Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Sikerült valakinek refluxból...

Sikerült valakinek refluxból "meggyógyulnia"? Ha igen, milyen úton? Egészen az alapoktól érdekelne. Mit, hogyan és hol? "Vény nélküli gyógymód", tea esetleg ami segít?

Figyelt kérdés
Apukám nagyon szenved a refluxtól, mindig szedi a savlekötőt, de ha jól tudom az csak ideig óráig megoldás mert utána még jobban termelődik a gyomorsav. Nekem is elő jött inkább csendes reflux formájában, és nagyon kellemetlen, fájdalmas.

okt. 19. 19:51
 1/6 anonim ***** válasza:
61%
Mondjuk inkább úgy, hogy tünetmentes vagyok. Vigyázok mindenre, ami a számon bemegy: savas, erősen fűszeres, ilyesmi tilos, kávéból is csak a fagyasztva szárított, kevés tejjel. Általában nem eszem olyant, ami refluxosoknak nem ajánlott, de azért kisérletezem, hogy lehetne változtatni kicsit, hogy ehető legyen. Evés után 2-3 órán belül nem fekszem le. A savlekötőt viszont -keserves kínok árán- letettem 4-5 éve, és ezt okosan tettem, mert hosszú távon nagyon ártalmas.
okt. 19. 20:01
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Étkezés!

Nem kifejezetten a "nagykönyv" javaslatai alapján, hanem ahogy nekem bejött, de eddig működött.

okt. 19. 20:07
 3/6 anonim ***** válasza:
44%
Nem savlekoto kell hanem savcsokkento amit felir a doki. Hogy eleve kevesebb savat termsljen a gyomor. Aztan ahovy a dieta (elethosszig tarto, savar okozo eteleket kerulo) egyre tartosabb, lassan el lehet hagyni
okt. 19. 21:34
 4/6 anonim ***** válasza:
44%
3# Igazad van, a protonpumpa-gátlót értjük ált. savlekötő alatt. Szóval nem kellene tartósan használni. 1-es vagyok
okt. 19. 22:36
 5/6 anonim ***** válasza:
65%

Én is azt mondom többé kevésbé tünetmentes vagyok már vagy 10 éve. Hát három dolog, amit figyelni kell, legalább is én ezt tanultam meg az orvosaimtól.

Az első a kaja, ha aktív akkor arra nagyon kell figyelni. Ez szinte a legfontosabb, és szigorúan, legalabb fél évig, aztán fokozatosan visszaintegrálni mindent.

- Kerülni kell a zsíros, nehéz, feldolgozott, fűszeres ételeket. Csak minimális sózás, zsír/olaj helyett inkább kevés vaj, vízben párolás.

- Kerülni a tiszta tejterméket, sajt, tej, tejföl, tejszín.

- Kerülni az édessegeket, alkoholt, kávét, kakaót.

- Kerülni a savas zöldségeket, gyümölcsöket, illetve azt, ami puffaszt (pl: bab). A legjobb a szilva, banán, körte, citrom, ami nem savas.

- Kerülni a disznó, marha, birka húsokat. Helyette csirke, hal.

- Kerülni a magas szénhidrát tartalmú ételeket, tésztákat, főleg a paradicsomos tésztákat, mivel a paradicsom nagyon savasít. A legjobb köretek a párolt zöldség, rizs, főtt krumpli.

- Olajba/zsírban sütés tilos.

- A viz fogyasztás megnevezése, 2,5 liter, minden más pl: cukros üdítő elhagyni. Jó még a 100% gyümölcsital.

- Gyors kaja tilos, otthon kell főzni, hogy lásd mi kerül bele.

- Kerülni kell a fehér lisztből készült pékárúkat.

- És ezt az egészet vitaminokkal kiegészíteni, C, D vitamin, Magnézium, probiotimum kúra, havi 1 hétre.

A másik dolog, hogy a gyógyszer, nem mind1 mit szed, hogyan. Nem megoldás egyébként hosszútávon egyik sem, de nem szabad csak úgy elhagyni, fokozatosan kell az adagot csökkenteni, minden más betartása mellett, mert ez tapasztalatom szerint egy ördögi kör, főleg ha erős savcsökkentőt szed, hiszen lehet túl visszaveszi a savtermelést, a gyomor pedig csak gyorsan pótolja...nehéz megtalálni az egyensúlyt. De ha elhagyni készül azt is csak fokozatosan szabad, először az adag 3/4 kell szedni, majd a félét, negyedét egy-egy hónapig.

És a harmadik dolog, hogy orvoshoz kell fordulni! Nekem azt mondta a kezelőorvosom, hogyha durván felerősödik azt okozhatja más probléma is, ami felerősíti, es aminek utána kell járni, pl nekem volt helicobaktériumom. Ilyen esetben nyilván a probléma megszüntetése után nagyobb javulás is érzékelhető. De emellett a baktérium mellett, pl akár már egy minimális etelérzekenység is ronthat rajta, ennek is érdemes utána menni.

És még valami, a refluxot a stressz fokozza, el kellene gondolkodni egy pszichológuson. Én jártam egyhez, nekem sokat segített.

De nyílván ezeken kívül még vannak praktikák, salvus vizet ki lehet próbálni, meg nekem azt javasolták még, hogy alvasnál figyeljek arra, hogy emeljem meg egy extra párnával a fejem, hogy a sav lefelé menjen.

okt. 19. 23:37
 6/6 anonim válasza:
49%

nekem majdnem kijukadt a gyomrom. semmit nem értek a savlekötők. egy rokonom mondta h biztosan hasonló génjeink miatt azok nem használnak.

mobdta, hogy ő minden nap reggel, de olykor ebéd és vacsi előtt is egy csészébe tesz félig őrölt lennmagot és fortó vizet önt rá, megvárja amíg megduzzad és kicsit hül, majd kiskanállal eszegeti.

én is ugyanezt tettem és 2 év alatt helyre jöttem teljesen. még ez a lenmagozás se kell, de olykor eszem, mert megszerettem, de ha beteg vagyok vagy antibiotikum kell, akkor is ezt használom. a probijotikumok se szoktak nekem hatni.

okt. 20. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!