Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen gyakori hogy valakinek...

X0 kérdése:

Milyen gyakori hogy valakinek több BIOLÓGIAI apja van?

Figyelt kérdés
Tehát az anyja rövid időn belül több férfival is szeretkezett, és több spermium egyszerre termékenyítette meg a petesejtet. A megtermékenyítés után a petesejt lezár, de ha egyszerre hatol be több spermium, akkor nincs ideje lezárni. Például ha a lámpát felkapcsolom, a vezetékben is kb. 2/3 fénysebességgel terjed a feszültség, tehát ha 2 méterre van a lámpa, csak 10 ns múlva kap áramot. A sejtben mégkisebbek a sebességek, tehát ha például 1 milliomod másodpercen belül termékenyíti meg egy másik spermium is, akkor még nem zárt le a petesejt, így behatol az is, lehet hogy 1 ezred másodpercen belül is még behatol, nem tudom pontosan milyen gyorsan zár le. Köszi.

szept. 4. 15:51
 1/7 A kérdező kommentje:

Kifelejtettem: az angol Wikipédiában próbáltam a "double fatherness", "multiple fatherness" kifejezésekre rákeresni, de sikertelen. Lehet hogy benne van, de sajnos nem tudom milyen címszó alatt keressem, ötleteket szívesen fogadok!

Ja és komolyan gondoltam, úgy emlékszek a Wikipédiában olvastam hogy lehet ilyen.

szept. 4. 15:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy hallottam - de nem vagyok szakértő - hogy ez embereknél nem, állatoknál viszont lehetséges (ott ahol jellemző a sok, nagyszámú alom, például a macskáknál).
szept. 4. 15:58
 3/7 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
De lehetséges, csak extrém ritka, mert pont azalatt az időszak alatt, 2 férfitől pont abban a stádiumban, pont 2 alkalmas spermiumhoz nagy véletlen kell. Ikreknél lehet olyan, hogy egyik egyik férfitől van, a másik másiktól.
szept. 4. 16:23
 4/7 anonim ***** válasza:
72%
Ilyen embereknél nincs. Pontosabban van, mola terhesség esetén, ami kóros állapot és nem vezet egészséges magzathoz.
szept. 4. 17:06
 5/7 anonim ***** válasza:
Semi-identical twins-kent keress rá. Embernél ha egy spermium behatol a petesejtbe, olyan elváltozások mennek végbe, amik megakadályozzák, hogy további spermiumok is oda kerüljenek. Ha mégis megtörténik, azzal a kromoszóma számmal nem lesz életképes embrió. Viszont van pár cikk, ami szerint egy két spermium által megtermékenyített petesejt kettévált és életképes ikrek születtek, de ez nagyon ritka.
szept. 4. 23:01
 6/7 A kérdező kommentje:

Kösz, hasznosnak jelöltem mindet.

"Ha mégis megtörténik, azzal a kromoszóma számmal nem lesz életképes embrió": tudtommal van XXX, XXY, XYY is, mind életképes. Most nyilván mind a 23 kromoszómapár helyett kromoszóma-hármas van, az 1-22-esek XXX, normál esetben XX, a 23. meg XXX, XXY, XYY lehet, normál esetben XX, XY.

szept. 5. 10:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen, létezik olyan h xxy, xyy - ezek triszómiák és eletkepesek, ezekben az esetekben egyetlen egy nemi kromoszóma van pluszban. De ha kapsz plusz 23 kromoszómát - ez triploidia, nem triszómia, az már nem eletkepes - valóban léteznek ilyen kórképek, ahogy fentebb írták, ezek a mola vagy uszögterhességek különböző formái
szept. 5. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!