Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hogyan működik a vérkringés...

Hogyan működik a vérkringés visszafelé?

Figyelt kérdés
127 óra cimű film kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy egy amputált ember esetében, vagy ha valaki napokra elszorítja a karját, hogyhogy csak a végtag végében nem működik a vérkeringés. Az elzorításnál visszafordul, vagy mi? Azt hittem a kerinkés egy körben megy.
2011. ápr. 12. 16:17
 1/9 anonim ***** válasza:
Biológia? 8. osztály?
2011. ápr. 12. 16:28
 2/9 anonim ***** válasza:

Jaja, a "kerinkés" az körben megy... :)

Nyilván ha bárhol elszorítasz magadon egy eret, akkor az egész keringésed megbénul.

Hogy te milyen hülye vagy...

2011. ápr. 12. 16:34
 3/9 anonim ***** válasza:

hagyjátok már békén, pláne ne hülyézzétek le!

nem lehet mindenki kiváló biológiából, én sem tudom a kérdésre a választ pedig 11.-es vagyok (és így is megy kb. 4-esre a tárgy)

2011. ápr. 12. 17:27
 4/9 anonim ***** válasza:
A szívből kivezető fő artéria, az aorta nagyon hamar ágakra oszlik, majd azok is további ágakra (a kapillárisrendszer után hasonlóképp szedődnek össze a vénák kisabb ágakból nagyobbakba). Ezek egymással "párhuzamosan kapcsoltak". Vagyis ha pl. egy artériát elszorítasz, annak a további ágai ugyan nem kapnak vért, de a leszorított érrel párhuzamosan kapcsolt erek felé elterelődik az áramlás. Ez olyan, mintha egy többsávos úton egy sávot lezárna a rendőrség - a forgalom nem áll meg, csak átterelődik a párhuzamos sávokra.
2011. ápr. 12. 17:35
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem vagyok teljesen hülye, de én azt hittm, hogy az pl. az alsó és a felső végtag között lényegében csak az artéria megy át, vagy nem igy van?
2011. ápr. 12. 19:24
 6/9 anonim ***** válasza:
De, hülye vagy... Fogalmad sincsen alap dolgokról. Mi az, hogy csak az artéria megy át? Mert perifériás erek nincsenek is...
2011. ápr. 12. 19:30
 7/9 anonim ***** válasza:
42%

Mert ti okosak vagytok....:D

Szerintem miután megírtad a komit mentél guglizni hogy mi az az artéria...

2011. ápr. 12. 20:04
 8/9 anonim ***** válasza:

A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 20:04

Ne magadból indulj ki.

Párhuzamosan két eü szakon tanulok egyetemen. Nagyon jól tudom mi az az artéria...

2011. ápr. 12. 21:19
 9/9 A kérdező kommentje:

Ez a kérdés nem arról szól, hogy ki a hülye és ki nem.

Egyébként rengeteget kerestem könyvekben és a neten is, de nem találtam részletes vérkeringés térképet. A legtöbb esetben csak a főerek kettéágzódásáig mennek el, hiszen már az is nagyon sok, és a rendszer egy fraktál. így aztán nem tudom, hogy a kis erek hogyan ágazódnak le, én azt hittem hogy az alsó és felső végtagokba külön-külön mint egy nagy gyökérhálózat kell elképzelni az ereket, de ti azt mondjátok, hogy barom vagyok, és az érrendszer teljesen homogén és nem vesz tudomást az emberi test tagozódásáról?

2011. ápr. 13. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!