"A-vitamin-források:
A-vitamint a máj, vese, belsőségek, tojássárgája, tengeri halak tartalmaz.
Az A-vitamin-szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.
A-provitaminokat: a répában, spenótban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, sötétzöld leveles zöldségekben, pirospaprikában találunk.
Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
(A mennyiségek átlagértékek, amik nagyban függnek az alapanyagtól és feldolgozás módjától. Az itt feltüntetett értékek Magyarországra vonatkoznak.)
sajtos, túrós sütemények: 5–50 μg
vaj, margarinféleségek: 250–650 μg
húsok, húsipari termékek: 0,3–70 μg
májak, májkészítmények: 1500–1600 μg
szív, vese és készítmények: 5–500 μg
halak: 10–60 μg
tej: 30–100 μg
tojás: 350–600 μg
Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0–1,5 mg
száraztésztákban: 0–0,04 mg
sajtos, túrós sütemények: 0 mg
zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa)
vaj, margarinféleségek: 0,2–0,5 mg
halak: 0,5–2 mg
tej: 0,005–0,1 mg
tojás: 0,5–1,2 mg"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!