Gyerekkorom óta súlyosan elhízott vagyok? (Most 25 éves vagyok) Próbálkoztam kalória deficit diétával, de sajnos nem csökkent jelentősen a súlyom. Ki mit tud ajánlani, ha orvosi segítséget szeretnék igénybe venni?
(Mindenképpen mostmár)
Jelenleg a BMI szerint a III. fokú elhízott kategóriába esek.
Ha a vércukroddal probléma van (de ha nincs, akkor is érdemes lehet megnézni - és HBA1C értéket is talán - rossz értékek esetén diabetológus.
Ha van obezitológia akkor oda lenne érdemes fordulni, vagy dietetikus segítségét igénybe venni - ha államilag nem elérhető, akkor magánban és nagyon pontosan betartani az általa elmondottakat.
Nagyon sok esetben van az elhízásnak lelki háttere, ennek is utánajárhatsz.
Mi az hogy nem működött a kalóriadeficit? Vagy elszámoltál valamit a szükségletedben vagy amit bevittél. Vagy érzelmi evő vagy es ettél a kalóriákon felul meg akkor is ha nem vagy éhes.
Utóbbi esetben pszochologus kell.
fogyás elmélete, hogy kevesebb energiát kell bevinni, mint amit az ember elhasznál egy nap alatt. Ha annál kevesebbet viszünk be, mint amire szüjségünk van egy nap, akkor fogyunk, ha ugyanannyit, akkor megtartjuk a súlyt, ha pedig többet, akkor hízunk. Ha kevesebbet viszünk be mint elhasználunk, az azt jelenti, hogy kalóriadeficitben vagyunk. Ez biológia, mindenkinek így működik. Igen, neked is.
Minden más, divatdiéta vagy ősi módszer erre épül. Például ott van az, hogy valaki nem eszik curot, fehér lisztet, tésztát, krumplit. A másik példa a turbódiéta, ahol 100 kalóriás lötyivel helyettesítesz egy amúgy 400-600 kalóriás étkezést. Így összesen nyilván kevesebb kalóriát visz be az ember és fogy. Viszont itt jön az a kérdés, hogy jójó fogyunk, de hogy fogyjunk egészségesen. Mert ez nem az.
És hogy miért ne fogyjunk egészségtelenül: vérnyomásproblémák, menstruációs zavar, hormonzavar, szédülés, fáradékonyság, evés- és testképzavar kialakulása, hajhullás, körmök töredezése, száraz bőr, száraz haj. Hiszen az egészséges étkezésben megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztunk, amik a fentiekhez mind szükségesek. Itt jön megint a turbódiéta példa, ahol teljes értékű étkezéseket lötyivel helyettesítenek, amikben ezek közül lényegében semmi sincs, tehát még kevesebb esély arra, hogy az a fogyás egészséges-e. Ha valaki ételeket iktat ki, az nem feltétlenül baj, mert sokaknak úgy könnyebb. Viszont a cukor, liszt stb elhagyása mellett nyilván több zöldséget eszünk, tehát kevesebb kalóriát, és így tartjuk a deficitet. Tehát ez is azon alapul. Viszont, emellett is lehet hízni, ha valaki megeszik egy étkezésre egy bögre rizst és 6 szelet húst, miközben a szükséglete harmadennyi lenne. Tehát elhiszem, hogy valakinek bevált, de az sok más tényező együttállása miatt vált be. A krumpli kiiktatása például nem is feltétlen egészséges, hiszen komplex, lassan felszívódó szénhidrát, rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Az egészséges életmódba beilleszthető. Ugyanez a tésztákkal. A fehér lisztes tészták sem ördögtől valók, viszont a durum vagy teljes kiőrlésűben több a vitamin és a rost. A magyarok eleve átlagban feleannyi rostot fogyasztanak, mint kellene. Tehát egészséges életmódban is lehet mrétékkel fehér tésztát enni, teljes kiőrlésűt meg durumot pedig egyenesen ajánlott. Ezért akár veszélyes is lehet minden tészta kiiktatása, mert beragadhatunk egy nem túl változatos zöldség + hús körforgásba.
Az egészséges fogyás pontosan olyan, mint az egészséges étkezés, csak a korábban említett kalóriadeficittel kiegészítve. Tehát eddig leírtam miket ne csináljunk, most jön amiket csináljunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni és/vagy fogyni.
Ha nagyon nem szeretnénk kalóriát számolni, akkor csak 4-5 napig vegyünk elő egy füzetet és írjunk fel minden egyes falatot és nem víz folyadékot, amiket beviszünk. Visszaolvasva nagyon tanulságos lehet, rájöhetünk például, hogy mennyit nassolunk úgy, hogy észre sem vesszük. Vagy rájöhetünk, hogy mennyire rendszertelenül eszünk. Például ha valaki kihagyja a reggelit vagy az ebédet és nincs a szervezete folyamatosan ellátva tápanyaggal, annak nagyobb eséllyel lesz este falási rohama, akkor a szükséges kalória többszörösét viszi be. Ha meglátjuk a mintákat, amik szerintünk a hízáshoz vezethetnek, azokon próbáljunk változtatni.
Ha valaki elszánt és készen áll a kalóriákkal való megismerkedésre, akkor elsőként számolja ki a BMR-ját. Ez a basal metabolic rate vagy alap alapanyagcsere. Ehhez itt talál segítséget: [link]
A BMR az az energiamennyiség, amire a testünknek egy nap minimum szüksége van. Akkor is, ha mind a 24 órát végigalusszuk. Tehát ez az energia működteti a szívet, a légzést és minden más funkciót a testünkön. Ennél kevesebbet sosem, még diéta alatt sem szabad enni
Az az energiamennyiség, amin súlyt tartunk, ebből számolható ki. A fenti linken látszik, hogy alacsony fizikai aktivitás esetén ezt 1,4-del kell megszorozni. ez heti 2 db, egy órás edzésnek felel meg. ülő életmód esetén ez 1,2. Az így kapott érték az az energiamennyiség, amennyivel nem változik a testtömegünk. Tehát ha ennél kevesebbet viszünk be, akkor fogunk fogyni. Így az egészséges fogyáshoz a BMr és az előbbi napi szükséglet közötti számot vigyünk be.
Ha növelni akarjuk a keretünket, azt sporttal tudjuk (fontos, hogy a kalkulátorok és okosórák 10-15 százalékkal mindig felülbecsülik az elégetett kalóriát). Kb. akkor adunk le egy kiló zsírt, ha összejön a 7000 kalória deficit (de ez függ pl hormonoktól, egyéb betegségektől is). Akin 30-40 kg többlet is van, annak ezeket a számolásokat érdemes úgy végeznie, mintha 20 kilóval kevesebb lenne, ugyanis a kalkulátorok csupa izom emberekre vannak beállítva és amíg az izom fenntartásához rengeteg energia kell, a zsíréhoz alig.
Tehát tudjuk hogy mennyit együnk, de hogy hogyan: először is igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet. A víz kalóriamentes, tehát bármennyit lehet, minimum 2 liter az ajánlott. Aki fogyni akar, annak nem ajánlok semmiféle gyümölcslevet vagy cukortartalmú üdítőket mert egy pohárban 100 kalória is van, tehát 3 pohár már majdnem kitesz egy kisétkezést.
Az étkezéseinket próbáljuk meg ez alapján összeállítani: [link]
Minden étkezéshez együnk egy marék zöldséget vagy gyümölcsöt (rost, vitamin stb), jobban el is telít és kevésbé leszünk éhesek. Mindig legyen valamilyen sovány fehérje (pl. túró, szárnyasok, karaj) és komplex szénhidrát (pl. bulgur, durum tészta, teljes kiőrlésű kenyér). Szintén legyen egészséges zsiradék (pl. az olivaolaj amin kisütjük a húst, vagy ami a túróban van, esetleg egy negyed avokádó). Ez azért jó, mert ha mind a három tápanyag van az étkezésben, lassabban szívódik fel, tehát tovább tart a telítettségérzet és kevésbé leszünk éhesek. A cukrot azért érdemes kerülni, mert az ezeknek pont az ellenkezőjét csinálja, tehát hirtelen jóllakunk, majd hirtelen esik le az energiaszintünk és még éhesebbek leszünk. Ráadásul semmilyen értékes tápanyagot nem ad.
Általában az összkalóriát érdemes úgy felosztani, hogy fele szénhidrát, a maradék felesben zsír és fehérje, de ez mindenki más, mások vagyunk, más esik jól, más életvitelt tudunk tartani.
És aki még a kifogásokat keresi és azt mondja, hogy nincs diétázni, az hazudik. Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. Egy heti étkezést vasárnap 3-4 óra alatt elő lehet készíteni. Ennyit mindenkinek kéne érjen az egészsége. A legjobb, ha magunknak főzünk, de ha nincs idő, akár rendelhetünk is olyan helyekről, ahol kiírják a kalóriatartalmat (teletál, citifood, vitalkonyha, frissbox, béres alexandra, norbi update, gastroyal stb).
Ötletek étkezésekre: [link]
És ami a legfontosabb: amíg csak kérdéseket írogatunk ki és sajnáltatjuk magunkat, hogy nem tudunk lefogyni, addig nem kezdődik el a változás. Ebbe a hibába én is beestem, több mint 4 évig ebben a stádiumban voltam, miközben folyamatosan híztam. 153 centihez 94 kiló voltam. Ma már 66 vagyok és még megyek tovább. De nekem sem volt semmi változás, amíg nem tettem érte. Senkinek nincs. Ha a fogyás könnyű lenne, nem lenne annyi elhízott a világban és itthon különösen.
Ha pedig lefogyunk és elérjük a kívánt testet, újra kell számolni a szükségletet. Ha annál ismét többet eszünk, akkor ugyanúgy vissza fogunk hízni. Azért is segít az életmód és a szokások megváltozása, mert ezt hosszútávon lehet tartani.
tízórai es uzsonna 5letek : [link]
reggeli 5letek: [link]
vacsora 5letek (ezekből nagyobb mennyiséhben simán lehet reggeli): [link]
https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__1..
https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__1..
https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__7..
5-ös: nem írt ilyeneket, hogy pl. a sült krumpli ugyanaz mint egy egyénre szabott étrend. Bár lehetnek olyan problémák, amiket írsz (de akkor is végső soron az a gond, hogy több kalória megy be, mint amennyi kéne, csak éppen valami eü probléma miatt az adott személynél durván eltér a szükséges kalóriamennyiség/feldolgozási metódus mint egy átlagembernél), de az esetek nagy részében NEM ez a probléma, hanem amiket ír, hogy a) fogalmuk sincs az emberekenek mennyi lenne a reális kalóriaigény b) azt mennyi étellel viszik be c) tápanyageloszlás, egészséges étkezés, rost szükséglet (amiket ír a 4-es) d) folyamatos "csak egy falat/csak egy kanálnyi/csak egy..." pluszban mindennap többször plusz kalóriákat jelent.
Abban igazad van, hogy kivizsgálásokkal kell kezdeni + dietetikus bevonásával, de alapvetően amiket írt azok rendben vannak.
"csak éppen valami eü probléma miatt az adott személynél durván eltér a szükséges kalóriamennyiség/feldolgozási metódus mint egy átlagembernél"
rendszeresen olvasom a hozzászólásait, 4-es barátunk ebben nem hisz. Szerinte kalória, az kalória, tök mindegy miből áll össze az étkezésed. Az ő elméletének alapja, hogy biztosan zabálsz, azért nem fogysz. Kizártnak tartja, hogy eltérő igényeid vannak, speciális táplálkozásra van szükséged, hogy minden szervezet egyedi. Ő ezt teljesen kizárja és élből elutasítja.
6-os, olvastad az első mondatát, amit itt írt?
"Mi az hogy nem működött a kalóriadeficit? Vagy elszámoltál valamit a szükségletedben vagy amit bevittél. Vagy érzelmi evő vagy es ettél a kalóriákon felul meg akkor is ha nem vagy éhes."
Te hol látod ebben azt, hogy lehet, hogy neked SPECIÁLIS táplálkozásra van szükséged A KALÓRIAKERET TARTÁSA MELLETT. Menj el kivizsgálásra, mert a hízás/fogyás kérdése azon felül, hogy a kalóriaszámláláson alapul, számtalan más hormonális és emésztőrendszeri probléma is befolyásolhatja. Lehet, hogy neked pusztán a kalóriaszámlálás NEM ELÉG, mert speciális összetételű étrendet igényelsz.
#4: Szerencsére már meghaladta az orvostudomány a "kaloria az kaloria" elméletet, lehet hogy az OKJ-s dietetikusin még mindig ezt ganítják.
Ha eszel egy jó zsiros csülköt káposztával, és némi kenyérrel vagy akár egy 60 dekás steaket némi krumplival és spárgával, ez simán 1500 kcal.
Ugyanezt kaloriát beviheted krumplistésztából is, vagy zöldséges rizsből.
Első esetben az fog történni, hogy 6-8 óráig nem is gondolsz kajára, a második esetben a inzulinod az egekben, szervezeted azonnal raktározni kezd, (kajakóma) és ráadásul már 2 óra múlva éhes is leszel.
Régen a fizikai munkások sem ettek napi 5x. Igazából a jellemző a napi 2 étkezés volt, amiből az egyik egy kiadós meleg vacsora, aztán mégsem voltak lerokkanva 40-50 évesen, sőt most már a 30-asok vannak olyan egészségügyi állapotban, mint régen a 60-as korosztály. Ez az együnk napi 6x meg 10x csak az utóbbi évtizedek hülyesége, egyrészt a fogaid is tönkremennek tőle, másrészt az emésztésed is.
9, 4-es soha nem reagál ezekre, bemásolja ugyanazt a hülyeséget aztán tovább áll. Figyeli a következő kérdést, ahova bemásolja ugyanezt. Max lepontozni lehet, vagy jelenteni az adminoknak, hogy állítsa le magát. De még így is vannak, akik bevédik, pl-6-os. Ugyanazt állítja, hogy a kalóriabevitelen csúszik el minden.
De megnézném az arcukat mikor egy picit utananéznek, hogy a kalóriaszámlálás sosem lehet egyébként pontos. Az egyes ételek emésztésére nem azonos mennyiségű energiát fordít a szervezet. Az étel feldolgozása, elkészítése és főzése meghatározza, hogy mennyi kalóriát tudunk kinyerni belőle. De nyilván könnyebb leegyszerűsíteni az emberi szervezet működését egy kazánra...
Számolni kell, de ne a kalóriát, vagy ne csak a kalóriát, hanem leginkább a nyers alapanyag szénhidrát-, fehérje-, zsírtartalmát, aminek a mennyiségét egy jó szakember tudja beállítani a különböző háttérbetegségek, hormonrendszer, emésztőrendszer feltérképezése után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!