Mennyire számít magasnak 5,40kolesztterin 21évesen?
Kb 3hónapja még 6,2körül volt triglicerid 4,44 mert akkor elhiztam
Kb 1hónapja felirta a belgyogyasz a koleszterin csokkentot meg ami a trigliceridet csökkenti de mindenki azt mondta ne váltsam ki mert rossz mellékhatasai lehetnek igy rájuk hallgatam omega 3szedtem helyette meg stb a vörös húsokat kerültem mert a májértékek húgysav is magas volt
De most lefogytam és voltam azota vérvételen most már 5,40 összkoleszterin HDl koleszterin 1,21
LDl koleszterin 3,57
Triglicerid 1,52 az mar nem is lett emelkedett
Viszont nagyon stresszes vagyok és légszomjam van félek valami szívprobléma de háziorvos nem foglalkozik vele pedig alig kapok levegőt lehet a koleszterin miatt szívprobléma? Más tünetem nincs nem fáj a mellkasom se a karom nem zsibbadok csak alig bírok levegőt kapni
Szedd a gyógyszert, amit kiírtak! Ez fontos. Diétával csak kicsit, normalis testalkat elérésével és rendszeres sportolással közepes mértékben lehet hatni a koleszterinekre.
Legtöbb koleszterint a májad állítja elő. Meg az enyém meg mindenki másé is. Vajákosokra ne hallgass, ha jót akarsz magadnak.
Akkor a fibrátot meg sztatint is kezdjem el szedni? Mert a triglicerid mar teljesen lement a normalisra már csak a koleszterin 5,40 teiglicerid mint irtam 1,52 és 1,70ig normalis az orvos még azt a vérképemet látta amin magas volt.
Akkor köze lehet a nehézlégzéshez lehet szívproblémám van?
Nehézlégzés is lehet több dolog miatt. Én nem vagyok orvos. De ha az volnék, a neten pár soros leírásból akkor se tudnám.
Szorongás, és pánikbetegség is okozhat pszichoszomatikus tüneteket. Meg kéne figyelned mikor jön elő. Mennyi a súlyod, és mennyi volt korábban? Sportolni szoktál? Milyen magas vagy?
Amúgy a "sztatint" szedheted, igen. Próbáld a legkisebb hatásos dózist (betegtájékoztató segíthet).
Egyébként hogy melyik érték mennyire jó vagy sem, ahhoz a labor referenciáit is kéne tudni. Mértékegységeket már meg sem említem...
Nem csak az összkoleszterin számít, hanem az LDL és HDL aránya is. Te ezen a téren se állsz jól.
Az a mindenki aki azt mondta, hogy ne szedd, rendelkezik belgyógyász/endokrinológus szakorvosi végzettséggel?
Minden gyógyszernek lehetnek súlyos mellékhatásai. Nézd meg pl. a Panadol betegtájékoztatóját... az emberek úgy szedik, mint a cukrot. Közben meg ha 1-2 tablettával többet veszel be a napi megengedettnél, tönkremegy a májad.
Menj vissza az orvoshoz, kérdezd meg őt a gyógyszerrel kapcsolatban, hogy mit és mennyit szedj. Megkérdezheted a mellékhatásokról is.
Az én orvosom azt mondta, hogy a legújabb kutatások szerint az LDL-nek 1,8 alatt kell lennie, akkor lesz annyi esélyed a súlyos szív- és érrendszeri betegségekre (infarktus, stroke...), mint egy olyan embernek, akinek alapból nincs magas koleszterinje.
Én 15 éve szedem a koleszterincsökkentőt, sosem voltam elhízva, genetikailag magas (LDL legmagasabb 7,8 volt). Semmi mellékhatásom nincs, a legkisebb dózissal is tökéletesek az értékeim. Nálam is volt olyan, aki jól megmondta, hogy ez a gyógyszer milyen veszélyes, tönkreteszi a májat, szedjek fokhagymatablettát, halolajat, egyek zabot blablabla... de megkérdeztem őket, hogy mégis mire megyek egy full egészséges májjal, ha majd 35-40 évesen az első stroke után a nyálamat csorgatva, félig lebénultan fogok feküdni. Jaa és ugyanezek az emberek persze nem aggódnak a saját májuk egészségéért, amikor alkoholt kell inni.
Ha nem értesz egyet az orvosoddal, akkor kérj másodvéleményt, de nem hobbiból írnak fel ilyen gyógyszert.
Igen igazad van csak a gond az hogy a háziorvosnal hiaba látta a vérképemet esze ágába se volt felirni a belgyogyaszhoz meg csak 3honap mulva kell vissza mennem. Ezzel a házirovossal nem sokra megyek mindent csak pszihés okra fog hiába mondom el a gondom meg a papírt is mutatom neki. Még a belgyogyaszatra sem küldött volna el csak akkor épp más orvos volt és az legalább adott be utalót. En el hiszem hogy sok minden van pszihesen a sztressztol szorongastol de nem hiszem hogy a koleszterin és a májfunkcioa eltérések pszihésen lennének kb erre az orvos azt mondta hogy tegyem rendbe a kapcsolatomat az élettársámmal. Nem is rossz a kapcsolatunk de inkább el engedtem
Szerinted akkor a nehézlégzés lehet szívprobléma jele vagy azzal hova tudnék fordulni?
A nehézlégzés sokmindentől lehet, akár pszichésen is. De a koleszterin- és a laboreltérések nem pszichésen alakulnak ki.
Szabadon választod a háziorvost, ha nem vagy a mostanival megelégedve, bármikor kereshetsz másikat, olyat, aki komolyan veszi a panaszaidat.
De van egy tökjó FB-csopi, ahol orvosok válaszolnak. Én a helyedben ott megkérdezném, hogy hogyan tovább.
Egymagában nem tűnik magasnak, de az a lelet egy pillanatkép csupán. Lehet amúgy nem ilyenek az értékek. Másrészt ha korodat is figyelembe vesszük, akkor komolyan kell venni mindent
Mennyi a testtömegindexed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!