Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen szerepe van a mellhárty...

Milyen szerepe van a mellhártyának? SÜRGŐŐS

Figyelt kérdés
A papámnak dohányzástól mellhártyáira lettek daganatok, azt szeretném megkérdezni, hogy mi a szerepe a mellhártyának, egyentalán mi a mellhártya, mit használ, ilyenek! SÜRGŐŐSS
2010. dec. 2. 20:27
 1/5 anonim ***** válasza:

Én azt tanultam bioszból, hogy a tüdő és a bordák és a mellcsont közt van és azt segíti, hogy légzéskor az egymáshoz képest elmozduló tüdő és bordák siklását segítse.

Azért jegyeztem meg, mert nekem állandóan begyulladt kiskoroban :)

2010. dec. 2. 20:33
 2/5 anonim ***** válasza:

A tüdő és a mellkas belső oldala között helyezkedik el.

Működése: vákumot képez közöttük, ezáltal nem esik össze a tüdő.

Amúgy sztem egy ragacsos trutyi szerű vmi lehet.

Hogy könnyebb legyen szemléltetni: 2 üveglap (a tüdő és a mellkas megfelelőjeként) közé ha vizet(mellhártya) teszel, nem tudod szétszedni őket, csak ha elcsúsznak.

2010. dec. 2. 20:35
 3/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen
2010. dec. 2. 20:37
 4/5 anonim ***** válasza:
A mellhártya mint a neve is jelzi egy hártya, nem egy trutyi. Még rétegei is vannak és a légzés közbeni súrlódást csökkenti.
2010. dec. 2. 20:38
 5/5 anonim ***** válasza:

Hozzátve az előzőekhez, a mellhártya fenttartja a negatív mellűri nyomást, hogy a tüdők ne essenek össze. Ha a mellhártya megsérül vagy kilyukad, a z érintett tüdőfél összeesik légzési zavarokat okozva.

Nem lehet pótolni, és nem lehet csak a mellhártyát kivenni. Ha ki kell operálni a mellhártyát daganat miatt, csak a tüdővel együtt lehetséges.

2010. dec. 2. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!