Sóval mérgezik az embereket, avagy kősó helyett kálium-kloridot sóznak ránk a boltban. Mi ez a baromság?
Apám most nagyban téríti a népet (egy nemrég kapott spamnek hála), hogy gyógyszertári sót kell venni, mert amit boltban NaCl névszó alatt veszünk, az KCl. Így mérgezik a magyart.
Amúgy itt is találtam cikket:
Kémia szakos vagyok, úgyhogy van szerencsém ismerni a Kcl élettani hatásait.
1) Nemhogy mérgező, de a szervezetnek fontos káliumforrás, és ez eddig is közismert volt, hogy NaCl-dal keverik, így biztosítva a kálium utánpótlást.
2) a nátriumszegény só is kálium-kloridot tartalmaz, ezt ajánlják magas vérnyomással küzdőknek, és tudtommal ez a fajta só jóval drágább a boltban kapható konyhasónál. Tehát hol van abban a logika, hogy a bolti só tele van KCl ugyanolyan áron?
3) a KCl íze savas, ezért érződik is rajta, hogy nem NaCl.
4) Egy otthoni kísérlettel bárki meg tudja nézni, igaz-e az állítás : a nátrium lángfestése sárga, a káliumé piros(?), ezért semleges színű lángba tartva egy kis mintát egyből láthatjuk, igaz-e a fent nevezett kijelentés. Hát én megnéztem: nem. Ugyanis egy mezei konyhasót alkohol lángjába tartva (merthogy az színtelen) tartva sárgára színeződött a láng.
5) a fent linkelt cikk értelmes írója ezt írta:
"Csak egy fura dolog volt, amint benyomtam fél kiló sózott tökmagot valahogy mindig érzékeny lett a szám körül a bőröm !" hogy klasszikus idézzek: Nooormális?
Alapból nem ajánlott ezeknek az agyonsózott és olajos magvaknak a csomagolása, ha NaCl-dal sózzák, ha nem. ugyanis ennyi tiszta(!) NaCl már egy csomó vizet elszív a sejtektől, ráadásul általában 10 deka olajos mag (dió, napraforgó stb) tartalmaz ca. 600 kcal-t, vagy fél kiló már 3000 kcalt, ami egy átlag ember napi kalóriaszükségletének durván a kétszerese.
és még folytathatnám. A vicc, hogy a legtöbb ember ezt simán benyalja, mert elfelejtenek gondolkozni.
ha igaz lenne, azt nem úsznák meg, ennyi erővel patkánymérget is tölthetnének a zizis zacskóba.
káliumot nem véletlen használják a méreginjekciós kivégzéseken.
Hozzá nem értő kémiai analfabéta emberek terjesztik ezt a baromságot.A kálisó mivel kevesebb van belőle négyszer olyan drága.A franciaországi lelőhelyek ráadásul kimerültek.Ki volna az az elmebeteg aki a drága kálisót NaCl árban adja. A hozzánemértők ezt nem veszik észre persze.A kálium lángfestése ibolyaszínű. a kalciumé téglavörös.
Vegyész
"Hozzá nem értő kémiai analfabéta emberek terjesztik ezt a baromságot."
Sajnos néha olyan diplomás ismerős szokta az ilyesmit küldözgetni, akitől azért ugye elvárná az ember, hogy használja is a tanultakat..
Most már az ilyesmire válaszként csak küldök valami linket a gyilkos dihidrogén-monodxidról :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!