Az mitől van, hogy ugyanazt és ugyanannyit eszünk a barátommal, neki mégis napi 3x van széklete, nekem meg csak 2 naponta?
Együtt töltöttünk 1 hetet, teljesen ugyanúgy étkeztünk, mozogni alig mozogtunk, de azt is csak együtt. Azt mondta ő minden nap 2-3x megy nagy wc-re. Hova tűnik bennem az étel? Vagy neki mitől van ennyi széklete, akkor is ha alig eszünk?
(Én vagyok egyébként a vékonyabb alkat.)
Az, hogy kinek milyen gyakran van széklete, nagyon egyénfüggő, és számos tényező befolyásolja. Még ha ugyanannyit esztek is, a barátodnak és neked különböző lehet az emésztési rendszere, anyagcseréje, és a bélmozgása is. Az, hogy ő napi 2-3 alkalommal megy WC-re, teljesen normális lehet, és az is, hogy neked csak 2 naponta van székleted.
A gyorsabb anyagcseréjű emberek gyakrabban ürítenek, mivel a szervezetük gyorsabban feldolgozza az ételt. Az is előfordulhat, hogy a bélrendszerének mozgása (perisztaltika) aktívabb, így az étel gyorsabban halad át rajta. Nálad valószínűleg lassabb az emésztési folyamat, ami szintén normális lehet, főleg ha nincs vele egyéb problémád (pl. puffadás, fájdalom).
A vékonyabb alkat és a székletürítés gyakorisága nem feltétlenül függ össze, hiszen az anyagcsere sebessége és a testalkat különböző tényezőktől függ.
Szóval, az ételek "nem tűnnek el" benned, csak a szervezeted más ritmusban dolgozza fel őket.
Kár beléje az étel, beléd meg nem.
Amúgy, aki napi 1-nél többször megy, az pszichés. Picike ingert vél érezni, mert már megszokta, hogy 13:22-kor megy és már trappol is. Normál adagnyi amíg lent elkészül, az simán van 24 óra legalább, így aztán teljesen indokolatlan 5 dekánként kitolni megszokásból.
3x/nap = betegség gyanú,amúgy a 100 kg súly anyagcsere zavart idéz elő.
Önnél normális állapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!