Vércsoport öröklődéssel kapcsolatos a kérdésem. Férjem : 0 Rh-, én: B Rh-. Ha én valakinek azt mondom, hogy szerintem a bébike az apja vércsoprtját örökölte, akkor abból lehet tudni, hogy a kicsi kislány lesz?
Tessék?
Alapból a B domináns a 0-val szemben, sokkal valószínűbb, hogy a te vércsoportod fogja örökölni, és ötletem sincs miből sejted, hogy a férjedét örökölte, vagy hogy miért jelentené azt, hogy lány lesz a baba.
Nálunk ugyan ilyen vércsoport volt mint nálatok. Én kislányt szültem és az édesapja vércsoportját örökölte.
Nagy gyakorisággal / nem minden esetben / a kislányok öröklik az apa vércsoportját.
Örökölni különböző allélokat (gének változatait) fogja. Vagyis egy vércsoportot befolyásoló gént örököl tőled is, és egyet az apjától is. Az, hogy milyen vércsoportú lesz, azt ez a kettő alakítja ki (A gének együttesen megjelenítenek valamilyen tulajdonságot, de eközben egymásra is hatnak, hogy melyik érvényesül és melyik nem, az függ attól, hogy milyen gén van mellette. A megjelenő tulajdonság a fenotípus, az öröklött allélkombináció a genotípus.) Ha most csak az A-B-0 vércsoportokat nézzük, akkor azt biztosan elmondhatjuk, hogy a férjed homozigóta a erre a génre nézve, mert a B és az A a 0-val szemben domináns tulajdonságok, tehát ilyen gének mellett a 0-s vércsoportot kódoló hatása nem érvényesülhetne (nem jelenne meg a fenotípusban, de a genotípusban ott lehet). Ezért a férjedtől csak a 0-s vércsoportot kódoló gént örökölheti. Ha te B-s vércsoportú vagy, akkor kérdés, hogy homozigóta vagy-e vagy heterozigóta (említettem, hogy a 0-s gén B mellett nem érvényesül, tehát te B-sként hordozhatsz 0-s gént, amit viszont örökíthetsz). Ha homozigóta vagy (2 B-s vércsoportot kódoló alléled van), akkor a gyereked tőled csak "B-s gént" örökölhet, akkor ő B0 heterozigóta lesz, vagyis B lesz a vércsoportja, ha esetleg te vagy B0 heterozigóta (mert mondjuk apukád is nullás volt) akkor örökítheted bármelyiket 50% eséllyel, ha a nullást örökíted, a gyereketek is 0-s vércsoportú lesz. A-s géned biztosan nincs, mert akkor AB-s vércsoportod lenne (ez a 2 gén kodominanciát alakít ki, vagyis ha mindkettő jelen van, akkor mindkettő hatása megjelenik a fenotípusban is).
Mindennek semi köze nincs a nemhez.
Hát.... az a helyzet, hogy a szüleimnél ugyanez a felállás. 7en vagyunk édes testvérek és 4 lány, 3 fiú, 4 B-s 3 0-s vércsoport lett. :) szóval ezt nem lehet kitalálni, hogy melyiket örökli... ennyiből legalábbis nem.
A keresztbe öröklésről még nem hallottam, de ... nálunk úgy van, hogy
Bátyám - B
Nővérem 1 - B
Nővérem 2 - 0
Én - 0
Öcsém 1 - B
Hugom - B
Öcsém 2 - 0
Szóval van rá példa is, meg ellenpélda is. Nem hiszem, hoyg ennek bármi tudományos vonatkozása lenne. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!