Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Két kék szemű embernek lehet...

Két kék szemű embernek lehet barna szemű gyermeke?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 1. 15:40
 1/10 anonim válasza:
34%
Biológiából tavaj erről tanultunk.Vannak ugye a kék színű emberek meg a barna színű emberek.Ha mindkét szülő kék szemű a gyerek csak kékszemű lehet mert örököli benne van a génjeiben.Ha a két ember barna szemű a gyerek csak barna szemű.Viszont ha az eggyik ember barna a másik kék szemű általában a gyerek barna szemű lesz mivl a barna a domináns szín viszont a génjeiben ott hordozza a kék színt.Vagyis annak akinek az egyik szülője kék szemű a másik barna és az összejön egy kékszeművel akkor is lehet a gyereke kék szemű mert a génjeiben benne örökli a kék szín tulajdonságot.Ha viszont a barna szemű embernek a szülei csak barnaszeműek és egy kékszemű emberrel összejön akkor már csak barna lehet a szeme mert ugye a domináns szín a barna.
2012. ápr. 1. 15:55
 2/10 anonim ***** válasza:
34%
A felmenőket (nagyszülők) kihagytad. Ők is befolyással vannak az utódra. (unoka)
2012. ápr. 1. 16:27
 3/10 anonim ***** válasza:

Az alap öröklődést tekintve kékszeműnek kellene lennie, de a szemszín nem egy standard változatlan dolog, különböző színű minták vannak az íriszben, különböző árnyalatok vannak, korral meg egyéb körülmények miatt is változhat.

Meg talán egyéb gének is befolyásolják.

Ismerek egy családot ahol kékszemű szülők mindhárom gyereke barna szemű. Nyilván ha egy lenne még gondolhatnánk félrelépésre, de a 3 már azt jelenti h belőlük vmiért így kombinálódnak ki az utódok.

De ez ritka kivétel.

2012. ápr. 1. 17:11
 4/10 A kérdező kommentje:
Nálunk a családban mindenki kékszemű, csak én lettem barna...
2012. ápr. 2. 17:05
 5/10 anonim ***** válasza:
Bocsi az offért, de most már engem is érdekel..Mi a helyzet a zöld, szürke v fekete szemű emberekkel? Rájuk is ugyan ezek az érvek érvényesek?
2012. ápr. 2. 17:55
 6/10 anonim ***** válasza:

[link]

Itt pl az első képen az írisz nagyrészt kék, de van benne barnás is, ezek aránya változhat.

Kis infó magyarul, itt van a zöld színről:

[link]

Az angolban van minden színről.

Kérdező, én mondjuk nagyon kíváncsi ember vagyok és csináltatnék csak úgy titokban egy genetikai vizsgálatot, de mint mondtam van rá példa h kék szemű szülőktől sorozatban barna szemű gyerekek születnek.

2012. ápr. 2. 20:38
 7/10 anonim válasza:
Nálunk barna szemű anya,apa tesó,csak én vagyok kék szemű :)
2012. ápr. 5. 16:51
 8/10 anonim ***** válasza:

04-05 16:51

N ez viszont teljesen átlagos eset, mert ezek szerint mindkét szülőd hordozza a kék szem gént, és te beleestél az 1/4 valószínűségbe h kék szemű legyél. Fordítva már elég ritka a dolog.

2012. ápr. 9. 14:50
 9/10 anonim válasza:
nekünk azt mondta a biosztanár,hogy ilyen esetben csak 1%esély van arra, hogy barna lesz a szeme
2012. ápr. 14. 16:30
 10/10 anonim ***** válasza:

szülők barnaszeműek, tesóm kékszemű, én szürkés-zöld...ennyit erről

nagyszülők egyik félről: mama kék, papa barna

másikról: papa kék, mama barna

2013. júl. 2. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!