Hogy küzdjem le a csámpásságot?
14 éves vagyok. Egész életemben csámpás voltam, anyáék aztmondták, hogy majd úgyis kinövöm. (Apukám is csámpás volt) De engem már zavar. A lábam át tudom fordítani 180 fokba. (Sajna 90 fokba meg gyakran állok alaphelyzetbe) Nem divatból járok így (van ilyen divat egyátalán?) és engem már eléggé zavar. Mit tehetnék, hogy ismét egyenesen járhassak? Ballagásra szeretnék magassarkút felvenni, de ha abba csámpásan járok az nagyon csúnya.
Egyébként szorongós típus vagyok... nem tudom mennyiben függ össze, bár tény...ha van valami akkor "összegubancolom" a lábam.
Elég görnyedt hátam is van, ezen mivel lehet segíteni?
Mindkettőre tudtok valamilyen otthoni módszert, esetlegesen milyen orvoshoz forduljak?
Kamaszként én is rettentő csámpás voltam, hála apukámnak, és szörnyű tartásom is volt :) A tartásomon gerincerősítő gyógytorna segített, ahová egyébként az ortopéd doki küldött el. Ilyen pilates-szerű gyakorlatokat kellett csinálnunk, amitől megerősödtek a gerincem mentén lévő izmok. Heti egyszer gyógyúszásra is kellett járnom, ezt mondjuk rettenetesen utáltam, de hasznos volt. Ezekre ráerősítve otthon hetekig egyensúlyozgattam könyvvel a fejemen, ill. seprűnyéllel a hátam mögött.
A csámpásságomon az javított, hogy ezek után elkezdtem folyamatosan 5-10 centis magassarkúkat hordani és akaraterővel befelé fordítottam a lábfejeimet. Pár hétig baromira fájt így a járás, viszont ennek már vagy 15 éve és azóta "normális" lábaim és tartásom van. Magassarkúban egyébként is jobban kell figyelni a járásra, illetve hanyag tartással nehezebb benne menni. Ha szorongó típus vagy, akkor esetleg ha egy kezdő modelltanfolyamra el tudsz jutni, az talán jó ötlet lehet, ott a szép járásra is megtanítanak, plusz önbizalmat is nyerhetsz belőle. Ugyanilyen jó lehet bármilyen sport, amiben sikerélményed lehet.
Velem ugyanez volt. Aztán lúdtalpbetétet kellett hordanom és gyógytesizni. A lúdtalpbetét először nagyon tört de aztán javított sokat a járásképemen. Gyógytesin mindig mezítláb tornáztunk és iszonyú kemény tartásjavító gyakorlatok is voltak. De aztán megszerettem.
Ja és persze a mai napig úszom. Írj ha van még kérédsed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!