Hogyan kezelhető az Arnold Chiari szindróma?
AC szindróma: a kisagyi tonsillák valamilyen szintű lenyúlása az öreg lyukba. A gerincet nyomva tüneteket okoz, de súlyosabb lenyúlásban akadályozhatja az agyvíz áramlását is (ezt már műtik).
Tünetek (esetemben): szédülés, végtagi zsibbadás, folyamatos fejfájás, fáradékonyság, ideghúzódás.
Az orvos tanácsára kipróbáltam sokféle fájdalomcsillapítót, de egyik sem használ, nem enyhíti a fejfájást. Ti mit javasoltok? Mivel csillapítható még? (Nem vagyok gyógyszer párti.)
Mozgás, terhelés esetén rosszul létem felerősödik, olyan érzésem van, mintha lüktetne az agyam, vagy mintha a szívemet az agyamban érezném. Nagyon mozgás igényes vagyok és már hiányzik nagyon a mozgás, de sétán kívül semmit nem tudok csinálni. Próbáltam már a szobabiciklit is, mert az nem ráz, de az sem vált be. Erre lenne valakinek valamilyen megoldása?
Az orvos azt mondta, hogy meg kell tanulnom ezzel együtt élni, de sajnos magamnak kell megtalálnom a módját, hogyan tudom szinten tartani, mert ez emberektől, egyénektől függ, hogy kinek mi a jó.
Ha bárkinek bármilyen ötlete, esetleg bevált módszere van, kérem ossza meg velem. Köszönöm. =)
Nálam kb. 1hónapja derült ki, hogy A.C szindrómám van. Én is folyamatosan érzem azt a lüktető érzést.. Valóban! Mintha az agyam lüktetne.. Szerencsére nálam nem folyamatos, csak időnként jelentkezik.. De néha egész nap érzem.. aztán van amikor átalakul elviselhetetlen fejfájásba.. Ebben az esetben gyógyszert veszek be.. semmi mással nem csillapítható.. talán hideg borogatás.. De ugyebár nem mindig van arra idő, hogy lepihenjek és várjak a jó szerencsére.. vagy elmúlik vagy nem..
Ugye mivel nyomja a gerincvelőt, a syrinx kitágult és így az gátolja az agyvíz áramlásának útját.. ezért érzem azt a lüktetést.. Nálam már annyira tág a csatorna, hogy jövő hónapban műtik.. mivel ha az tovább tágul.. bele sem merek gondolni milyen következményei lehetnek..
Nem tudom... nekem zavaros az egész...
Minden orvos mást mond... Nekem pl. ezt sem mondták, hogy a lüktetésnek ez az oka. Gyógyszert javasoltak, de nem hat semmi. :/ Valamint I-es tipus... nem műtik még. Eléggé szenvedős... a tünetek nem érdekelnének... inkább a folyamatos fejfájás és a szélsőséges hangulatingadozás borít ki.
A vizes ruha jó ötlet, azt megpróbálom. :)
Szurkolok a műtéthez! (yn)
Megkérdezhetem, hogy hány éves vagy?
Én 18 leszek, alig 3 hónap múlva. :)
Ha még aktuális a válasz akkor, igen MR mutatta ki.
Arnold Chiari malformáció+syringomelia
köszi a választ,
és neked hány centire lóg be?
Sziasztok!
Nekem 2-2,5 cm-rel nyúlnak túl a kisagyi tonsillák.Mikor kezdődött az egész nekem, olyan 5-6 éve hasonló tüneteim voltak, most már kevésbé intenzívek és gyakoriak a rosszul léteim viszont a karom folyamatosan zsibbad.Amikor nekem kiderült akörül abbahagytam a tornát,táncot( de azt csak egy kis ideig mellőztem) és a tesiórákat. Azóta viszont én táncolok, úszok, pilatesezek... Szóval szerintem próbáld meg magad kímélni a nagyon mozgalmas megterhelő sporttól.Viszont próbáld meg ezeket, hogy mennyire bírod őket jól. Én sem vagyok gyógyszerpárti, viszont kaptam egy Memoril nevű gyógyszert, amit akkor vettem be ha nagyon rosszul érzem magam.(de próbáltam a lehető legkevesebbet bevenni)
De a nyáron fognak megműteni ún. "megelőző jelleggel" azután szeretnék érdeklődni, hogy hallottatok e ilyen féle műtétről bármit, milyen mennyire rossz?
Az Arnold Chiari szidróma még a Dr. House-ban is megjelent: az egyik részben egy férfit diagnosztizáltak vele, bár a végén, amikor House "megvilágosodik", és két mondatban elmagyarázza, hogy mi a betegség, akkor egy kicsit, részben mellé lő.
A kérdéses Dr. House rész: 6. évad, 19. rész.
Link: [link]
A sorozatban - természetesen - sokkal durvábban van bemutatva, mint amilyen eredetileg a legtöbb esetben: az emberek java része általában fejfájást, végtagi zsibbadást, érzékelés részleges hiányát, nyaki, koponya alapi feszülését, lüktető érzés a kisagynál, tarkónál, gyengeségét érzékeli, ehhez még párosulhat néhány tünet: gyenge nyelés, feszes torokérzés, időről időre visszatérő légzési problémák, testtartásibeli asszimmetria, merev nyaktartás, hamar kimerülés, sok alvás után is fáradtság, ébredéskori compressio (nyomás) érzés a kisagynál, nyaktőnél, részleges enyhébb bénulás, általában külső izmokon, pl, bal karon.
Hogy megértsük a jelenséget, egy kis alapismeret:
Az emberi koponya belsejében, az agy és a koponyacsont között ún. liquor, azaz folyadék áramlik, kitöltve a kettő közötti teret - a homlok irányából a fejtető felé, és tovább a kisagy felé. Ez egy folyamatosan keringő rendszer. Az itt található folyadék a kisagyat elérve az ún. öreglik-on keresztül áramlik ki a koponyából, az agytörzs mentén, a gerincoszlop felé.
Kép itt (töröld ki a szóközöket): h t t p : / / haitihealthykids . org / wp-content/uploads/2012/09/csf_diagram.jpg
A Chiari deformitás akkor minősített eset, ha az ún öreglik, mérete és alakja nem teszi lehetővé részlegesen, kielégítően az áramlást, és szűkület alakul ki, melynek következtében compressio, azaz a normáltól nagyobb belső nyomás ezen a területen. Tekintve, hogy ez egy genetikai betegség, a fejlődés korai szakaszában már általában kialakul.
A betegség kialakulása:
A koponyacsont fejlődése során, a koponya alapi csont (az ún. occipitális csont) fejlődése méretét telkintve nem kielégítő, és általában nem nő elég nagyra a cerebellum, azaz a kisagy méretének kifejlődéséhez, így a kisagy a kifejlődés során kvázi oda "türemkedik" ahová épp tud. A probléma az, hogy az egyetlen irány az öreglik felé van, ahol kiáramlik a folyadék a koponyából - és ekkor keletkezik a compressio, azaz a nyomás azon a területen, mert részlegesen gátolja a folyadék áramlását, de az áramlás nem állhat meg. Az így kialakult kórkép tehát többtényezős. Az itt létrejövő nyomás nekifeszülést is okozhat, a kisagy egy része nekifeszülhet az agytörzsnek, mely a vegetatív funkciókért felelős (a kisagy a motorikus funkciókért is, többek között). a vegetatív funkciók között van a légzés is. Alvási apnoé, azaz rövíd ideig tartó légzéskihagyás is akkor alakul ki Chiari deformáció esetében, ha időlegesen megnő a compressio, és nekifeszül a cerebellum az agytörzsnek.
Arnold Chiari deformáció:
Kép: h t t p s : / / nebula.wsimg . com / c6cb1dbd51f341bd3d989b5e923594d7?AccessKeyId=72FBF92E380D8652E2F1&disposition=0&alloworigin=1
Ezen a képen, a jobb oldalon, a nyil mutató részével egy vonalban van körülbelül az öreglik vonala, amit egy vízszintes vonallal lehetne jelölni. Ha odaképzelünk, egy vízszintes vonalat, látjuk, hogy a cerebellum nyúlványa átnyúlik ezen a vonalon, kvázi "kilóg" a koponyából, tovább nehezítve, vagy időlegesen elzárva az áramlást, melynek következtében alakul ki a compressio érzés, a nyomás érzés. Olyan mint egy "dugó" a kádban, ami csak részlegesen van bedugva, nehezítve a lefolyást.
További kép: h t t p : / / nursingcrib . com /wp-content/uploads/chiari_malformation.jpg
A Chiari deformációnak négy minősített szintje van:
Az első kettő kvázi nem életveszélyes állapot, ilyenkor fájdalomcsillapítót kap a beteg, de semmi további dolog nem történik.
A 3 és 4 szint már veszélyesnek ítélt kondíció, ilyenkor a nyomás megszüntetését javasolják műtéti eljárással.
FIGYELEM! INNENTŐL OLYAN KÉPI ÉS SZÖVEGES TARTALOM KÖVETKEZIK, MELYET EGYES EMBEREK VISSZATASZÍTÓNAK, FELKAVARÓNAK ÉREZHETNEK!
CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE OLVASD TOVÁBB!
---
A műtét:
A műtétet képzett idegsebész végzi, mely invazív műtét, és a célja a nyomás megszüntetése, és olyan kondíció kialakítása, mely megelőzi a jövőbeli hasonló állapot kialakulását.
A műtét során kiszélesítik az öreglikat, és szükség esetén eltávolítják a cerebellum lelógó kinövéseit, mely belelógott az öreglikba.
Manapság ez a műtét rutinműtétnek számít, de mint minden műtét, ez is hordoz magában kockázatokat.
A műtétről további anyagok:
Videó (töröld ki a szóközöket):
Tanvideó animáció a műtétről, azok fontosabb lépéseiről:
h t t p s : / / www.youtube . com / watch ? v=x3l2YMUuwfs
Kép:
h t t p s : / / i.ytimg . com / vi/T2uN6zDsV50 / hqdefault.jpg
---
Mostanában elkezdett elterjedni, hogy az érintett betegek blogot vezetnek a saját esetükről. Legtöbbjük angol nyelven érhető el.
Megtekintve ezeket a felvételeket, sokan magukra ismerhetnek majd.
Akik videóban osztották meg tapasztalataikat a műtét után:
Ray története: 1. rész: félrediagnosztizálva
h t t p s : / / www.youtube . com / watch?v=KDzZdizhiJE
(a másik 3 rész általában megjelenik a videó megnézése után az ajánlott videók között, így külön nem linkelem be)
Valery története: 1. rész: félrediagnosztizálva:
h t t p s : / / www . youtube . com / watch?v=Hmc_DysBvf8
Egy lány, kinek neve nem lett nyilvánvaló:
h t t p s : / / www . youtube . com / watch?v=pdQ3dBud2i8
---
Remélem sikerült sok kérdést megválaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!