Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hallócsontpótlásról és dobhárt...

Hallócsontpótlásról és dobhártyaplasztikáról tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Minden érdekelne róla. Hol végezték,mennyi idő a műtét, nagyon fájdalmas-e,mennyi idő utána a gyógyulás. Előre is köszönöm!
2012. márc. 6. 23:41
 1/7 anonim ***** válasza:
Édesanyámnak a kőbányai Bajcsy kórházban végezték és végzik, és mivel csak koponyacsonti hallása volt a súlyosan deformált csontok miatt, valamint az egyik füle krónikusan gennyesedett, így több műtétre volt/van szüksége. Mindegyik után sokáig tartott a felépülés (kb. 2-2,5 hónap, de a műtéti heg neki tovább érzékeny maradt), illetve sokkal érzékenyebb lett a füle a huzatra, szeles időre, stb. A hallása az első műtét után tökéletes lett, az első pár napban ez annyira furcsa volt neki évek félsüketsége után, hogy normál zajokat fájdalmasnak ítélt meg. Ez idővel enyhült, azonban a mai napig vannak olyan hangok, amiket fájdalomként él meg (pl. ha a fazékról a földre esik a fedő, akkor ez a fajta fémes csörömpölés neki fizikai fájdalmat okoz, ill. ugyanígy reagál egyes munkagépek zajára is). Szóval az első műtét tökéletesen zajlott, a második során a kezelésnél azonban valamit elrontottak a leszíváskor, azóta folyamatosan, nagyon szédül. Előtte nem volt ilyen problémája.. Ennek már négy éve, azóta minden évben újabb műtétre ment, egyrészt hogy a második elrontott műtétet/műtéti szövődményt korrigálják, másrészt neki eredetileg is több lépéses műtétet terveztek. Az első műtét után tökéletes hallása jelentősen visszaromlott, persze jobb, mint volt, a szédülés és a fáradékonyság talán valamelyest enyhült, de az orvos szerint nem is fog soha teljesen elmúlni.
2012. márc. 7. 00:29
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Még annyit megkérdezhetnék,hogy egy vagy két fülére csinálták-e? Illetve mennyi ideje voltak elhalva a hallócsontok? Ez befolyásolhatja-e a műtét sikerességét?

2012. márc. 7. 09:39
 3/7 anonim ***** válasza:

A jobb fülét egyszer műtötték (először), a ballal van a már említett visszatérő műtétsorozatos probléma. Az a füle gyerekkora óta folyamatosan, "némán" krónikus gyulladásban volt, úgyhogy olyan 35-45 éve károsodtak a hallócsontocskák. A jobb füle is valamikor gyerekkorában sérült. Nem tudom, hogy ez mennyire befolyásolhatja a műtét sikerességét, Őt mondjuk korrekt módon előre figyelmeztette az orvos arról, hogy az ő esetében nem tudja, hogy hány műtéttel és milyen sikereket tud elérni, mert ez egy extra komplikált eset volt. Az eredeti kérdésben kérdezted, hogy meddig tart a műtét: az övéi kb. 3 órásak voltak, a legelső kicsit több, de az operáció alatt végig jelen volt egy csomó szakorvos jelölt, mivel szinte a semmiből kellett újraépíteni a hallócsontjait és ilyen súlyos esetet még állítólag a doki sem látott. Szerintem nyugodtan kérdezd meg a kezelőorvost! Amit viszont nem mondtak el, hogy a műtét helye a haj alatt látszik. Ez nőnél ugye nem gond, mert még a rövid haj is teljesen takarja, de egy tüsi hajú/kopasz férfinél szerintem elég bizarr látványt nyújthat a fül körüli félkörös sebhely.

Bocsi, egyébként eszem ágában sincs elriasztani téged! Amíg anyu a kórházban lábadozott, rengeteg sikeres beteggel találkozott, aki a kezelőorvosához ment vissza kontrollra, illetve amíg a szédülés nem kezdődött el nála, ő is úgy érezte, hogy teljességgel megérte a műtét. Hát, .. most már kevésbé gondolja így, de ebben szerepe lehet annak, hogy nála egy aktív, fennálló krónikus gyulladás mellett zajlott a műtét, amit nem tudtak megszüntetni.

2012. márc. 7. 11:42
 4/7 A kérdező kommentje:

Mégegyszer köszönöm!

Nekem is kiskorom óta vannak a gondok,10 évesen már azt mondták,hogy teljesen tönkrementek a hallócsontok. Ahhoz képest viszonylag jól hallok, de lassan már igencsak meg kéne műteni.

Még annyi,hogy a haját leborotválták? Mivel nő vagyok, és meglehetősen hosszú a hajam,remélem,hogy nem kell,vagy csak egy kis részen...

2012. márc. 7. 13:45
 5/7 anonim ***** válasza:
Kis részen borotválják csak le, ha hosszú hajad van, akkor nem is fog látszani. Találtam egy - eléggé felkavaró - képet ( [link] a friss műtéti seb van rajta, de itt kb. látszik, hogy mennyire nyírják le hozzá a hajat. A hosszú, félhosszú haj rálóg a sebre, ha egyébként el tudod takarni a füledet a hajaddal, akkor szerintem a műtét helye sem fog látszódni. Festetni viszont jó pár hétig nem fogod tudni a hajadat, erre az egyre gondolj a műtét előtt - anyukámat ez zavarta a legjobban, hogy tekintélyes ősz lenövéssel kellett munkába járnia.. A második műtét előtt már melíroztatott, előre készülve a későbbiekre, az egy fokkal jobb volt. Azt hiszem megmosni is csak X idő eltelte után engedték, de erre sajnos nem emlékszem. Mindenestre az ilyen kérdéseidet nyugodtan tedd fel a kezelőorvosodnak is, mert az ő kórházukban szokásos műtéti eljárásokról ő tudja a legbiztosabbat mondani ... érdemes egy papírra összeírnod minden aggályodat, és az alapján kérdezned! Tudom, futószalag, de határozottnak kell lenni! :)
2012. márc. 7. 18:21
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes válaszokat:-)
2012. márc. 8. 12:41
 7/7 anonim ***** válasza:
Szívesen, sőt.. ma megkérdeztem anyut a hajlenyírásról, mivel több beteggel volt egy szobában. Azt mondta, hogy a hosszú-félhosszú hajú betegeknek csak nagyon-nagyon szorosan feltűzik a haját és alig borotválnak, úgyhogy az ő esetükben a kötés levétele után semmi sem látszik. :)
2012. márc. 8. 21:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!