Ha vékonyabb a karom mutathat magasabb értéket a vérnyomásmérő?
Szerintem ez esetben magasabbnak kéne lenni, hiszen akin van még zsírszövet, ami ugye azért van, hogy védjen a külső nyomástól és gondolom ez esetben a belsőtől is véd, annak alacsonyabb értéket mutat. Rosszul gondolkozom?
Nekem nem olyan magas a vérnyomásom csak kérdezem.
A zsírszövet vastagság nem függ össze a nyomással, sem a külsővel, sem a belsővel. A vérnyomásméréskor mért érték sincs összefüggésben a zsírszövet vastagságával. Tehát nem mutat magasabb értéket.
(Általában a nyomás ugyanannyi folyadék esetén kisebb térfogatban nagyobb, de egyrészt a vér erekben folyik, nem pedig kitölti a testet, másrészt a vérnyomás nem olyan nyomás, hanem a vér mozgásának a "nyomása".)
Mondom: NEM véd a nyomástól. Te hány éves vagy???
Érdekesek az elméleteid, de köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Érzed a pulzusod? Naugye. Szerinted egy 120 kilós embernek nem lehet érezni a pulzusát? (De, lehet.)
Maga a vérnyomásmérő működési elve az orvosbiológiai méréstechnika tudományának körébe tartozik, ezért csak idézek:
"A vér áramlására jellemző nyomás - a vérnyomás - értékét több paraméter
együttesen határozza meg, ezek a szív izomereje, a szív által kilökött vér mennyisége, az érfal
rugalmassága, a vérerek ellenállása, a vér viszkozitása....
...A vérnyomás méréséhez valamilyen módon be kell avatkozni a keringési rendszerbe....
...E mérés során a páciens felkarjára helyezett rugalmas gumitömlőt (mandzsetta) felpumpáljuk annyira, hogy az
teljesen megakadályozza a vér áramlását. Ezután a mandzsettanyomást csökkentve a vér kezdetben
rövid időre bár, de minden szív összehúzódást követően elkezd áramlani - szisztolés érték.
Tovább csökkentve a mandzsetta nyomását egyre hosszabb ideig tart periódusonként ez az áramlás,
majd végül az érfalak egyáltalán nem záródnak el, a mandzsetta zavaró hatása megszűnik - diasztolés
érték...."
Innen: [link]
Elhittem eddig is, hogy nem véd, de te elsőre nem ezt magyaráztad meg.
Szóval nem vitatkozni akartam az orvosi technológiákat illetően, hanem megkérdeztem, hogy miért nem.
Köszönöm a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!