Melyik a rosszabb a Hodgkin vagy a Non Hodgkin limfóma?

A Hodgkin jobban kezelhető, jó esetben sok-sok éves-évtizedes teljes tünetmentesség érhető el, sőt 10 év után gyógyulásról beszélhetünk.
A másikról ez már sajnos kevésbé mondható el...

Non Hodgkin bizonyos típusa jobban kezelhető, mint a Hodgkin..
Késői stádiumban felfedezett Hodgkin kevésbé kezelhető és gyógyítható mint az agresszívebb Non Hodgkin.

"...Bizonyos formája...késői stádium..."
Én az első vagyok és továbbra is fenntartom, amit leírtam. Nem gugliból vagyok ilyen "okos", 4 évig kezeltem kobalt ágyúval, láttam egy-két dolgot...(Természetesen minden konkrét esetnél lehetnek eltérések, de van egy tendencia.)

fikázhatsz, de ezt tanulom és van limfómás is a családban.
NHL-ből sokféle van, nem mindegy melyikről van szó, van ami sokkal jobban gyógyítható mint a Hodgkin kór van ami sokkal kevésbé. későbbi stádiumban pl a DLBCL a legrosszabb (4.b) stádiumban is sokszor véglegesen meggyógyul.

1. "legtöbb limfómást nem is sugarazzák, kemóval gyógyítják főként"
A sugárterápia és a kemoterápia kiegészíthetik egymást (főként az első két stádiumban). Sokszor kezeltünk Co ágyúval hasi nyirokcsomóláncot (Mantel technikával). Lehet, hogy a hatásosabb kemo. gyógyszerek megjelenésével (pl. CHOP protokol, stb.) mostanság már a sugár visszábbszorult, de létjogosultsága megvan.
2. Nem szokásom "fikázni", valamit félreértesz. Sajnálom, hogy a családodban is szembesülni kellett ezzel a bajjal és remélem, hogy jól kezelhető.
3. Amit a NHL sokféleségéről írtál, teljesen igaz. A DLBCL-t az NHL egyfajta progressziójának tartják. dr. Tímár doktori értekezésében ezt mondja:
"A CLL az esetek 5-10%-ában magas malignitású diffúz nagy
B-sejtes lymphomába (DLBCL) progrediálhat. Ezt a hisztológiai progressziót Richter szindrómának (RS) nevezzük, ami a klinikai lefolyás súlyosbodásával, a túlélési idő csökkenésével és rossz prognózissal jár."
Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy nem igaz, amit írtál, de látni kell, hogy nemcsak a NHL sokféle, hanem a róla alkotott vélemény és a kezelések eredményessége is és nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogyan a tankönyvben megírták. Persze a tudomány is változik, korszerűsödik és a magam részéről csak örülni tudok, ha újabb módszerekkel, gyógyszerekkel meg lehet gyógyítani (vagy legalább emberhez méltó körülményeket lehet biztosítani) eddig gyógyíthatatlannak tartott betegeket.
Peace!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!