Iskolásoknál milyen vizsgálatokat végeznek és igaz az hogy van beleszólásunk ezekbe? Van aki már szólt bele a vizsgálatba, vagy nem engedte valamenyiket és nem lett belőle baj?
Fogászat,testsúly és magasságmérés,vérnyomás,gerinc és látásvizsgálat.
Ezek szoktak lenni ,bár én már nem vagyok általános vagy középiskolás.
Nem fogsz belehalni,felesleges lázadozni. Ezek kötelező vizsgálatok és nem fájdalmas egyik sem.Vagy te esetleg valamilyen nőgyógyászati vizsgálattól félsz?Mert azt nem cisnálnak iskolában.
Hát hallottam,de fiú vagyok,hogy a lányoknál is van egyébként ahol bele néznek az alsóba,meg mellett nyomkodnak,sokan ki vannak akadva emiatt,és nálunk is valahol a péniszünket akarják nézni,azért ez engem is kiakaszt.Amit te írtál azzal nincs bajom,de ezekkel igen.Engem ebben hagynak dönteni itthon,de bizti hogy ebből nincs gond,mert többen írták,nem kötelező.
Így kíváncsi voltam,hogy van aki nem hagyott valamit és nem volt ebből semmi baj.
Azt tagadsz meg, amit akarsz. Semmilyen vizsgálatra nem kötelezhetnek. Maximum a suli kérhet szülőtől vagy más orvostól igazolást arról, hogy elvégezték rajtad azokat a vizsgálatokat. De ha te nem akarod, hogy a fütyid nézegessék, akkor azt mondod, hogy köszönöd szépen de nem élsz a lehetőséggel.
Persze azon azért nem ártana elgondolkodni, hogy megéri-e? Ezek a vizsgálatok ÉRTED vannak. Azért, hogy ha esetleg vmi probléma van, akkor kiszűrjék és időben tudják kezelni.
Ha esetleg egymás előtt akarnak titeket vizsgálni, akkor szóljatok, hogy ez így nektek kellemetlen, és csinálják egyesével.
Lassan mennem kell.
De még egy kérdés,ha nem kötelező,akkor mért akarnak itt ezen az oldalon is azzal beetettni,hogy az?
Azért is inkább az egyéb kérdésekhez írtam,ne hogy leordítsa valaki a fejem.
Fiúknál gondolom fitymaszükületet és hererák ellenőrzést végezhetnek (fiatalok körében gyakoribb ráktipus). Bárilyenről még nem hallottam,de ha van akkor hasznos mivel ezen az olalon is naponta 5ezer fitymaszükületes fiu tesz fel kérdést. A legtöbben szégyellik és nem is csináltatják meg,ami szexuális gondokhoz vezet. Valószinüleg ezért teszik "kötelezővé" a vizsgálatot.
Mondhatod,hogy nem akarod,hogy megvizsgálják vagy flefoghatod ugy mint mikor a háziorvosod megnézi a manduládat,és megnyugodhatsz ,hogy nincsen semmi baj. Vagy később sem fogsz urológiai ellenőrzésre járni? Sajnos a férfiak nagytöbbsége nem jár,pedig a legtöbb probléma kezelhető és gyógyitható ha időben észreveszik.
Szóval,ahogy az előttem iro is mondta,ez csak a saját érdeked. Elhiheted ,hogy senki nem szeret nőgyógyászhoz vagy urológushoz járni,de elmennek (akinek van esze) szűrővizsgálatokra .
Az valóban kellemetlen mikor 4-5 ember van bent egyszerre,megértem ha igy nem akarod.
A heréidet meg szoktad pl vizsgálni otthon? Tudod mik a kóroselváltozás jelei,és hol kell őket keresni,milyen módszerrel? mert ezek elég fontos dolgok..
"Tisztelet Dr. Csáki Csilla!
Nagyon sok helyen olvastam az iskolaorvosi vizsgálatokról és tulajdonképpen kötelezőek vagy sem?
Többen azt mondták,hogy nem,meg lehet tagadni,más orvost is lehet választani,valaki pedig hogy igen kötlező.Ön mint a témában járatos hölgy,tudna erre pontos választ adni.
Valamint pontosan milyen vizsgálatok is vannak előírva és meg van határozva,hogy a vizsgálatoknak milyen minimális feltételek szerint kell megvalósulnia?
És igaz az,hogy csak a vizsgálathoz szükséges mértékig kell levetkőznie a ún. páciensnek?Szeretnék végre ebbe a témába egy érthető,jogi szakzsargontól mentes pontos választ kapni.Mindenki mást mond,szeretnék végre ebben a témában tisztán látni.
Köszönettel:Szandra
tovább Dr. Csáki Csilla adatlapjára
Kedves Szandra!
Az iskolaorvosnak 2 évente kötelező végigvizsgálnia minden gyereket, 1.től 12. osztályig. A vizsgálatoknál elvileg teljesen le is vetkőztetheti a gyerekeket, hiszen csak így lehet tökéletes képet kapni a gyerek állapotáról. A szakmai szabályok szerint a gyermek fizikális vizsgálatához ugyanis teljesen le kell őt vetkőztetni, ez azt jelenti, hogy bugyira, de oda is bele kell nézni⁄fiúknál a heréket kitapintani. Tehát, nem lehet elítélni⁄feljelenteni azt az iskolaorvost, aki meztelenre vetkőztet. DE! A meztelenre vetkőztetést természetesen nem szabad a többi gyerek előtt végezni és a szülőnek is joga van ilyenkor jelen lenni. A józan, tapintatos orvos, ha nem tudja megoldani, hogy egyenként vizsgálja a gyerekeket, véleményem szerint eltekint a gyerekek számára kínos vizsgálatoktól, akkor is, ha ez a tökéletes szakmaiság rovására megy. Van minden gyereknek úgyis saját gyerekorvosa⁄háziorvosa, ahová a szülőkkel együtt bizalommal tud fordulni (de ez csak az én magánvéleményem!). Jogilag tehát az orvos elvileg megteheti, hogy vetőztet, de azt gondolom, akkor nem feltétlenül, ha nincs jelen a szülő ill. a gyerek⁄szülő ebbe nem egyezik bele. Más kérdés, hogy a szülőnek írásban kellene kérnie az iskolaorvosi fizikális vizsgálat mellőzését, ilyen kéréssel én még soha nem találkoztam! Pontos jogi szabályozást nem ismerem.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla"
"Mi van akkor, ha 18 év alatti gyermeknél a szülő beleegyezik a vizsgálatba, de a gyermek nem szeretné? (Mondjuk testsúlymérést)?
Hisz nem foghatják meg ás állíthatják rá a mérlegre. Egyszerűen beírják, hogy megtagadta a vizsgálatot és kész?
Lehet ennek vmi következménye? Gondolom egy testsúlymérés nem nevezhető kötelező szűrővizsgálatnak...tehát az ÁNTSZ nem fog szakorvosi igazolást kérni arról, hogy a gyermeket lemérte egy orvos, nem?
Köszönöm szépen a türelmét, és remélem nem haragszik a kérdéssorozatért.
tovább Dr. Csáki Csilla adatlapjára
Kedves Kérdező!
Ha a gyerek nem egyezik bele valamilyen vizsgálatba, valóban, beírják, hogy nem egyezett bele és értesítik erről a szülőt, a többi az ő dolga és felelőssége (pl. ha anorexiázik éppen a kislánya és ebbe bele kíván halni)...
Összefoglalva csak annyit írhatok Önnek, hogy én nem tapasztaltam még ilyen típusú visszaéléseket, amikről Önök leveleznek, de nyilván, minden előfordulhat. Szerintem sem szabad serdülő gyerekeket egymás előtt teljesen pucérra vetkőztetni, az orvosilag feltételenül szükséges vizsgálatokat el lehet jó hangulatban, megfelelő intimitással is végezni.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla
"
"1. A szülőnek joga van jelen lenni és megtiltani is a 18 év alatti gyermeke iskolaorvosi oltását és vizsgálatát, persze előre és írásban, de gondoskodnia kell a törvény által előírt kötelező szűrővizsgálatok pótlásáról más orvos által. Ezt az ANTSZ kérheti számon rajta. "
Szerintem ezekből mindent le tudsz szűrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!