Az alábbiak indokolják a háziorvostól a beutalót vérvételre, pajzsmirigy értékekre?
A nagylaboros tsh-m 2,6. Viszont az indokoltnál könnyebben és többet hízok,
alacsony, 35,5-36,2 a testhőmérsékletem és bármelyik percben könnyedén elalszom, ha lehetne 12 órákat is tudnék aludni. Mostanában a hajam is eléggé hullik. Teherbeesési problémám is van, a progeszteronszintem 21. ciklusnapon alacsony, 11-12 körüli. Úgy olvastam, ezek mind pajzsmirigy alulműködés tünetei lehetnek, ami előfordulhat határértéken belüli tsh-nál is, ha más értékek rosszak. Örülnék, ha nem magán laborban kellene ilyen vérvételt csináltatni.
Tavaly voltam nyaki uh-n, szervi eltérést nem találtak.
Szerintetek ez elég indok a beutalóra?
Látom az előttem lévők már írtak több opciót, sokat már nem tudok hozzátenni, de azért hátha.
Csak a saját tapasztalatomat tudom leírni, nem merek tippelgetni, mi lehet Nálad a gond, csak a vizsgálatokat írnám le, ott mire számíthatsz.
Nekem is hasonló tüneteim voltak, mint Neked, hajhullás, indokolatlan gyors hízás pár hónap alatt, alacsony reggeli hőmérséklet (szájban mérve, 2 tizedesjegyig mérő hőmérővel), valamint 1 éve nem sikerült teherbe esni. Illetve fél év alatt folyamatosan rövidülő ciklus, 27-26-25-24 nap, egyre csökkenve.
Ezt jeleztem a nőgyógyászomnak (elismert szakorvos a SOTE-n), ő már látott előtte is, mielőtt próbálkozni kezdtünk volna.
Ő 1 év sikertelen próbálkozás után elküldött meddőségibe. Azt mondta minek húzni tovább az időt, beutalhatna endokrinológushoz (ez már az ő szakterülete, nem a nőgyógyászé), de oda minimum 2-3 hónap államiban bejutni, majd vérvételek, majd vissza az endokrinológushoz stb.
Inkább a meddőségit javasolta, az sem gyors, hónapok is lehet akár, mire bejutsz, de ott ingyenes a vizsgálatok többsége (kivéve amit kiszervez az intézmény, speckó DNS vizsgálatok), és teljes körű, mindenre kitér. Simán lehet, hogy kiderül egy kis, könnyen kezelhető probléma, és teherbe is esel nemsokára.
Úgyhogy mentünk a meddőségibe. Ott mondták, hogy 1 éven belül a párok 80%-a teherbe esik (35 év alatt), a maradék 20% sajnos nem. Az esetek harmadában a férfinél van a gond, harmadában a nőnél, harmadánál mindkettőnél.
A mi esetünkben nálam van a gebasz, férjemnek minden eredménye jó lett, spermiogram, DNS fragmentáció stb.
Már írták az előttem lévők, a férjed mindenképpen ki kell vizsgálni, akár meddőségiben, akár nem máshol, mert 30% körüli az esély, hogy nála van valami gond, ezt ki kell zárni / ki kell deríteni. Kis mintát kell adnia 3-5 nap önmegtartóztatás után, vagy otthon vesz mintát, és beviszi (testmelegben tartva zsebben a tégelyt), vagy az intézményben ad mintát, egy szobába beültetik egyedül.
Lehet Nektek nem kell meddőségibe menni, de szívesen leírom, ott milyen vizsgálatok voltak, hogy lásd, ezt egy sima nőgyógyász vagy endokrinológus nem fogja tudni megcsinálni, kielemezni, egy kézben tartani a sok szerteágazó vizsgálatot, eredményt, hasznosabb egy meddőségi szakember, aki ezt összefogja. Vagy ha meddőségit javasol a dokid, akkor lásd, mire számíthatsz.
Nekem sok vizsgálat volt a meddőségiben, ciklusvérvétel a 3-5. napon és 20-22. napon, tenyésztés, hüvelyi ultrahang, átjárhatósági, mammográfia, emlő ultrahang. Vérvételen nézték még a D-vitamin szintet, DNS értékeket (Leiden mutáció stb), volt külön autoimmun panel vérvétel is. Férjemnek 1 vérvétel, sperma minta leadás, andrológiai konzultáció.
Az értékeim miatt el kellett mennem endokrinológushoz. Nálam kiderült, hogy pajzsmiriggyel van gebasz, a THS magasabb volt, mint neked, illetve nem volt jó a T3, ATPO, elég rövid a luteális fázisom, progeszteron sem volt jó mindegyik vizsgált ciklusban (valamelyikben jó volt). Valószínűleg más a helyzet, mint nálad, ez mindenkinek egyéni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!