Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az ember be tudja képzelni a...

Az ember be tudja képzelni a valódi tünetekről, hogy nem igaziak és azok megszűnhetnek?

Figyelt kérdés

Azt több helyen olvastam már, hogy az ember be tud képzelni magának tüneteket, ha fél egy betegségtől, vagy éppen hajlamos erre. De mi van ha érez egy tünetet (pl. fáj a hasa) és azt hiszi, hogy beképzeli, mert régebben előfordult már ilyen vele, és azt képzeli be, hogy nem is fáj, és elmúlik? Tehát nincsenek tünetei a betegségének, mert azt képzelte be. Van ilyen?

Félreértések elkerülése végett nem képzelek be magamnak semmit, tüneteim sincsenek, csak láttam valami hasonló kérdést és onnan jutott eszembe ez a kérdés. :)

2010. dec. 27. 19:28
 1/6 anonim válasza:
Az agy határtalan, az emberek többsége bele sem gondol, hogy mindent az agy irányít, a legkisebb fájdalomtól a legnagyobbig, minden más érzelemmel( szerelem, szeretet, utálat, düh....)együtt. szóval szerintem igen be lehet képzelni betegséget, és ugyanúgy "gyógyíthatjuk" meg magunkat pusztán akarattal...
2010. dec. 27. 20:04
 2/6 anonim ***** válasza:
A kérdező fordítva kérdezi. Nem, a tüneteket, ha nem pszichés eredetűek (persze olyan is van), szervi megbetegedések okozzák, a vakbélgyulladás vagy a torokgyulladás vagy a fogszuvasodás nem fog elmúlni azért, mert beszuggerálod magadnak, hogy nem is fáj. De pszichés eredetű betegségeknél, pl ok nélküli fájdalmak, nyilván működhet a hipnózis vagy önhipnózis.
2010. dec. 27. 20:45
 3/6 anonim ***** válasza:

Amiről beszélsz az a placebó hatás lényegében.

A hiedelmeid, elvárásaid kihatnak a tünetekre, illetve a betegség lefolyására is. Olyannyira létezik, hogy egy gyógyszert vagy gyógymódot korrekt módon csak placebó kontrollált tesztekkel lehet kiértékelni, hiszen a beteg, sőt a kezelést végző orvos hiedelmei is befolyással lehetnek az eredményre.

Varázserőt mindenesetre ne tulajdoníts neki, a Titok című film azért rendesen túloz.

2010. dec. 27. 21:03
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Érdekes ez a téma, ellentétek vannak mindenhol.

Igazából nem arra gondoltam, hogy meggyógyul az ember, csak arra, hogy nincsenek tünetei, de közben beteg. A placebo hatásról hallottam, de akkor a betegek azt hiszik, hogy igazi gyógyszert szednek és javul tőle az állapotuk, meggyógyulnak.

De én konkrétan arra céloztam, hogy mondjuk a vakbélgyulladás témánál maradva, az ember érzi a fájdalmat, de bebeszéli magának, hogy csak beképzeli, és elmúlik a fájdalma, de ettől még a gyulladás ott van a vakbelében, szóval nem gyógyult meg, csak nem érzi a tüneteket. Vagy ilyen nincs?

2010. dec. 27. 21:37
 5/6 anonim ***** válasza:

A fájdalom életmentő, azért van kitalálva, hogy tegyünk valamit, mondjuk vetessük ki a vakbelet, katasztrófa lenne, ha ez nem működne illetve ki lehetne iktatni.

2.

2010. dec. 27. 22:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, akkor ezek szerint pszichésen ezt nem tudjuk annyira befolyásolni.
2010. dec. 27. 22:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!