Melyik a fontosabb szervünk az agy vagy a Szív? Olvastam a neten, hogy a Szív tudja az agyat is befolyásolni.
Olyan nincs, hogy melyik fontosabb, egyik nélkül sem maradsz életben.
Elvileg az agy irányítja az egész szervezetet az idegrendszeren keresztül, a szív meg a vérkeringést müködteti, ami nélkül egyetlen szerv sem képes müködni.
Szóval olyan nincs, hogy fontosabb vagy kevésbé fontos.
3As ott a pont pont akartam irni , úgy tudom a sziv az agynélkül is doboghat.
2es itt irnak erről, hogy a sziv részben az agyat is befolyásolja, [link]
Egyik nélkül sem lehet élni. Az agyban vannak a szervezet szabályozó és irányító központjai. Az agytörzsben pl a légzés központja de a szív se tudna működni az agy nélkül.
Rengeteg a kapcsolat közöttük. Pl egy balesetnél ha azt látod az egyik sérültnél, hogy alacsony a pulzusa, magas a vérnyomása és szabálytalan a légzése akkor elég nagy valószínűséggel koponyaűri nyomàsfokozódás áll a háttérben mivel ha trauma következtében megnő a nyomás az agyban akkor az ott található baroreceptorok ezt érzékelik és ettől a szívfrekvencia csökkenni fog. De ugyebár közben az agyban futnak szimpatikus idegek amik ha összenyomódnak azok a vérnyomást fogják növelni. Ezen kívül nyomódik az agytörzs is és ezért lesz szabálytalan a légzés.
Ezt most csak azért írtam le, hogy szemléltessem mennyire jelentős az agy és a szív közötti kapcsolat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!