Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Szerinted ha valaki otthon...

Szerinted ha valaki otthon hal meg azt fel boncolják?

Figyelt kérdés

2012. febr. 6. 16:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Hasonló okokból én is kérnék boncolást. rettegek az élve temetéstől, klausztrofóbiás vagyok.

Én megbeszéltem a férjemmel, hogyha meghalok és van ép szervem, ami újrahasznosítható, akkor pakoljanak csak ki, nekem már úgyse kell.

2012. febr. 6. 17:34
 12/17 anonim ***** válasza:
Gondolom az a hozzászóló, aki megalázásnak tekinti a boncolást, soha nem ajánlaná fel a szerveit halála után, sőt el is ítéli azokat, akik igen.
2012. febr. 6. 19:17
 13/17 anonim ***** válasza:
Ezt egyébként én (egyéni vélemények,érzések ide vagy oda leirom) a világ trógerségének tartom,hogy még akkor is ilyen önző valaki,mikor már oszlik jóformán.
2012. febr. 6. 19:24
 14/17 anonim ***** válasza:

Arra, hogy kit kell boncolni, vannak jogszabályok.

"(1)

Rendkívüli halál esetén hatósági eljárást kell lefolytatni és az elhunyt hatósági boncolását kell elrendelni.

(2)

A hatósági boncolás célja a halál okának, bekövetkezése körülményeinek tisztázása.

(3) Rendkívüli az a halál, amelynek természetes módon való bekövetkezését a körülmények kétségessé teszik, így

a)

bekövetkezésének körülményei bűncselekmény elkövetésére utalnak,

b)

közlekedési vagy foglalkozás körében bekövetkezett baleset okozta vagy annak gyanúja merül föl,

c)

egyéb baleset vagy mérgezés okozta, és a halál bekövetkezésével összefüggésben szükséges a felelősség vizsgálata,

d)

öngyilkosság okozta, vagy a körülmények arra utalnak,

e)

az egészségügyi ellátás során következett be, és az egészségügyi dolgozó foglalkozási szabályszegésének gyanúja merül föl,

f)

bekövetkezésének előzményei, körülményei ismeretlenek, és nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyekből megalapozottan következtetni lehetne a halál bekövetkeztének körülményeire,

g)

fogvatartott elhalálozása esetén.

(4) A személyazonosság megállapításáig a rendkívüli halál esetén követendő eljárást kell alkalmazni, ha az elhunyt személyazonossága ismeretlen."

"(1)

Az elhunyt személyt - függetlenül attól, hogy fekvőbeteg- gyógyintézetben vagy azon kívül hunyt el - kórbonctani vizsgálat alá kell vonni, ha

a)

a halál oka klinikai vizsgálatokkal nem volt megállapítható,

b) perinatális halál esetén,

c) az elhunyt szervátültetés donora vagy recipiense volt,

d) az elhunyt foglalkozási eredetű megbetegedésben szenvedett, és annak gyanúja merült föl, hogy a halál oka ezzel van összefüggésben,

e) az elhunyt szervezetébe újra felhasználható, nagy értékű műszert vagy eszközt ültettek - amennyiben az nem képezi az elhunyt tulajdonát -, kivéve, ha a műszer vagy eszköz jellege nem kívánja meg az elhunyt kórbonctani vizsgálatát,

f) az esetnek tudományos vagy oktatási jelentősége van,

g) az elhunytat hamvasztani kívánják."

"(2) ….Az elhunyt személy kórbonctani vizsgálatától el lehet tekinteni az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a)

a halál természetes eredetű,

b)

a halál oka egyértelműen megállapítható,

c)

a kórbonctani vizsgálattól további lényeges megállapítás nem várható,

d)

a kezelőorvos és a patológus szakorvos a kórbonctani vizsgálatot nem tartja szükségesnek,

e)

az elhunyt még életében vagy hozzátartozója a halált követően kérte a kórbonctani vizsgálat mellőzését.

(5) A kórbonctani vizsgálat célja

a) a halál bekövetkezését megelőzően kialakult valamennyi kóros állapot részletes vizsgálata és a betegség megállapítása,

b) a népesség megbetegedési és halálozási okainak feltárása,

c) az egészségügyi ellátás során alkalmazott diagnosztikai és gyógyító eljárások hatékonyságának ellenőrzése,

d) az orvosi és gyógyszerészeti tudomány fejlődésének elősegítése."

2012. febr. 7. 21:18
 15/17 anonim ***** válasza:

,,Gondolom az a hozzászóló, aki megalázásnak tekinti a boncolást, soha nem ajánlaná fel a szerveit halála után, sőt el is ítéli azokat, akik igen."

Abban igazad van, hogy én nem ajánlanám fel a szerveimet, de nem ítélem el azokat akik felajánlják. Tiszteletre méltó, hogy ők haláluk után is segítenek az embereken, de tőlem távol áll a dolog. Persze lehet pár év múlva megváltozik a véleményem, és most még nem bírom éretten végiggondolni a dolgot.

2012. febr. 8. 10:52
 16/17 anonim ***** válasza:

A boncolás nem hullagyalázás, ahogy az egyik válaszoló írta. Ha nem egyértelmű a halál pontos oka, esetleg gyilkosság történt, akkor szoktak boncolni, de úgy tudom, a legtöbb esetben engedélyt kérnek a hozzátartozóktól.

15/L

2012. márc. 2. 12:23
 17/17 anonim válasza:
Na ne röhögtess!A boncolás hullagyalázás!Vagy te minek neveznéd azt hogy egy embert holtában megfosztanak a büszkeségétől ezzel megalázva őt a családját a hazáját és mindent ami szent!Régen a primitív barbár népek tettek ilyet,hogy holtában megszégyenítsék,megalázzák az illetőt.Senki sem érdemli meg,hogy ilyet tegyenek vele!A 21-ik században semmi szükség az emberek boncolására!Az MR a CT és még sok modern technikai találmány világában erre semmi szükség!Vérből mindent ki lehet mutatni és és szükség esetén biopsziát is lehet végezni.És ha szervek kellenek gyorsítsák meg az emberi szervek mesterséges úton való előállítását.2006-ban már állítottak elő mesterséges emberi szervet sejtekből.Tudományt akarnak,fizessenek érte,de hullát ne gyalázzanak!A halott kórboncnok a jó kórboncnok!Nekrofíliás népség!
2012. nov. 11. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!