Ha lassabb az anyagcseréd lassabban működik a szervezet, tehát nem annyira aktív, így értelem szerű, hogy kevesebb munkához kevesebb étel is kell, ezért ha ugyan annyit eszik valaki lassú anyagcserével mint az akinek gyors, több lesz a lerakódása, és gyorsabb, magasabb lesz a telítődése.Mint egy kályha amibe csak pakolsz, de nem tudja elégetni megfelelő gyorsasággal, így csak füstölni fog, és agyonig berakódik.Én ezt így látom. Olvastam egy cikket egérkísérletekről, hogy a kalóriamegvonás csak a labor egereknél eredményezett hosszabb életet, a vadon élők leszármazottainál nem.Szerintem ez teljesen logikus. A vad egér rohangál, stresszel, a ketrecbe zárt nem csinál semmit. Értelem szerű, hogy alap esetben a genetikailag örökölt agyagcseréje gyorsabb a vadnak mint a lustának.Így ha a vadat megszorított étrendre teszed, sokkal jobban fog éhezni mint a lusta.Időre lenne szüksége, hogy felvegye az új ritmust.Pár generáció kellene hozzá szerintem, nem csak egy kísérleti ciklus.Mert az csak az adott állapotát vizsgálja.A genetika, sejtek, minden ami él ,,okos''. Alkalmazkodik, csak idő kell neki.Ami viszont szerintem tény, hogy lassabb anyagcserével lassabb eredményeket is produkál valaki. Próbáld ki. Pörgesd meg az anyagcseréd! Kezdj el kardiozni, vagy csinálj intenzív súlyzós edzéseket, köredzéseket.Gyorsabb lesz a gondolkodásod, minden téren javulni fog az egységnyi időre jutó teljesítményed.Fittebnek érzed majd magad.De szembesülni fogsz azzal is, hogy megnő a tápanyagigényed akár annyira, hogy nem is tudod olyan ütemben pótolni mint kellene.Ez pedig nagyon nagy stresszforrás, ami szintén rombolja a testet.Mert ha nem kap eleget, akkor elkezdi felélni a vésztartalékait.Maga az étkezés is oxidációval jár.Nem véletlenül kell több vitamint enni annak aki sportol.Persze lehet átcsoportosítani energiát. Pl ha lassú anyagcsere mellett is kiemelkedő észjárású akarsz maradni, leépíted a kalóriapocsékoló rendszereket pl izomzatot, és javítod a vérellátást az agyban. Pl úgy, hogy sokat használod.Mellette aerob sportokat űzöl pl kocogás ami szintén javítja a vérellátását, de nem tartja fenn sokáig a gyors anyagcserét, és nem nagy kalóriaigényű. Egy intenzív súlyzós edzés után viszont akár még napokig pöröghet az anyagcsere.Ez olyan mértéket is ölthet, hogy estére bevágsz egy nagy pizzát, és reggel mikor felkelsz szálkásabb leszel.Alszol, de közben annyira pörögsz, hogy fogysz még alvás közben is.Nekem cukorbeteg tüneteim is voltak, pedig ettem mint a gép.Napi 6x 7x.Egyszerűen nem bírt a gyomrom annyi tápanyagot feldolgozni mint kellett volna.A testhőmérsékletem nap közben is a 37et közelítette. Mikor visszalassítottam, pedig 36 volt. Ezek hatalmas változások a szervezetre nézve főleg évtizedekre előre vetítve.Lassabb használat mellett lassabban használódik el, de ehhez igazítani kell az étkezést. Biztonságos aerob sportok, egészséges, alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag étkezés, friss levegő.Csökkenteni kell a fizikai és szellemi stressz egyaránt.A stressz nagyon sok energiába kerül.Ezért van az, hogy aki folyton ideges, az lefogy.Nem véletlenül mondják, hogy megesz valakit az ideg.Nem kell idő előtt elhasználni a testet és nem fog idő előtt elhasználódni.Ennyire egyszerű. Amire figyelni kell az az érhálózat átjárhatósága, az egyenletesen elosztott tápanyagbevitel, az alvás mennyisége, az idegfeszültség alacsonyan tartása, a nem stresszkeltő, hanem stresszlevezető mozgások végzése, jól összeállított étrend. Komoly életmódkontrollt igényel. A túlságosan lecsökkentett ételbevitel viszont szintén idegfeszültséget, agressziót, majd depressziót eredményez, és beindítja a katabolikus, önleépítő folyamatokat.Mentális változás is történik.Racionálisabb, tisztább, nyersebb lesz a gondolkodás.Az érzelmi oldal elgyengül, szexualitás lecsökken.Önfenntartó üzemmódba vált a szervezet.Saját túlélésére koncentrál, nem az utódnemzésre.Így az egyén tovább fennmaradhat.Ha nagyon megszorított a táplálkozás az viszont egy idő után önpusztításba is átmehet ami akár az öngyilkosság gondolatát is felvetheti.Nem tudom mi lehet benne a logika, ill. szerintem az, hogy ha nem fenntartható, nem fenntartandó.Tápanyagnak még jó lesz.Komplexen ,,gondolkodik'' a ,,természet''. Valószínűleg a vad egerek esetében is ez történt gyorsabb anyagcseréjük miatt.Semmilyen orvosi végzettségem nincsen, ez csak a saját véleményem/elmélkedésem, a saját magamon végzett több éves kísérletek, és az internetről és egyéb forrásokból szerzett részinformációk általam feltételezett logikus konklúziója.Ezért mindenki csak saját felelősségére használja a fenti feltételezéseket.