Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A vakokat hogyan tanítják meg...

A vakokat hogyan tanítják meg a fehér bottal közlekedni?

Figyelt kérdés
2009. máj. 5. 22:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
76%

Itt mindenki a legjobb tudása szerint segít a másiknak.

Ha már ennyire nem tetszenek a válaszok, akkor az azt jelenti, hogy a kérdésed nem olvasta olyan ember, aki szakértője ennek, illetve akik jobban is ismerik a vakok világát.

Keresd meg a Google-ban a vakok iskoláját, írj nekik, biztosan konkrétabb válaszokat is kapsz.

De a könyvet, amit az első hozzászóló ajánlott, olvasd el! Ha elmégy a kiállításra, ott vakokkal találkozol 98 %-ban! Velük is tudsz beszélni.

Ne csak mi próbáljunk segíteni, tegyél Te is többet a saját tudásodért, ha ennyire kiváncsi vagy, ne csak támadj.

2009. máj. 13. 14:59
 12/20 anonim ***** válasza:
Hallottam vak fiút beszélni másokkal, akik kérdezték tőle, hogy tud eligazodni a városban. Azt mondta, ő számolja a lépéseket. Ugyanolyan sebeséggel és léptekkel közlekedik mindig. Így nem téveszti el. Természetesen a bottal való kocogtatás segíti őt a fal mellett, úton való haladásban. A koccanás hangjából ők több mindenre tudnak következtetni, mint mi, látók. A hallásuk (tapintásuk, szaglásuk is) sokkal kifejlettebb, mint a miénk. Mert ha az egyik érzékszerv nem működik, akkor a másik erősödik. Ha találkozol egy vak emberrel, bátran szólj hozzá, ők nem ijednek meg. Fogd meg a vállát vagy a kezét, és ha kell, úgy segíts neki.
2009. máj. 13. 15:05
 13/20 A kérdező kommentje:
15:05-nek köszönöm, ez egy korrekt válasz volt. És nagyon érdekes :-)
2009. máj. 13. 18:15
 14/20 anonim ***** válasza:
sztem nem nagyon kell őket erre megtanítani, csak elmondják nekik, mire kell használni, meg gyakorolnak különböző "terepeken" és egy idő után megy nekik
2009. jún. 1. 18:55
 15/20 anonim ***** válasza:
Úgy kezdődik,h a kisgyerekeknek különféle gurulós játékokat adnak,amiket maguk előtt tologathatnak,pl babakocsit a lányoknak,dömbert a kisfiúknak.Aztán jöhet a bot.A további részét még én sem tudom:)
2009. okt. 23. 15:40
 16/20 anonim ***** válasza:
*dömper
2009. okt. 23. 15:43
 17/20 anonim ***** válasza:

Több vakembert látok az utcán. Az egyik pl. dolgozik is (Masszőr) teljesen jól elboldogul egyedül az utcán és mindenütt. A másik ember kb 25 éves lehet, vakon született, de még mindig a szülei fogják a kezét, és irányítják mindenfelé.

Szerintem azért csak kell tanítani a vakokat is, s nem mindegy, hogy ki hogyan teszi ezt.

Ha találkozom velül, meg fogom kérdezni, hogy hogyan működik ez.

2009. nov. 6. 15:08
 18/20 anonim ***** válasza:
Szia. Én egy vak lány vagyok (beszélő géppel írok), leírom neked, hogy hogy' tanítanak minket itt a suliban, a közlekedésre: Először még csak az iskolában kell a bottal gyakorolni (pásztázni, tapogatni)Mikor már jól csináljuk (teljesen lefedjük magunkat a bottal), kivisznek minket az utcára. Azt mondják, hogy figyeljük, hogy hogy koppan a bot és a koppanás hangja elárulja, hogy hol hjárunk (ha ismerjük a területet). Azt is megmondják, hogy hogyan kell tartani (a has előtt, de én változtattam: a derekamnál tartom, mert amikor úgy tartottam, ahogy mondták és nekimentem valaminek, beleállt a hasamba a bot vége, szóval nem kellemes... Nem tudom, hogy a felnőttkorban megvakultakat hogyan tanítják meg, vagy tanítják-e, de itt a Vakok Iskolájában minden gyereket megtanítanak. Az iskolán belül nem használunk botot (csak amikor gyakorolnunk kell), előre tesszük a kezünket és úgy tájékozódunk. Szokott lenni közlekedés verseny is.
2010. jan. 18. 09:42
 19/20 anonim ***** válasza:
Jajj, bocsánat, megint én vagyok, a vak lány. Most, hogy visszaolvastattam a válaszomat, most tűnt fel, hogy mekkora butaságot írtam: nem a derekamnál tartom a bot nyelét (furcsán néznék ki XD), hanem az oldalamnál. Kissé összekevertem a két kifejezést:)
2010. jan. 18. 09:46
 20/20 anonim válasza:
100%

Kedves Érdeklődő!

én koraszülött voltam és inkubátorban adagolták túl az oxigént, ennek következtében elsorvadt a látóidegem. A vakok általános Iskolájába jártam, ahol mint minden más diákot is ált isk 4. osztálytól kezdtek fehér bottal közlekedni tanítani. Az egész úgy kezdődik hogy falat egyéb egyenes dolgokat követsz a bottal úgy, hogy ha pl. ha jobb kezes vagy a jobb kezedbe fogod a botot ceruza fogás szerűen, és minden lépésnél az ellenkező oldalt nézed. ez most kicsit zavaros, mindjárt elmondom. nos. Ha jobb lábbal lépsz átlóban a bal oldalt ellenőrzöd azért, hogy a bal lábnak a következő lépésre már biztosítva legyen a szabad lépés lehetőség. Ha aztán a ballal lépsz a már ellenőrzött területre akkor addig a jobb oldalt ellenőrzöd, persze ez igen sok gyakorlással és rutinnal olyanná kell tenni hogy a vak vagy látás sérült személy ne azon gondolkodjon hogy jujj hova fogok lépni, és jajj mi lesz hanem biztosan tudja hogyan mekkorát léphet. Két bot használati mód van: vagy felemeli néhány centire és akkor tulajdonképp kopogtat az adott felületen, vagy csúsztatja maga előtt. (ez járdaszegély megkeresésnél nagyon hatásos hisz ha csak centikre emelgeti akkor nem érzi az emelés ideje alatt hogy van-e szint különbség. miután épületeken belül a fal követést tárgyak kikerülését stb. dolgokat megtanultuk irány az utca ugyanezen módszerekkel, és persze azzal a tudattal hogy sokkal több mindenre (tömeg, magasabb lépcső, biztonsági sáv stb.) oda kell figyelni. Figyelj csak meg legközelebb egy illetőt amint botozik és bebiztosítja magának a következő lépéshez a terepet. A kis lánynál akit a buszon láttál azért nem volt bot, mert ha anyukája kísérte nyilvánvaló hogy olyan kicsi gyerekként nem fog botot hordani mindenhová, és ilyen korban csak az órán használjuk. Egyébként had jegyezzem meg hogy az elóttem szólók nagyon is jó tippeket adtak, és ezt nem azért mondom mert én is a kiállít´son dolgozom pesten hanem, mert valóban sok dolgot megtapasztalnak a látogatóink. Ha van még kérdésed ´<rj ide nyugodtan: szemfules86@freemail.hu még egy utolsó megjegyzés a kérdésed nem rejtette magában azon tényt hogy nem érsz rá, és gondolom a tóbbiek ezért áltak eló javaslataikkal. Remélem segítettem, ha van még valami írj itt, vagy a mailre ahogy tetszik.

szia!

2010. febr. 2. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!