Hidrogén kilégzéses laktóz-intolerancia teszt: meddig tart? Szokásos tünetek megjelennek utána?
Szia!
Bár a kérdésedre nem tudok válaszolni de nekem is ilyen tesztem lesz 2 hét múlva és én is nagyon kíváncsi lennék hogy ilyenkor mi történik...!
Annyit tudok hogy az "anyag" megivása után bizonyos időközönként mérik a kilégzett hidrogén szintjét.
És hogy min.4 órás vizsgálat.
Előtte bizonyos diétát kell tartani.
Szia!
Én túl vagyok rajta, megosztom a tapasztalataimat...
Két napos vizsgálat, mindkét napon egy oldatot itatnak veled, majd negyedóránként nézik a kilégzett hidrogén mennyiségét, összesen 10x. Reggel 3/4 9-kor ittuk meg az adatokat, délre már készen is voltunk minden adminisztrációval.
Az első nap csak egy szimpla cukoroldatot kapsz, amivel azt nézik, hogy a vékonybélben lévő baktériumok rendesen megvannak-e, illetve nincsenek-e túlszaporodva. Ez egy sima víz benne cukorral, tulajdonképpen finom.
Második napon kapod meg a tejcukrot, ami olyan, mintha kis meszet kevertek volna el vízben (ha valaha szedtél Smecta port, akkor ahhoz hasonlít, csak jobb íze van).
Nekem itt kezdődtek a gondok, vittem magammal egy guriga WC papírt, biztos, ami biztos alapon.
Előkészületek (mindkét napra vonatkozik):
- előző nap nem lehet enni zöldséget/gyümölcsöt, nem szabad gyümölcslevet vagy bármi szénsavasat inni
- nem szabad semmilyen gyógyszert bevenni (persze kivételek lehetnek, ezt meg kell beszélni a dokival, aki elküld)
- 19.00 után már nem lehet enni
- 21.00 után már nem lehet inni (vizet sem!!)
- nagyon alapos fogmosás este
- nagyon alapos fogmosás reggel: egyszer közvetlenül azután, hogy felkeltél, másodszor közvetlenül indulás előtt
Tanács: vigyél magaddal olvasnivalót, mert nagyon unalmas ott üldögélni egy helyben...
Kitartás!
nem adatokat, hanem adagokat...
bocsi :)
Köszi!
Gondoltam hogy viszek valamit olvasni mert 4 óra nem kevés.
Még azzal lenne gondom hogy ha esetleg tényleg pozitív lesz a vizsgálat akkor eszméletlen görcsök mellett kell majd WC-re rohannom 10 percenként!Ezt te hogy oldottad meg?Vagy van a közelben WC?
Milyen helyiségben végzik a vizsgálatot?
köszi
Egy elég nagy váróteremben ültünk, és negyedóránként hívtak be bennünket egy kicsi szobába, ahol fújni kellett.
Közvetlenül a vizsgálat mellett volt egy WC, de érdemes előre felderíteni a terepet... Nekem az utolsó fújás előtt kezdődtek el a görcsök, addig csak az érzés volt meg, hogy 'juj, itt baj lesz'.
Rossz hír: ha tényleg érzékeny vagy, akkor a fájó, görcsös hasmenésre készülj, aminek olyan az állaga, mintha pisilnél.
Jó hír: miután egyszerre kell meginni az egész pohár löttyöt, nem tart hosszú ideig, míg kiürül, nálam 2 óráig tartott a rohangálós állapot.
A hivatalos eredmény csak kedden lesz meg, viszont borítékolhatóan pozitív lesz :) (én eddig is tudtam magamról, de a körzeti orvos ragaszkodott hozzá, hogy ő szeretne egy papírt is látni róla...)
Öröm az ürömben: ha kiderül, hogy Te is érzékeny vagy, akkor a körzeti orvosnak ki kell állítania Neked egy igazolást, ami alapján évi kb. 45eFt (a pontos összeget nem tudom) adó-visszaigénylésre vagy jogosult!
Ez persze messze nem lenne elég a laktózmentes tejtermékek árára, de kiegészítésnek mégsem rossz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!