Ha epilepsziás vagyok, akkor miért kell kerülnöm a kávét, energiaitalt és a cigit?
Előre is köszy a válaszokat!
Üdv!
Szia!
Szerintem azért, mert az kávé és az energia italok koffein, taurin és egyéb stimuláló szerek tartalma miatt hatnak az agyra is.
És az epilepszia az agynak valami működési rendellenessége.
Nyilván ezek bizonyos százalékban előidézhetik ezért óvnak a fogyasztásától téged.
Cigivel kapcsolatban még talán annyit, hogy bár nem hiszem, hogy konkrétan előidézheti az epilepsziát, viszont gondolj csak bele, hogy mondjuk otthon egyedül vagy, dohányzol és jön egy roham!
Egy égő cigarettával az egész lakást magadra gyújthatod!
Elmondom neked, hogy én is epilepsziás vagyok (10 éve lassan). Így megértem a kérdésed fontosságát.
Nekem speciel kávéznom kéne mellette, mert alacsony a vérnyomásom és ez is lehet rohamot kiváltó ok. Az energiaitalt meg ihatod nyugodtan, naponta egy doboz bőven belefér, de NE TÖBBET!!! (Mert ugye abban is van bőven koffein)
Én a "bajom" mellett focizok és rendszeresen sportolok, iszok energiaitalt, semmi bajom nincs tőle. Viszont a dohányzást én sem ajánlom, az előbbi HSZ-kben leírt okok miatt.
A kávéról meg annyit, hogy lehet azt is inni, de csak mértékkel. De ha iszol kávét, akkor az energiaitalnak nem sok értelmét látom, mert mind a kettőben bőven van koffein, bár a te dolgod.
Mindezek függnek a rohamok gyakoriságától és azoknak a súlyosságától.
Ezeket magamból kiindulva írtam le. Az a legnagyobb probléma, hogy nem sok mindent írtál le magadról és a szokásaidról. Így csak ennyit tudok segíteni....
Otthon vagyok az EÜ-ben ilyen téren, tudok róla mindent.
Ha van ilyen jellegű kérdésed, akkor tedd fel bátran és, tudásom szerint segítek. Nem egy leányálom az ilyen dolog.
20/F
Köszönöm a válaszokat!
Az utolsó válaszolónak leírok még pár adatot,hogy ha ezzel tud több tanácsot adni!
17 éves,magas(azért írom le,mert nem tudom,hogy ennek köze lehet-e hozzá)58 kg os lány vagyok és kb 2 hónapja volt egy elég súlyos rohamom az iskolában és először az orvosok sem tudták,hogy mi bajom lehet,órákig csak találgattak,miközben én ordítottam és rángó görcseim voltak!
Akkor nyugtatót adtak be,de amúgy is kómában voltam,eszméletemet elveszítettem,így azóta sem emlékszem semmire csak mesélték!
A wikipédiában ezt találtam és szerintem ez az ami leginkább leírja az én rohamomat:
A tónusos-clonusos roham (másnéven grand mal roham) nem korlátozódik egy-egy testrészre, hanem végigterjed az egész testen. A roham során a beteg elveszíti eszméletét, elesik. Az összes izom megfeszül (ezt nevezzük tónusos görcsnek), az alsó és felső végtagok teljesen nyújtott állapotban rögzülnek. A hirtelen izom-összehúzódás a tüdőkből a levegőt hirtelen kipréseli, ami furcsa kiáltás formájában hallható. Másodpercekkel később az összes izomrángásokba kezd (ez a jelenség a clonusos görcs). A fokozott nyálelválasztás miatt a beteg szája habos, gyakorta elharapja a nyelvét. A beteg olykor vizeletét nem tudja tartani. A rángógörcsök rövid ideig tartanak, majd a test ellazul. További percek elteltével a beteg lassan visszanyeri eszméletét, de tudata még hosszú ideig ködös, homályos lehet, vagy a beteg elalszik. A köztudatban ez a legismertebb epilepszia fajta.
Azóta gyógyszert szedek,havonta járok EEG vizsgálatra és voltam MRI-n is,de annak még nem jött meg az eredménye!
Ha esteleg tudsz még valami tanácsot adni,azt szívesen fogadom!
Előre is köszy!
Üdv!
Az utolsó válaszoló voltam.
yanamy@c2.hu
Írj bátran, ha van kérdésed :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!