Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért rángatózik a párom?

Miért rángatózik a párom?

Figyelt kérdés

Amikor a párommal alszom...miután elaludt a végtagjai elkezdenek rángatózni..nem nagyon és nem sokáig hanem mondjuk egyszer csak megrándul és abbamarad...és mondjuk megint eltelik egy kis idő és megint.

Mitől lehet ez?...nem hiszem h mindig rosszat álmodna pár mp-el elalvás után...

2009. febr. 12. 08:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem álmodik rosszat.Alváskor az izmok elernyednek,ellazulnak és a fáradt test izomzata automatikussan össze rándul.Ez általában minden 2.embernél,söt még gyereknél is jelentkezik.
2009. febr. 12. 09:00
 2/9 vav22 ***** válasza:
100%
Ez engem is érdekelne, mert nálam is elő szokott fordulni. Nem tudom mi ez, de azt megfigyeltem, hogy az év azon szakaszaiban történik ez, amikor nagyon kimerült vagyok, mind fizikailag, mind idegileg. Szerintem ehhez lehet köze.
2009. febr. 12. 09:01
 3/9 A kérdező kommentje:
tehát akkor ha ez idegi alapon van akkor több pihenéssel és ilyesmivel kezelhető...nem azért mert zavar h rángatózik hanem mert az idegei nincsenek rendben...mondjuk tényleg elég valósznű h idegrendszeri prob. mivel tényleg elég nagyon stresszes...
2009. febr. 12. 09:49
 4/9 anonim ***** válasza:

Szia! Ez az elalvási izomrángás, ha így rákeresen google-n, akkor találsz sok mindent szerintem, itt egy rövidebb:

"Az elalvási izomrángás (myoclonus) általában ártalmatlan (fiziológiás) jelenség. Többnyire az ébrenlét-alvás átmenetben jelentkezik, úgy vélik, hogy a központi idegrendszer ébrenlétért felelős központjának "kisülése" okozza. Leggyakrabban a végtagokat érinti, különösen a lábat. Előfordulását fizikai és pszichés kimerültség elősegítheti. Ha zavaró, az alvás előtti rövid relaxáció, autogén tréning segíthet (tetőtől talpig vegye sorra testrészeit és lazítsa el). A jelenséget a legtöbb ember megtapasztalja, de rendszeres, ill. mind gyakoribb előfordulása esetén neurológus szakorvoshoz kell fordulniuk."

Ez az orvosaneten-ről van... bocsi a másolásért, nem szokásom, de azért egy orvos csak jobban ért hozzá, mint én. :)

Amúgy én azt hittem ilyen mindenkinek van, legalábbis nekem, páromnak, családtagjaimnak szokott lenni gyakran...

2009. febr. 12. 10:05
 5/9 anonim ***** válasza:
Nyugi! Szerintem is az alvás és az ébrenlét közti dolog ez... amikor anyukám ahogy írod így rángatózik 10 perc múlva már horkol... szerintem ez csak simán egy átmenet...
2009. febr. 12. 11:43
 6/9 anonim ***** válasza:
Normális, fiziológiás jelenség, semmiféle teendőt nem igényel. Annyira ártalmas, mint a levegővétel :)
2009. febr. 12. 12:51
 7/9 A kérdező kommentje:
köszi..megnyugodtam :)
2009. febr. 12. 14:27
 8/9 vav22 ***** válasza:
Második vagyok. Amúgy engem nem is aggasztott igazán, mivel kitapasztaltam, hogy fáratabb időszakaimban fordul elő, így betudtam annak. Uh. ne aggódj! :-)
2009. febr. 12. 19:01
 9/9 anonim ***** válasza:
Az orvosi meghatározások mellett elfér egy kicsit lazább meghatározás is. Sok alvó gyereknél, de felnőttnél is megfigyeltem, hogy az alvás bármely órájában szinte minden izmon sorban végigfutó piciny rándulást. Talán műszaki szemmel mondhatnánk azt, hogy az agy teszteli az izomvezérléseket, hiszen a felriadás-menekülés az embernek is túlélő eszköze volt.
2009. okt. 22. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!