Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az r betű kiejtése? (Kérdésed...

Az r betű kiejtése? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )

Figyelt kérdés

Sziasztok

Én egy 14 évea fiú vagyok és már gyerek korom óta nem tudom kiejteni az R hangot valaki tudna nekem segíteni hogy a nyelvemet hovarakjam vagy milyen szavakkal gyakoroljam.Előre is köszi.

2011. márc. 20. 13:36
1 2
 11/14 Vámos Balázd válasza:

Nekem is ez a gond

de a helyeszkedés megvan csak pörgetni nem tudom

2012. nov. 9. 18:23
 12/14 anonim válasza:

"úgy próbáld kimondani, hogy kinyitod a szádat, veszel egy nagy levegőt, és a felső metszőfogaid mögött kb 1 cm-re teszed a nyelved hegyét, ahol van az a 2 dudor a szájpadláson."

Ez egy tényleg jó és pontos tanács. Tényleg itt kell képezni, nem a fogon.

Azt is leszögezem, hogy a magyar r-t már nem muszáj pörgetni. Elég, ha egyszeres perdületű, még akkor is, ha dupla r-ről van szó (pl. a forró szóban), ilyenkor lehet réshang+egyszeres perdülő (és laminális) r érintőhang hangkombinációjával ejteni.

Egyébként a r pörgetésének problémáját két dolog szokta okozni:

1) sokan nem nyelvheggyel ejtik, hanem nyelvpárkánnyal (nyelv helye felette kis terület, ami még nyelvhegynek érezhetünk, de már nem az, ahogy a t-t is mindig nyelvpárkánnyal - szakszóval laminával - ejtjük, nem nyelvheggyel). A nyelvpárkányos ejtés nem hiba, sőt modern kiejtési vonás, de a pergetést megakadályozza. Ha nagyon pergős, sokszorosan pergetett r-t akarunk, akkor meg kell tanulni csak a nyelv legesleglegleghegyét használni

2) a nyelvet előre kell nyújtani. Sok embernek, főleg a laminális, egyszeres perdületű r-t ejtőknek (mint amilyen én is vagyok) kicsit lazábban, hátrébb van a szájukban. Meg kell tanulni a nyelvet előre nyújtani. Ez nem azt jelenti, hogy az r-t előrébb képeznénk, mert hiába is nyújtjuk előre a hegyét, ha egyszer vissza is hajlítjuk, és a nyelv hegye így nem lesz előrébb.

Külföldieknél még gond szokott lenni, hogy vagy a szájukat kerekítik, vagy a nyelvüket húzzák szét (angolok, amerikaiak), ez is lehetetlenné teszi az r pergetését. Ezt erőltetetten mosolygó arckifejezéssel, szájszéthúzással, áll megfeszítésével ki lehet küszöbölni.

Ezeket azért tudom ilyen részleteiben, mert fonetikával foglalkozom és pár hónapja vettem át ezeket a spanyol kiejtés miatt. Egyszeres perdületű, nyelvpárkányos r-t használok magyarul, az pedig spanyolra átültetve nem szólt elég hitelesen, elég spanyolosan, elég temperamentumosan. Viszont én magyarból továbbra sem pörgetem az r-reket, kicsit régiesnek, cirkusziasnak, durvának érzem, de még sokan vannak, akik így vagy így is ejtik.

2013. febr. 24. 13:55
 13/14 anonim ***** válasza:

:) nyelvészetet és irodalmat tanultam a főiskolán, talán tényleg ért valamit :)

kérdező: gyakorold csak, ha nem megy, menj nyugodtan logopédiára.

2013. febr. 25. 09:12
 14/14 anonim ***** válasza:
2023. júl. 15. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!