegpálya. Ha elhalt lenne minden hajszálam, akkor kihullana az összes. Nem véletlenül lehet különbséget tenni egészséges és kevésbé egészséges (töredezett) haj között...
Nem igaz, mert minden hajszál elhalt, ugyanis a haj elhalt sejtekből áll, ezt nem én találtam ki, így van. Ezért van pl. hogy a töredezett hajszálat már nem lehet "meggyógyítani". Mert az már rég elhalt.
De ha nekem nem hiszed el, akkor bemásolok ide egy cikkrészletet:
na most látom, hogy nem is másoltam be...
Szóval:
A szőrszálak anyaga ugyanaz, mint a körömé: elhalt sejtek maradványanyaga, szaru. 97%-ban egy fehérje, a keratin, 3%-ban pedig víz alkotja.
És még:
"A haj maga már nem él – csak a haj gyökere, a hajhagyma, ezért a haj minőségét alapvetően az életmód, a táplálkozás, és a szervezet általános egészségi állapota szabja meg, amit a balzsamok és pakolások már nem tudnak igazán befolyásolni, legföljebb kívülről bevonva simává, jól fésülhetővé teszik."
"A haj elhalt szövet, ezért ápolása leginkább a cipőéhez hasonlítható: gyakran be kell kenni cipőkrémmel. Tehát a hajápoló szerek is csak rendszeres alkalmazással érik el a kívánt hatást."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!