Hogy csinálják ezt véradáskor?
Úgy értem hogy aki elmegy vért adni, és pl van neki olyan betegsége amiről ő nem tud( pl AIDS, Hepatitis stb...) akkor az hogyan derül ki vagy mikor?
Gondolom az iskolai véradás is ilyen. Vagy nem?
Nekem nincs semmi bajom még mielőtt vki belekötne, csak kíváncsi vok. Hogy pl csak kidobják a vért ha az illetőnek vmi baja van, vagy szólnak is neki? Vagy ez mikor derülne ki hogy pl az illető AIDS-es(magyarul hív pozitív) vagy Hepatitis-es vagy akármi?
Vagy van vmi gyors vizsgálat előtte?
Csak érdekelne mert én is szertenék vért adni, és kíváncsi vagyok hogy hogy megy ez:)
(kihangsúlyozom még1-szer : nekem nincs semmi bajom, tehát nem azért akarok elmenni vért adni h meggyőződjek róla.....)
1.Leülsz egy számítógép elé, TAJ-kártya, Személyi, Lakcímkártya és toll a kézben,aláírsz egy nyilatkozatot a véradási szándékodról,és az adatkezelésről,aztán beregisztrálnak a számítógépes rendszerbe.
2.Kapsz egy donor kérdőívet.Erről van szó: [link]
3.Kitöltöd, majd megszúrják az ujjadat, hogy pár csepp vért nyerjenek vércsoport, és hemoglobin meghatározáshoz.
4.Ezután egy orvos átnézi a kérdőívedet, megkérdezhet egy-két pontról részletesebben (pl. ha jártál külföldön, hol és pontosan mikor,stb.),megméri a vérnyomásodat, a pulzusodat, megnézi a hemoglobin értékedet (hogy nem vagy-e vérszegény),és ha úgy ítéli meg, hogy minden rendben van, és alkalmas vagy donornak, akkor mész a papíroddal tovább egy pulthoz ahol a vércsoportod betűjelét ráragasztják egy zsákra, aztán hónod alá csapod a zsákodat tűvel meg minden egyébbel együtt, és mehetsz vért adni.
5.Leülsz egy félig ülő helyzetbe állított székbe, beszúrják a tűt, levesznek 3-4 kémcsőnyi vért, a későbbi vizsgálatokhoz.Ezután rákötik a tűre a zsákot, és 4,5 deci vért vesznek le (első véradóktól valamivel kevesebbet,általában 4 decit-t).Amíg lejön a vér, valamilyen szivacsból készült kis kütyüt kell markolásznod.
6.Kihúzzák a tűt, 10 percig szorítanod kell a helyét egy vattával és pihenni, azután kész is vagy.
A levett vért a vérellátó központban ezután alapvető vizsgálatoknak vetik alá(mint pl. HIV, Hepatitis szűrés,stb.) első alkalommal pedig meghatározzák az Rh faktorodat is (a második véradásnál már megkérdezheted, milyen az Rh faktorod, addigra tudni fogják).
Ha nem találnak semmi rendellenességet, akkor különböző vérkészítményeket állítanak elő a vérből (plazmát,vérzékenyek számára gyógyszert,stb.)
Ha valamilyen komoly problémát (pl. HIV vagy Hepatitis) észlelnek, értesíteniük kell.Ha mégsem tennék, akkor ha másodjára mész vért adni,már a számítógépes regisztrációnál azonnal kiderül, és nem engednek vért adni.
Értesítenek róla.
Nem azt írják, hogy T.Véradó! Ön hepatitises, éljen boldogan vagy hasonlók.
Jön egy szabvány levél, hogy az Ön legutolsó véradásánál olyat észleltek melyhez további vizsgálat szükjséges, fáradjon be az xy vérellátóba.
Nekem is jött egyszer meg is rémültem, hogy valami komoly gond van, aztán megnyugtattak, hogy a véradáskor magas volt a vérzsír szintem, kérdezték is, nem ettem-e zsíros olajos kaját a véradás előtti 3 napban. Nos, ezt a dec elejei véradásról jan végén már nem tudtam megmondani...
Amúgy ennyi volt, mondták h ha vért adni tervezek előtte ne egyek hasábkrumplit meg olajos-zsíros kajákat és kész :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!