Melanóma, mi lehet?
Figyelt kérdés
Tavaly édesapám elhunyt, melanómája volt, ami soká lett kezelve, áttétet is adott (vastagbél, máj, csont) Pár hete voltam anyajegyszűrésen, járok minden évben, majd javasoltak egyet kivágásra, amiről megkaptam a szövettant, melanoma in situ, pTis. Ez áll rajta. Egyelőre annyit mondtak jövő héten menjel vissza, 10 mm újabb kimetszést csinálnak majd fél évente anyajegyszűrés.
Ez igaz lehet, hogy ennyi elég??Olvasok róla, ez elvileg a 0. szint még, de valahogy nem tudok megnyugodni, még csak 38 éves vagyok. Volt már itt valakinek ilyen diagnózisa?
szept. 28. 21:36
1/3 anonim válasza:
Elvileg ez olyan, hogy csak a bőröd felszínén jelent meg. Sem az alsóbb rétegeiben, sem más szerveidben. Mást nem lehet javasolni, minthogy járj el szűrésre, óvakodj a napsugárzástól. Nyáron úgy 11-től 17 óráig kánikulában különösen. Használj legalább 50-es fényvédőt. Ha nyáron fedetlen lábbeliben jársz, a lábfejed védelmére is figyelj nagyon, a tarkódéra is. Ha nagyon fehér a bőröd, akkor ezekre méginkább figyelj.
2/3 anonim válasza:
Időben elkapták, nincs semmi baj. Szűrésre kell eljárni. Van ismerősöm, aki ezzel már 70+-os kort is megérte.
3/3 Ypszilon1980 válasza:
Végül is ennyi nagyjából. Ha valakinél melanomát diagnosztizálnak, akkor ahogy írtad is, elküldenek újra klinikára vagy szaksebészhez, ahol újabb kimetszés lesz, már sokkal nagyobb sugarú körben és mélyebben, ez a protokoll. Bár lehet nem minden melanoma fajtánál, nem minden esetben, de apámnak ugyanez van, utána kell neki kontrollokra járni negyed évente, minden egyes alklomkor átnézik, minden ami kicsit is gyanús, rögtön levetetik, kellenek nyirokcsomó és hasi ultrahangok, mellkas röntgen, vérvétel minden esetben, lehet még nyirokcsomó megfestés is lesz, neki az is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!