Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Sajnos hasnyálmirigy probléma...

Sajnos hasnyálmirigy probléma miatt vizsgálatokra kellet járnom. , láttam a klinikán betegeket, akiknek mindkét orrnyilásában kis csövön keresztül kis tasakból folyamatosan áramlott gyógyszer? nem tudom mi ez, félek erre a sorsra jutok?

Figyelt kérdés

jan. 1. 17:56
 1/10 anonim válasza:

Nagyon sajnálom, hogy hasnyálmirigyproblémákkal kell szembenézned. A leírásod alapján az általad látott betegek valószínűleg nasogasztrikus (NG) szondát vagy egy nasoduodenális/nasojunális szondát használtak, amelyeken keresztül gyógyszereket vagy táplálékot juttatnak be a gyomorba vagy a vékonybélbe.

Mi lehet az oka a szondahasználatnak?

1. Táplálkozási támogatás: Ha valaki nem tud enni (pl. műtét után, vagy emésztőrendszeri elzáródás miatt), a szondán keresztül biztosítják a szükséges tápanyagokat.

2. Gyógyszeradagolás: Ha a beteg nem tud szájon át gyógyszert bevenni, a szondán keresztül adagolják azt.

3. Speciális terápiák: Bizonyos gyógyszerek (pl. hasnyálmirigy-enzimek vagy egyéb emésztést segítő szerek) célzott adagolása közvetlenül a vékonybélbe történhet.

Kell ettől tartanod?

Nem feltétlenül! A szondát általában csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor a beteg más módon nem tud megfelelően táplálkozni vagy gyógyszert szedni. Hasnyálmirigy-problémák esetén a kezelés attól függ, hogy pontosan milyen állapotról van szó. Például:

• Hasnyálmirigy-gyulladás esetén gyakran konzervatív kezeléssel (diéta, infúzió, fájdalomcsillapítás) kezdik.

• Emésztési zavarok esetén szájon át szedhető enzimpótló tablettákat alkalmaznak.

Mit tehetsz most?

1. Beszélj az orvosoddal: Részletesen kérdezz rá az állapotodra és a kezelési tervre.

2. Táplálkozás: Kíméletes étrenddel és megfelelő táplálékkiegészítőkkel sokszor elkerülhető a szondás táplálás.

3. Korai felismerés: Ha időben kezelik az állapotodat, a szondás ellátás csak ritka és átmeneti lehetőségként merülhet fel.

Ne feltételezd a legrosszabbat! A megfelelő ellátással és a kezelőorvosoddal való együttműködéssel valószínűleg elkerülheted az ilyen invazív eljárásokat. Ha bármilyen kérdésed vagy félelmed van, szívesen segítek többet megtudni.

jan. 1. 18:17
 2/10 A kérdező kommentje:

köszönöm, még kivizsgálás alatt állok, eredményekre várok

...

jan. 1. 18:28
 3/10 A kérdező kommentje:

az étvágyam jó... csak emésztési problémák állnak fent..sajnosés az ultrahang

nem volt biztató

jan. 1. 18:30
 4/10 A kérdező kommentje:

picit fogytam, de iszom nutriridrinket 2-3 naponta, ez sok.. vagy még többet esetleg.. most 65 kg vagyok 162 cm.. a sulyom visszajött

sajnos depresszios gyógyszert is szedek Yarocent 45 mg naponta, azt hiszem az egész baj a férjem halála utáni állapotból ered.. a doki kivételes adagot gondol 45 mg este és 30 mg reggel, ellenőrzés mellett de én nem akarom, már több mint két éve szedem, azért akar emelni, mikor beveszem akkor jól vagyok, sőt...de mikor a hatás elmúlok..nagyon nem jó..az az igazság hogy kivánom is az emelt adagot meg nem is..

jan. 5. 09:30
 5/10 anonim válasza:

Kérlek sorold fel az összes tünetet, ami gyanúra ad okot a hasnyálmirigy terén.

Sorrendbe írd le, mely tünetekkel kezdődött és minden tünetnél fejtsd ki a súlyosságát.

jan. 5. 12:43
 6/10 A kérdező kommentje:

hig, világos széklet reggel többször, labor CA 19-9 eredmény emelkedett 55,32 --ultrahang vizsgálat szerint: pancreas fej területén 28 cm nagyságu elmosodott kontorú echoszegény finoman szemcsés terült..MR szerint: koros eltérés pancreas fej medialis felében... CT-t is csináltak de nem tudom az eredményt, félek megkérdezni... azt hiszem ugyis mindegy....

a Yarosent öszintén nem mindég veszem be..a fájdalomcsillapitókkal is óvatosan bánok..pedig térd porckopással is kinlódok.. köszönöm, hogy foglalkozol velem

jan. 6. 18:50
 7/10 anonim válasza:

Kor?

Nem?

Melyik kórház?

Fogyás az utóbbi időben?

Vércukorszint?

jan. 6. 21:26
 8/10 A kérdező kommentje:

72

72 év

nem vagyok kórházban, vizsgálatok a S.Klinika Pancreas részleg és részben magán /UH, MR/

2-3 kg három hónap alatt de vissza jött kb 2 kg

5,6

jan. 7. 09:13
 9/10 A kérdező kommentje:
Kreon /25 000 kiszerelés/ szedem háziorv. jav.-ra, a székletem rendezettebb lett és alkalmanként Itopride, ha fáj a gyomrom, de ez ritka
jan. 7. 09:29
 10/10 anonim válasza:
Kiderült azóta, hogy mi okozza? Hogy vagy?
febr. 6. 22:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!