Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha egészségpénztárban dec....

Ha egészségpénztárban dec. 23-án lekötöttem 500 ezer forintot, akkor erre kapok 10% adóvisszatérítést jövőre, vagy ez hogy működik?

Figyelt kérdés

Számomra nem értelmezhető a befizetésem és a lekötés után járó összeg. Idén kb. 400 ezret fizettem be, aminek a 20%-a 80.000 forint, mint adóvisszatérítés. Kicsit kevesebb lett ezek szerint, mert kihasználatlanként 86 400 forintot ír az app. Az 500 ezer amit lekötöttem már tavaly decemberben is számlán volt, de nem mertem lekötni. Szóval ha ez nem új befizetés, akkor nem jár érte 10% majd vagy csak az app nem tünteti fel? :O

Mert 63 600 meg 50.000 forint (ami a lekötés után járhatna elvileg) az 113 600 forint, amit visszakapnék adóvisszatérítésként.

Ezek szerint ez nem így működik?

428000 forintot ir mint szükséges befizetés a teljes kihasználáshoz, ami viszont megint nonszensz, mert 750 ezret kell befizetni évente hozzá, én a majdnem 400 ezremmel túlmentem a felén, tehát 350-nél többet nem írhatna...

Összegezve, 375.000 forintot befizettem 23-án, azonkívül a kötelező 5 ezreket havonta ami 60.000 forint. Most nem volt számlafeltöltésem idén, de az mindegy is. Ez összesen 435.000 forint idén. Ebből elvileg lejön a 6,5% kezelési költség, ugye? Tehát a 750.000-re rá kell rakni a 6,5% kamatot hogy mennyit kell befizessek évente bruttóban? Mert sehogy se jön ki a matek, miért ír 428.000 forintot mikor 435.000 forintot már befizettem. (A 23-a előtt valami 685.000 forintot írt).

Hacsak nem az a része igaz, hogy a lekötött összeget nem úgy kezeli ahogy gondolom...

Önsegélyezőbe maradt 69.000, ami azt jelenti, hogy onnan vette ki az 500 ezres lekötést, mert 569.000 forintom volt az önsegélyező részben.

Bocsi ha ez így kusza, de akkor se ertem hogy lehet a fennmaradó befizetesi lehetőségem 428.000... :(

tegnap 11:42
 1/10 A kérdező kommentje:
Mármint na, 750 000 × 1,065 mint kezelési költség, ennyit kéne évente befizessek a 150k-hoz lekötés nélkül? És a lekötésre hogy jár 10%. Sajnálom, nagyon kusza ez nekem.
tegnap 11:43
 2/10 anonim ***** válasza:

"428000 forintot ir mint szükséges befizetés a teljes kihasználáshoz"

Te magad írod: befizetés. A befizetés nem lekötés.

tegnap 11:45
 3/10 anonim ***** válasza:
78%
Mennyi időre kötötted le a pénzt, ami a számlán volt? Milyen módon? (Online?) Illetve vedd hozzá, hogy van ennek átfutási ideje, nem azonnal jelenik meg.
tegnap 11:49
 4/10 A kérdező kommentje:

Akkor lehet még nem futott át, csak azt hittem, 24-én délelőtt ezt még intézik.

Online a laptopomról kötöttem. Az appban is látszik a lekötés.

De 2-es nem érted hogy befizettem idén 375000 + 60.000 forintot. Ha 750-et kell befizetni, akkor hogy marad 428000 forint 435.000 forint befizetésem után? Nem jön ki a matek. :O és 23-a előtt, amikor a 375k-t befizettem valami 690.000 forintot írt, ami reális mert 60 ezret fizettem be idén a havikból. 690ből hogy lesz 428k ha 375.000 forintot fizettem be?

Nem értem.

tegnap 12:10
 5/10 A kérdező kommentje:
Kötelező a 2 éves lekötes, ennél rövidebb nem lehet.
tegnap 12:11
 6/10 anonim ***** válasza:

Hogy fizetted be? Ha utalás, akkor szinte teljesen biztos, hogy nem könyvelték le, ha app-ban, akkor is idő kell, hogy "újraszámolódjon" az aktuális "kihasználatlan" rész. Szóval türelem.

Azt nem írod előtte mennyi volt az egyenleged, mikor kötötted le, akkor mennyi volt az egyenleged, nem tudom, szóval erre nehéz bármit is mondani.

A 10%-ot a lekötés évében kapod meg. Ha új befizetés, akkor a 20% is jár utána, DE mindenképpen 150 ezer a maximális adóvisszatérítés, szóval ennél többet nem lehet szerezni a lekötéssel sem.

750 ezret éri meg max befizetni ugye. Attól, hogy ők levonják a működési költséget, te befizettél 750 ezret, ezt tekintik befizetésnek, szóval nem kell számolgatnod és felszoroznod jelen esetben semmivel.

tegnap 13:11
 7/10 A kérdező kommentje:

23-án kötöttem le 500k-t, akkor volt 569.000 a teljes vagyon rajta. És aznap töltöttem fel kàrtyával még 375k-t. Tehát 900k felett van a teljes összeg.

De akkor kivárom, hogy elkönyveljek.

tegnap 15:20
 8/10 Ypszilon1980 ***** válasza:

Az adott év, jelenleg 2024 évben befizetett összegre kapsz adóvisszatérítést, azaz ha fizettél SZJA-t, akkor abból jár vissza. Max visszatérítés az 150 ezer, de ez attól is függ, kapsz-e másra is SZJA kedvezményt. De majd jövő év elején erről fogsz kapni papírt a pénztártól és akkor ott le lesz írva mennyi jár vissza, az adóbevallásban meg majd visszakéred. A lekötött összegre emellett jár még 10% az adott évben.

[link]

tegnap 16:09
 9/10 A kérdező kommentje:
Igen, adózom, ped. Bértáblában vagyok, szóval semmi fekete nincs benne. Másból nem jár nekem adóvisszatérités ez biztos. 2023 ota van EPm, de akkor nem tudtam kihasználni a max. 150 ezret. Most amiatt akarjuk meg majd párom is, hogy babavállaláskor le tudjuk kerni a max. 1-1 milliót fejenként az önsegélyező egyenlegből, mert ez egy tök jó aspektusa annak, akinek van gyereke. Idén sem használtam ki a teljes 750 ezret, elment minden másra a pénz sajnos, de jövőre kimaxolom! ;)
tegnap 18:44
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom mikorra tervezitek a gyerekvállalást, de túl sokáig nem éri meg parkoltatni benne a pénzt, mert nagyon minimális kamatot adnak rá, erre azért érdemes figyelni. :) Meg a lekötés/feltörés szabályaira is.

Elvileg a lekötött 500 ezer után jár a 10% erre az évre, vagyis vissza tudod igényelni adóbevalláskor, de lehet ezt nem fogod látni a "kihasználatlan" egyenlegben, nem tudom hogy kezeli az ep, mi a gyors pénzforgatás hívei vagyunk, sosem kötöttünk le. Szerintem a befizetésektől külön kezelhetik, hogy tiszta legyen, de ez csak tipp.

Azt nem tudom hogy jöhetett ki a 428, de szerintem nem is lényeg. :) Ha otp, akkor írja is az infó pont, hogy ne vedd készpénznek az ott írtakat.

tegnap 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!