Miért lesz nagyon hamar olyan a bőröm mint az öregeké, ha vízben van a kezem?
Nem tudom pontosan mi a jelenség neve, amikor a víztől olyan "ráncos" lesz a bőőr...de nekem nagyon hamar olyan lesz, és nagyon zavaró...ha csak elmegyek zuhanyozni, már olyan lesz, és strandon még zavaróbb..:(
Nem tudom mitől lehet:(
17/L
Én is hadd bugyutázzam le az eddig válaszolókat :D
Előrebocsájtom a választ, aki nem akarja végigolvasni:
AZ IDEGRENDSZER
Kezdjük ott, hogy a bőröd VÍZHATLAN, tehát szó sincs itt ozmózisról okoska. Mert, ha lenne ozmózis, akkor gondolj bele, hogy a fürdőkádban sokkal hígabb az oldat, mint a testedben. Szóval a víznek befele kellene áramolnia és megduzzadniuk az ujjbegyeidnek.
Ezzel szemben az tapasztalható, mintha épp az történne, hogy a víz kiáramlik a külső oldatba a sejtekből. De, mint mondtam már, a bőr vízhatlan, így erről szó sem lehet. Az jöhet még szóba, hogy a szervezet visszanyeri az ujjbegyekből a vizet a test más részeibe, koncentrálódik a belső környezet, tehát ilyen értelemben az ujjak dehidratálódása kifejezés teljesen jogos, viszont az ozmózissal teljesen ellentétes jelenség, ez nem ozmózis, mert h*lyeség az, hogy kívül híg legyen az oldat belül pedig tömény.
Ez az eszmefuttatás is egy marhaság, de igaz, és remélem érthető, hogy miért zártam ki a "kiázó bőr" jelenségéből az ozmózist.
Mi a válasz akkor? Én nem tudom, de van itt egy érdekes cikk:
Teljesen jogos és indokolt, annyi a baj vele, hogy HVG-s.
Az előzőt is én írtam.
Szóval, mint mondtam a fenti eszmefuttatásnak semmi értelme és a cikk is csak jól hangzik, egyáltalán nem bizonyított tudományosan.
DE!
Megkérdeztem az élettan tanáromat és a következőt válaszolta:
A bőr HIDRATÁLÓDIK!
Könnyen be lehet látni, hogy miért. Igaz, hogy vízhatlannak definiáljuk a bőrt, de a legfelső rétegek könnyen hidratálódhatnak. (Én úgy gondolom, hogy az epidermis legkülső három rétegéről lehet maximum szó).
Szóval ha leegyszerűsítjük a dolgot és azt vesszük, hogy van két réteg, ami helyenként össze van egymással kapcsolva. Ha a felsőt jól telepumpáljuk vízzel, az megduzzad, de csak ott tud nagyobb térfogatot nyerni, ahol nincs leszögezve az alja. Ezért néz ki "ráncosnak".
Remélem érthető, elméletben nem badarság :D
Szerintem meg inkább kedvességre pazarold az energiád, mint arra , hogy másokat kioktatsz.
U.I.: Külföldi egy ember lehet, nem egy nyelv.
Idegennyelvnek "szólítják" Magyarországon. Látod, látod...
A szakemberek korábban úgy vélték: az ujjbegyek bőrének gyűrődése abból fakad, hogy a bőr legkülső hámja magába szívja a vizet, és megduzzad. A legújabb kutatások azonban felfedték, hogy az idegrendszer aktívan kontrollálja ezt a folyamatot azáltal, hogy összehúzza a bőr alatti ereket.
"Ez a mindenki számára közismert jelenség nem valamiféle mellékvonása a kéz- és lábujjbőr természetének, hanem funkcionális jelenség, amely valószínűleg az evolúció során alakult ki" - magyarázta Tom Smulders, a New Castle-i Egyetem evolúciós biológusa a LiveScience tudományos hírportálnak.
Smulders és kollégái 20 önkéntessel próbát végeztettek: nedves márványgolyókat és különböző méretű kisebb súlyokat kellett összeszedniük száraz, majd 30 percig meleg vízben áztatott kézzel. A résztvevők gyorsabban szedték össze a tárgyakat, amikor az ujjbegyeik redőzötté váltak. "Kimutattuk, hogy a gyűrődött ujjakkal jobb a fogás nedves körülmények között. Ez úgy működik, mint a bordázat a gépkocsi kerekein, amely lehetővé teszi a jobb tapadást az úthoz" - magyarázta Smulders.
Egy másik lehetőség, hogy a redőződés változásokat okoz a bőr olyan tulajdonságaiban, mint a rugalmasság vagy a tapadósság, ami segíti a kéz- és lábujjakat abban, hogy jobban teljesítsenek nedves körülmények között.
Smulders szerint az evolúció során azért alakult ez így, hogy segítse az élelmiszergyűjtést csapadékos körülmények között, illetve folyókban és patakokban. "Mivel a jelenséget a lábujjakon is tapasztaljuk, ennek az lehetett az előnye, hogy őseink képesek voltak esőben jobban gyalogolni" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy száraz tárgyak felvételénél mindegy, hogy az ujjbegy redőzött-e vagy sem.
Tehat nem az ozmozis miatt rancosodik a kezunk, ezt csak azert irtam, hogy tisztaban legyetek vele, bar mar regi a kerdes. Ez egy termeszetes folyamat, mindenkinek "rancosodik". :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!